Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Σαφές μήνυμα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Σαφές μήνυμα...

Αγαπητή Ευγενία,

Στις συγκλονιστικές εξελίξεις στην Αίγυπτο υπάρχει μια επίσης συγκλονιστική πτυχή. Είναι, όπως σωστά χαρακτηρίστηκε, η σκοτεινή πλευρά των γεγονότων. Πρόκειται για την κακοποίηση -ξυλοδαρμοί και βιασμοί- δεκάδων γυναικών. Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα που η Ταχρίρ μπόρεσε να χωρέσει τόση έμφυλη βία. Και μάλιστα, εδώ είχες να κάνεις με ομαδικούς βιασμούς, ένα φαινόμενο που μας θύμισε την Ινδία. Αυτές οι συμμορίες δεν δίστασαν να κακοποιήσουν και Ολλανδή δημοσιογράφο, που μεταφέρθηκε με πολλά τραύματα στο νοσοκομείο. Αν θυμάσαι, και το 2011, στην τότε εξέγερση, είχε κακοποιηθεί, επίσης, Αμερικανίδα δημοσιογράφος.

Τι συμβαίνει και πώς εξηγούνται αυτές οι επιθέσεις; Οικοδομώ την πεποίθηση ότι χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ταπείνωσης, ευτελισμού και εκφοβισμού των γυναικών, που όλες οι εικόνες καταγράφουν τη μαχητική παρουσία τους στις λαϊκές διεκδικήσεις από την πρώτη στιγμή της κοινωνικής εξέγερσης. Στέλνεται ένα μήνυμα: μείνετε στο σπίτι σας, κρατηθείτε μακριά από τα κοινά. Ποιος-ποιοι, άραγε, έχουν συμφέρον από την αδράνεια και την αδυναμία των γυναικών; Μα, ασφαλώς, οι ποικίλες συντηρητικές δυνάμεις, που είναι εγκατεστημένες στο σύστημα, που προσπάθησαν και προσπαθούν να επιβάλουν τη θεοκρατία και τον αυταρχισμό στην κοινωνία. Είναι πια διαβόητη η ρήση του σαλαφιστή ιεροκήρυκα Αχμάντ Μαχμούντ Αμπντουλάχ: οι διαμαρτυρόμενες γυναίκες στην Ταχρίρ δεν αισχύνονται και επιθυμούν να βιάζονται. Αυτός, βέβαια, είπε φωναχτά αυτό που πολλοί ασπάζονται. Άλλωστε, πριν μήνες μέλος του κοινοβουλίου δήλωσε πως οι γυναίκες ευθύνονται απόλυτα για την κακοποίησή τους. Επανέλαβε, δηλαδή, μια αρχαία σεξιστική τοποθέτηση, ότι οι γυναίκες προκαλούν τον βιαστή τους.

Είναι φανερό ότι η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στην Αίγυπτο δεν είναι ευκαιριακή εκδήλωση. Αναπτύσσεται στο γόνιμο έδαφος της επίσημης ανοχής, της ατιμωρησίας των δραστών και της ενοχοποίησης των θυμάτων. Όταν αξιωματούχοι του καθεστώτος δαιμονοποιούν τα θύματα, όταν σε τέσσερις μέρες διαδηλώσεων αναφέρθηκαν πάνω από εκατό βιασμοί, υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει ως τέτοιο. Υπόσχεται μια νέα σελίδα ανάπτυξης της δημοκρατίας στη χώρα. Κριτήριο του εκδημοκρατισμού θα αποτελέσει η ισότιμη συμμετοχή των εκπληκτικών, μαχητικών Αιγυπτίων γυναικών στη διαδικασία οικοδόμησης της νέας Αιγύπτου.

Θα μετέχουν στην επεξεργασία των νέων σχεδίων; Στα ψηφοδέλτια των εκλογών; Στην επεξεργασία του νέου συντάγματος; Διότι, επί προηγούμενης κυβέρνησης, 8 γυναίκες τον αριθμό μετείχαν στη Βουλή των 498 μελών. Έχουν φροντίσει οι πατριάρχες του συστήματος να είναι αόρατες κοινωνικά. Αλλά αυτές, σε πείσμα όλων των εμποδίων, είναι δυναμικά, εκκωφαντικά, μεγαλειώδικα παρούσες. Και δεν δίστασαν πολλές από τις σεξουαλικά κακοποιημένες, σε μια σπάνια έκφραση πολιτικής συνειδητοποίησης, να καταγγείλουν δημόσια τον βιασμό τους και να δώσουν τη δυνατότητα για συντονισμένη πίεση, προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

Εύχομαι να μην βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες του θρησκευτικού σκοταδισμού και του μάτσο μιλιταρισμού.

Προσυπογράφω την κοινή έκκληση του ΙΜΔΑ και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας: «Καλούμε τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου να λάβει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος και να σταματήσει τη σεξουαλική βία. Αναμένουμε, ακόμη, ότι οι δράστες θα συλληφθούν και θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή για τις γυναίκες της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL