Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ένας κύκλος έκλεισε, ένας κύκλος ανοίγει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας κύκλος έκλεισε, ένας κύκλος ανοίγει

Τα "Ενθέματα" της κυριακάτικης "Αυγής" συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια από την έκδοσή τους. Κατά κοινή ομολογία, σε όλη αυτή τη διαδρομή αποτέλεσαν, με τα πάνω και τα κάτω τους, μία από τις προμετωπίδες της εκδοτικής προσπάθειας της "Αυγής" γενικότερα. Τα εύσημα σε μεγάλο, αν όχι αποκλειστικό, βαθμό ανήκουν σ' αυτούς που είχαν την ευθύνη του ένθετου κατά την εικοσαετία: τον Γιάννη Βούλγαρη, τον Άγγελο Ελεφάντη και τον Στρατή Μπουρνάζο.

Δυστυχώς, με την αποχώρηση του Στρατή και της συντακτικής ομάδας που επιμελούνταν την έκδοση την τελευταία οκταετία, ένας κύκλος φαίνεται να κλείνει. Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε η τελευταία συντακτική ομάδα τούς εξήγησαν στο φύλλο της περασμένης Κυριακής τα ίδια τα μέλη της. Απ' αυτές τις διευκρινίσεις μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε, κυρίως μέσω Διαδικτύου, από άσπονδους εχθρούς και φίλους να καταδειχθεί ότι η "Αυγή" επιδιώκει και επιβάλλει, επί ποινή εκδιώξεως, κάθε κείμενο, κάθε αράδα να συμφωνεί με κάποια υπέρτατη ευθεία "γραμμή" ή ότι στην εφημερίδα έχουν απομείνει οι απόγονοι του σταλινισμού δεν αξίζει καν απαντήσεως. "Εδώ γελάμε", που λένε.

Σε ό,τι αφορά τη βούληση η "Αυγή" να αποτελέσει βήμα έκφρασης για όλα τα παλαιά και σύγχρονα ρεύματα σκέψης, να παρουσιάσει τον "κόσμο των ιδεών" και τις διεργασίες που συντελούνται εντός του, να προσεγγίσει νέα προβλήματα και να αποπειραθεί κάποιες απαντήσεις, να σταθεί σε μικρά και μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας με κάποια αποστασιοποίηση και με μια στοχαστικότερη ματιά από αυτή που πολλές φορές επιβάλλει η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση, να φέρει στο φως τον "αθέατο κόσμο", παραμένει αμείωτη. Ως εκ τούτου, η ιδέα των "Ενθεμάτων" θα συνεχίσει να ζει στις σελίδες της εφημερίδας. Σάρκα και οστά θα λάβει λίαν προσεχώς.

Σε λίγες, πολύ λίγες εβδομάδες θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το νέο ένθετο, που ήδη ετοιμάζεται από νέο υπεύθυνο και συντακτική επιτροπή. Είναι αυτονόητο ότι πολλοί, αν όχι όλοι, από τους συνεργάτες και αρθρογράφους παραμένουν με την... πένα παρά πόδα.

"Α"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL