Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Περί 500ευρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί 500ευρου

Του Γ. Τριποταμιανού

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έπιασαν ποτέ στα χέρια τους το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. Γι' αυτό η απόφαση της ΕΚΤ δεν τους αφορά και τόσο. Δεν είναι τυχαίο ότι το πεντακοσάρικο ουσιαστικά "απέχει" απο τις καθημερινές συναλλαγές που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Κατά μία εκδοχή, το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα έχει συνδεθεί είτε με το ξέπλυμα είτε με τον αποθησαυρισμό.

Οι ειδικοί που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα έχουν επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα διευκολύνουν το ξέπλυμα χρήματος. Η άποψη ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται κατά κόρον για να διευκολύνει εγκληματικές δραστηριότητες επιβεβαιώνεται από τη βρετανική αστυνομική υπηρεσία SOCA (Serious Organised Crime Agency). Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, το 90% των πελατών που ζήτησαν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ κατά την ανάληψη χρημάτων σε γραφεία συναλλάγματος και τράπεζες της Βρετανίας ήταν εγκληματίες.

Σίγουρα, το χαρτονόμισμα δεν διευκολύνει μόνο στο ξέπλυμα αλλά καθιστά πιό εύκολο και τον αποθησαυρισμό, σε μια εποχή μάλιστα που τα επιτόκια είναι στο ναδίρ και η επιφυλακτικότητα για πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκεται στο ναδίρ επίσης.

Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο εκδοχές προσφέρουν ισχυρά επιχειρήματα σε εκείνους που ήταν πολέμιοι του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι τις τελευταίες μέρες στον διεθνή Τύπο εκφράστηκε η άποψη ότι η απόφαση της ΕΚΤ συνδέεται με την επιθυμία των ευρωπαϊκών αρχών να ενισχύσουν τις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του σούπερ Μάριο και να γνωρίζει τα κίνητρα του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη. Αυτό όμως το οποίο σίγουρα μπορεί να εικάσει κάθε λογικός άνθρωπος είναι ότι για τις κάθε λογής μη αποδεκτές οικονομικές συμπεριφορές η λύση δεν είναι η... διαγραφή. Αντίθετα, πολιτικές που κινούνται σε αυτό το πλαίσιο υποδηλώνουν αδυναμία να βρεθούν και να εφαρμοστούν λύσεις που θα κινούνται στη λογική της ελεύθερης επιλογής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL