Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ήταν κάποτε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ήταν κάποτε...

...η αποταμίευση ένα ισχυρό μάθημα που έδινε το σύστημα, αλλά και οι παππούδες και οι πατεράδες μας, σε όλους μας.

Η γενιά μου, δηλαδή όσοι γεννηθήκαμε στη δεκαετία του '70, θυμόμαστε ακόμα το μικρό γουρουνάκι με τι σχισμή στην πλάτη για να ρίχνουμε τα κέρματα.

Από τότε έως σήμερα κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και από το μικρό γουρουνάκι περάσαμε στη ρήση των σκληρών φιλελεύθερων της Ευρώπης ότι οι Έλληνες είναι τα γουρούνια της Ευρώπης.

Στο ενδιάμεσο βέβαια διάστημα με τις μικρές καταθέσεις των μικρο-αποταμιευτών, που προέρχονταν από τον μόχθο και τον κόπο της ζωής τους, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της χώρας και η δημιουργία των υποδομών της από το 1960 έως και το 1990 περίπου.

Στο ενδιάμεσο βέβαια διάστημα δεν έλειψαν οι απαράδεκτες παρεκτροπές, αφού συχνά οι αποταμιεύσεις των μικρο-αποταμιευτών (μαζί βέβαια και με τους κόπους των ασφαλιστικών εισφορών τους) έγιναν άτοκες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, δημιουργώντας παράλληλα μια τεράστια τρύπα, που φάνηκε πολύ αργότερα στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στο κράτος. Ήταν η εποχή που το επιτόκιο χορηγήσεων έτρεχε με 25 έως 36%, και το επιτόκιο καταθέσεων έφθανε μετά βίας στο 8 έως 9%.

Φυσικά, και σε αυτές τις δεκαετίες οι τράπεζες της Ελβετίας κυρίως γέμιζαν με αφορολόγητα χρήματα, που φυσικά δεν ανήκαν στους μικροαποταμιευτές.

Σήμερα, την εποχή της βαθιάς κρίσης του συστήματος, η καπιταλιστική ελίτ (η οποία αποτελείται κυρίως από το τραπεζικό κεφάλαιο) δεν διστάζει να κατακρεουργήσει ακόμα και αυτά που μέχρι σήμερα εθεωρούντο τα ιερά και τα όσια του Συστήματος.

Στη Κύπρο, έγινε το πρώτο πείραμα, έγινε η πρώτη προσπάθεια για να δημιουργηθεί το λεγόμενο δεδικασμένο. Οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις λεηλατήθηκαν υπό τον τίτλο "κούρεμα", με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας.

Στη ρητορική που το σύστημα αναπτύσσει γύρω από αυτό το θέμα, κομβικό σημείο είναι ότι το κούρεμα αυτό γίνεται για καταθέσεις πάνω από 100.000,00 ευρώ, άρα το σύστημα προστατεύει τις μικρές καταθέσεις.

Το δίλημμα είναι ψεύτικο, κυρίως με ό,τι σχετίζεται με την εφαρμοσμένη αστική οικονομία.

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ιερό και όσιο αποτελεί οποιοδήποτε ποσό προέρχεται από λευκό χρήμα το οποίο έχει φορολογηθεί σύμφωνα με τις αρχές και τους νόμους. Ως εκ τούτου, μια αποταμίευση πάνω από 100.000,00 ευρώ μπορεί να είναι απολύτως λευκή, και μια αποταμίευση κάτω από 100.000,00 ευρώ μπορεί να προέρχεται από μαύρο χρήμα.

Το δίλημμα λοιπόν είναι πλαστό και έχει σαν αντικειμενικό σκοπό να δημιουργήσει το δεδικασμένο και να δικαιολογήσει και την οποιαδήποτε αυριανή επέλαση στις καταθέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων στη χώρα.

Χώρια από αυτό, πίσω από αυτό το δίλημμα κρύβεται η μεγάλη και αδυσώπητη αλήθεια ότι σε φορολογικούς παραδείσους όπως τα Cayman, τα Barbados, οι Νήσοι του Παραδείσου, αλλά και μεγάλες χώρες επίσημοι φορολογικοί παράδεισοι, υπάρχουν και κρύβονται χρήματα που ουδέποτε φορολογήθηκαν ή εμφανίστηκαν στα επίσημα εισοδήματα των καταθετών τους.

Ήταν κάποτε η αποταμίευση λοιπόν και είναι μείζον θέμα να απαντηθεί από επίσημα χείλη, ρητά και κατηγορηματικά, αν επίκειται το κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων, σε οποιαδήποτε στιγμή το πρόγραμμα δεν βγει (το πρόγραμμα είναι βέβαιο ότι δεν βγαίνει), με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας για μια ακόμη φορά.

* Ο Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL