Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Λευκός καπνός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λευκός καπνός

Από το χθεσινό Eurogroup βγήκε λευκός καπνός για όλα. Για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, που θα διασφαλίσει τη ρευστότητα. Για τη διαμόρφωση του προληπτικού μηχανισμού στη βάση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή χωρίς την -αντισυνταγματική και αντιπαραγωγική- νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Και για μια απομείωση του ελληνικού χρέους σε τρία στάδια. Με το πρώτο, το βραχυπρόθεσμο στάδιο, να ξεκινάει άμεσα και να δίνει μια ανάσα στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία. Και με τα άλλα δύο στάδια να έχουν πέσει για πρώτη φορά επίσημα στο τραπέζι. Ήταν "η πρώτη πραγματική συζήτηση για το ελληνικό χρέος που έγινε σε Eurogroup", όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Συνεπώς, αυτό το Eurogroup, που ξεκίνησε με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και με προαναγγελίες σύγκρουσης από τον γερμανικό Τύπο -στο στιλ "Παρίσι και Βερολίνο μαλώνουν για την Ελλάδα"- έληξε "πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο", όπως τόνισε όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Κάζιμιρ, που δεν μας έχει συνηθίσει σε καλά λόγια.

Κι έμοιαζε απολύτως γνήσια η ανακούφιση και η αισιοδοξία στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών όταν έλεγε ότι "τελειώνει ο φαύλος κύκλος" της ύφεσης. Αυτή την αισιοδοξία χρειάζεται, άλλωστε, η ελληνική οικονομία για να γυρίσει αργά αλλά σταθερά σελίδα. Αυτή την αισιοδοξία χρειάζονται και οι Έλληνες πολίτες, που προσδοκούν επιτέλους λίγη... κανονικότητα, χωρίς το καθημερινό θρίλερ για το αν και πότε κλείνει η αξιολόγηση.

Ο μόνος αστερίσκος στις παραπάνω καλές ειδήσεις είναι ότι... το όνομα του Πάπα δεν εκφωνήθηκε αμέσως μετά τον λευκό καπνό. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Με τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, κάτι τέτοιοι αστερίσκοι μας έχουν μάθει να παραμένουμε σε εγρήγορση.

Πλην όμως, από τις δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του θησαυροφύλακα του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ήταν εμφανές ότι ήταν πεπεισμένοι πως δεν πρόκειται να στραβώσει κάτι μέχρι τότε. Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε μετά την έκτακτη μάζωξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πως παραμένει βέβαιος ότι "θα πετύχουμε μια λύση μέσα στον Μάιο". Οπότε ας περιμένουμε με βάσιμη αισιοδοξία μέχρι τότε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL