Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το όγδοο χρώμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το όγδοο χρώμα

του Μάνου Αυγερίδη

Στον Δισκόκοσμο, τον κόσμο που δημιούργησε ο Τέρι Πράτσετ στην ομώνυμη σειρά βιβλίων φαντασίας, το όκτρινο αποτελεί το όγδοο χρώμα του φάσματος, το βασικό χρώμα μπροστά στο οποίο όλα τα υπόλοιπα «είναι απλά σκιές που διαγράφονται στον συνηθισμένο τετρασδιάστατο χώρο». Το όκτρινο, ωστόσο, και ιδιαίτερα το βαθύ όκτρινο, λίγοι μπορούν να το διακρίνουν. Ανάμεσα σ' εκείνους που έχουν τη σχετική ικανότητα είναι πλάσματα της φαντασίας, όπως οι γάτες και οι μάγοι – ακόμα και οι αποτυχημένοι μάγοι, που πέρασαν ένα φεγγάρι τις πύλες του Αθέατου Πανεπιστημίου αλλά αποδείχθηκαν ανίκανοι να απομνημονεύσουν έστω και το απλούστερο ξόρκι, σαν αυτό που σκοτώνει τις κατσαρίδες ή σε βοηθάει να ξύσεις την πλάτη σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου.

Ο κόσμος του Πράτσετ αποτελείται, ως γνωστόν, από έναν τεράστιο δίσκο που στηρίζεται στις πλάτες τεσσάρων γιγάντιων ελεφάντων, οι οποίοι με τη σειρά τους συνιστούν το δυσβάσταχτο φορτίο που κουβαλάει στο πανάρχαιο κέλυφός της η Μεγάλη Κοσμική Χελώνα Α΄ Τουίν, κολυμπώντας αργά μέσα στο διαστρικό χάος. Έτσι, όπως είναι φυσικό, ο κόσμος αυτός «προσφέρει θεάματα πολύ πιο εντυπωσιακά από αυτά που βρίσκει κανείς σε σύμπαντα φτιαγμένα από Δημιουργούς με λιγότερη φαντασία και περισσότερο κατασκευαστικό ταλέντο».

Το σύμπαν των «Ενθεμάτων», από την άλλη, δεν περιλάμβανε μάγους, ούτε εντυπωσιακούς «ήρωες και τυχοδιώκτες» σαν αυτούς που μπορεί να βρει κανείς σε αφθονία να ταξιδεύουν προχωρητά από τις παγωμένες χώρες του Κέντρου προς τις εύκρατες περιοχές γύρω απ' την Κυκλική Θάλασσα «ψάχνοντας για χρυσό, ή για δαίμονες ή για δυστυχισμένες παρθένες», ώστε να τον, τους και τις απαλλάξουν «από τον ιδιοκτήτη τους, τη ζωή τους, και τουλάχιστον έναν από τους λόγους της δυστυχίας τους». Ωστόσο, αυτό που αναζητήσαμε επίμονα ήταν, πράγματι, να καταφέρουμε να διακρίνουμε και να περιγράψουμε εκείνο το χρώμα που πιστεύαμε πως έχει, κάθε φορά, η ουσία των πραγμάτων-- το «σημαντικό» σε όλες τις αποχρώσεις του -- και συνήθως δεν συναντάται στις υπαρκτές αναπαραστάσεις του φάσματος.1

Για να το καταφέρουμε χρειάστηκε να παραστήσουμε (ακόμα και)τους μάγους, όπως και άλλα πλάσματα που, τουλάχιστον κάποιοι από εμάς, δεν είμαστε ή μόνο εκ των πραγμάτων γίναμε: τους συντάκτες, τους διορθωτές, τους μεταφραστές, τους κριτές, τους πολιτικούς αναλυτές και τους συγγραφείς ή ακόμα τους διαχειριστές εντευκτηρίου, τους οργανωτές εκδηλώσεων, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, τους εκδότες, τους παλαιοβιβλιοπώλες, τους ηθοποιούς, τους (αριστερούς) ψάλτες, τους ντι-τζέι και τους μπάρμαν.Αν η αρχική πρόθεση, που για μας έπαιρνε τις διαστάσεις αγωνίας, αναγνωρίζεται σ' έναν βαθμό απ' τους στενούς και ευρύτερους κύκλους των αναγνωστών, συνεργατών και φίλων, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχία∙ παρόλο που τελικά δεν καταφέραμε να μάθουμε κανένα ξόρκι.

***

Δεν έγραψα λέξη για όσα οφείλω (και οφείλουμε) στον Στρατή, όχι επειδή δεν χρειάζεται αλλά διότι θα με έπειθε, με τον τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει, να αφαιρέσω το συγκεκριμένο κομμάτι από την τελική μορφή του κειμένου. Και επίσης, επειδή ο λογαριασμός δεν κλείνει εδώ. Άλλωστε το τολμηρό κλείσιμο αυτού του κύκλου από μέρους του μοιάζει, συγχρόνως, και σαν μία υπόσχεση για τη συνέχεια. Σε πλήρη αντίθεση με τη Μεγάλη Χελώνα Α΄ Τουίν, το μυαλό της οποίας, σύμφωνα με τους αστροψυχολόγους, παρότι μεγαλύτερο κι από μια πόλη ολόκληρη, σκέφτεται με ταχύτητα γεωλογικού μετασχηματισμού στη διάρκεια του αέναου ταξιδιού της, «το Βάρος και μόνον το Βάρος». Από αυτήν, δεν είναι να περιμένεις τίποτα.

1 Κατά περιγραφές, πρόκειται για ένα είδος φθορίζοντος πρασινοκίτρινου μωβ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL