Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
H επίσκεψη του Πάπα στους μετανάστες / Το προσφυγικό, ευκαιρία για παγκόσμια πολιτική και κοινωνική συναίνεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H επίσκεψη του Πάπα στους μετανάστες / Το προσφυγικό, ευκαιρία για παγκόσμια πολιτική και κοινωνική συναίνεση

Του Γιώργου Θ. Μιχαήλ*

Οι θρησκευτικές διαφορές αποτελούσαν ανέκαθεν το πρόσχημα και την αφορμή για τη νομιμοποίηση συρράξεων και τρομοκρατικών ενεργειών που είχαν κατά βάθος κοινωνικά και πολιτικά κίνητρα.

Το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα, που γιγαντώθηκε τόσο πολύ στις μέρες μας, είναι η κραυγή απελπισίας των απλών ανθρώπων που δεν ανήκουν στο «σύστημα», ενάντια στην απαξίωση της ζωής που δημιουργούν οι πόλεμοι, αλλά και την εκμηδένιση κάθε δυνατότητας για αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι μια κραυγή που καταδεικνύει τον άδικο και ιδιοτελή τρόπο με τον οποίο οι επικυρίαρχοι μεταχειρίζονται τους αδύνατους και απευθύνεται σε κάθε μορφή πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής εξουσίας.

Είναι προς τιμήν του πρωθυπουργού της ελληνικής κυβέρνησης και των υπουργών του αφενός, αλλά και προς τιμήν των προκαθημένων της ελληνικής Εκκλησίας η υποδοχή και στη συνέχεια η δημιουργία ενός σεμνού κλίματος για την επίσκεψη του Πάπα στους πρόσφυγες της Λέσβου. Ιδιαίτερα οι δύο προκαθήμενοι της Εκκλησίας μας, βάζοντας κατά μέρος την έπαρση, που αποτελεί το κυριότερο ελάττωμα των ηγετών, αδιαφόρησαν για τη σύγκρισή τους με τον καθολικό εκκλησιαστικό ηγέτη. Όμως η σύγκριση αυτή υπήρξε εποικοδομητική, διότι βοήθησε τους Έλληνες ορθόδοξους προκαθήμενους (και αυτό φάνηκε από τους σεμνούς τους λόγους) να συνειδητοποιήσουν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας πρέπει να έρχεται πιο κοντά στους ανθρώπους του λαού. Είτε πιστεύουν είτε όχι. Είτε είναι Έλληνες είτε όχι. Εξάλλου, το χριστιανικό μήνυμα είναι ενάντια στην κάθε μορφής εσωστρέφεια (η παραβολή του καλού Σαμαρείτη αυτό υποδηλώνει).

Η παρουσία του Πάπα ανάμεσα στους πρόσφυγες και ο τρόπος με τον οποίο τους προσέγγισε και επικοινώνησε μαζί τους είναι ένα διδακτικό μάθημα ταπεινοφροσύνης και υψηλής συναισθηματικής ευαισθησίας, που, αν μερικοί από τους «αγίους» θρησκευτικούς μας ηγέτες θελήσουν να το αξιοποιήσουν, θα βοηθήσει στην αναθεώρηση πολλών από τις παρωχημένες εθνικιστικές εμμονές της «Ορθοδοξίας» που θεωρεί εχθρούς και βάρβαρους πολλούς «αλλόφυλους» και «αλλόθρησκους» συνανθρώπους μας. Ο Πάπας και οι δύο Έλληνες προκαθήμενοι που τον συνόδευαν πλησίασαν και αγκαλιάστηκαν από την πλειονότητα των προσφύγων, που είναι ως επί το πλείστον μουσουλμανική, καταδεικνύοντας ότι η έννοια του Θεού είναι έννοια παγκοσμιότητας και δεν χωρίζει, αλλά, αντιθέτως, ενώνει τους λαούς.

Η επίσκεψη του Πάπα, μαζί με τους δύο Έλληνες ιεράρχες, στους πρόσφυγες της Λέσβου και, παράλληλα, η διακριτική παρουσία μέρους της ελληνικής κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό σηματοδοτούν έναν νέο δρόμο (όσο κι αν αυτό φαίνεται προς το παρόν μακρινό) για μια παγκόσμια πορεία προς τη συναίνεση και ίσως και συνένωση όλων των θρησκευτικών ρευμάτων. Είναι παράδειγμα αγάπης και εξωστρέφειας με άρωμα από το μέλλον, που θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους προκαθημένους και άλλων θρησκειών, όπως της μουσουλμανικής, της ινδουιστικής κ.λπ. Μια τέτοια συναίνεση θα έχει, μακροπρόθεσμα, πολύ θετικές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Η μεταναστευτική κρίση είναι η αντίδραση των απανταχού αδικημένων ανθρώπων στην ιδιοτέλεια και τη βλακεία των επικυρίαρχων που θέλουν τη Γη μας μόνο για την προσωπική τους ιδιοχρησία. Όμως είναι και ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι ο Θεός είναι το ένα και μοναδικό, το παντοδύναμο χωροχρονικά «ΕΜΕΙΣ», που θα συντελεστεί όταν γίνει συνείδηση η ανεκτίμητη αξία της πανανθρώπινης συλλογικότητας (χωρίς πολέμους, αρρώστιες και θάνατο). Εξάλλου, το μήνυμα αυτών των ημερών που πλησιάζουν, της σταύρωσης και της ανάστασης του Υιού του Ανθρώπου, είναι ότι αυτό που θα φέρει στο μέλλον το φως, ο πραγματικός θησαυρός και η δύναμη δεν είναι ο πλούτος, αλλά η αγάπη.

* Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL