Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ημέρες και νύχτες λατρείας των Μουσών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ημέρες και νύχτες λατρείας των Μουσών

ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ

Χορός στην Ορεστιάδα, μάθημα υποκριτικής και περφόρμανς στη Θεσσαλονίκη, παλιά παιδικά παραμύθια στη Χίο, συνάντηση στη Βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών, εκπαιδευτική έκθεση κόμικς στην Πάτρα, παιχνίδια και ιστορίες με ζώα στα Χανιά, δημιουργικό εργαστήρι στο Διδυμότειχο, αλλά και ιστορία της ντομάτας της Σαντορίνης, φωτογραφία, ζωγραφική, μουσική, θέατρο, Δελφικές διαδρομές και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων (21 Μαΐου).

Εκδηλώσεις φαινομενικά αταίριαστες, τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα τα μουσεία, αλλά αρμονικά ενταγμένες στο πνεύμα της αρχαιότητας όπου με την καλλιέργεια της φιλοσοφίας, των γραμμάτων, των τεχνών, της μουσικής, της ποίησης και του χορού εκδηλωνόταν η λατρεία προς τις Μούσες.

Η επίσημη έναρξη θα γίνει σήμερα στις 7 μ.μ., στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44), με θέμα εορτασμού «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων στην Αθήνα παραλαμβάνει το Σάββατο από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146), διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση και με εννέα εικαστικούς καλλιτέχνες: Έλενα Ακύλα, Ανδριάνα Δαούτη, Φίλια Δενδρινού, Φώτης Μαστιχιάδης, Παντελής Παντελόπουλος, Leeo Smutzig, Μάγδα Ταμμάμ, Βούλα Φερεντίνου, Χρύσα Χουλιάρα.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση πρωτότυπου υλικού από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις χαρακτικής, ζωγραφικής και φωτογραφίας, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο, ξεναγήσεις, καλλιτεχνικό εργαστήρι, μουσικό δρώμενο, θέατρο και χορό. Η επιμέλεια είναι της Μαρίας Λεμπέση. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Ιουνίου (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Τρίτη 10.00 - 13.00, Τετάρτη - Πέμπτη 17.00 - 20.00).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναδρομική εικαστική έκθεση του χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη σε συνεργασία με την ομάδα Dictum Factum, μία ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών που ασχολείται με τη διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων σε επιμέλεια Ματίνας Χαραλάμπη.

Ο Φώτης Μαστιχιάδης (Αϊβαλί 1913 - Αθήνα 1997) πειραματίστηκε με διαφορετικές τεχνικές χαρακτικής και με ποικιλία θεμάτων και ύφους και συμμετείχε σε 100 περίπου εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές. Αποκαλούσε τη χαρακτική «δημοκρατική» τέχνη. Όπως είχε πει και ο ίδιος: «Χωρίς καμιά διάθεση μετριοφροσύνης, μόνιμη επιδίωξή μου είναι να μεταφέρω ένα μήνυμα στον θεατή. Έπειτα, η τέχνη είναι κοινωνικό λειτούργημα και με τη χαρακτική βρήκε μια ιδανική ευκαιρία για τη διάδοσή της σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα».

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε εξήντα ελληνικές πόλεις έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο: http://network.icom.museum/fileadmin/user_upload/minisites/icom-greece/IMD/MuseumDay2016_WEB.pdf

Μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε τα μουσεία όχι μόνον ως ιδρύματα έκθεσης τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά και ως χώρους σύγχρονης δημιουργίας.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL