Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αυτοί που επιβίωσαν από τον πνιγμό στο Αιγαίο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοί που επιβίωσαν από τον πνιγμό στο Αιγαίο...

Του Γιώργου Μιχαήλ*

Εκατοντάδες μικρές σκηνές, κατάλληλες μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές, γεμάτες με πρόσφυγες, βουτηγμένες στα λασπόνερα της Ειδομένης... Τα γυναικόπαιδα των προσφύγων βρεγμένα και παγωμένα. Η πνευμονία μαζί με άλλες αρρώστιες να παραμονεύουν, ιδίως για τα μικρά παιδιά και για τους πλέον αδύναμους.

Με άλλα λόγια, χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές να περιμένουν την ελπίδα που δεν θα έρθει ποτέ όσο παραμένουν τα σύνορα κλειστά. Το μόνο που θα έρθει μέσα στο κρύο και στη βροχή είναι η αρρώστια και ο θάνατος.

Σ' αυτό το δράμα των ξυλιασμένων και μουσκεμένων συνανθρώπων μας ποιος είναι ο ουσιαστικός ρόλος που παίζει η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία; Μήπως τους αφήνουμε στην άθλια αυτή κατάσταση και όλο το βάρος της αρωγής τους, μόνο στους ηρωικούς εθελοντές, περιμένοντας να συγκινηθούν οι γείτονες Σκοπιανοί από το απαράδεκτο αυτό δράμα και να ανοίξουν εν τέλει τα σύνορα;

Τι περιμένουμε; Οι αρρώστιες και ο θάνατος παραμονεύουν. Τόσο δύσκολο είναι να μεταφερθούν εκεί άδεια κοντέινερς και βαγόνια τρένων που δεν χρησιμοποιούνται; Τόσο δύσκολο είναι να μεταφέρει ο στρατός με τα οχήματα που διαθέτει τις μάνες και τα μικρά παιδιά από τις ακατάλληλες σκηνές στα κοντινότερα ξενοδοχεία, σχολεία, εκκλησίες; Ας επιτάξει επιτέλους τα κοντινά κενά σπίτια και κάποια κοινοτικά καταστήματα.

Ζούμε τον πιο ύπουλο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι δυνατοί ενάντια στους αδυνάτους. Όμως οι πόλεμοι δεν κερδίζονται μόνο με τους εθελοντές. Οι πόλεμοι χρειάζονται και την υποχρεωτική επιστράτευση όλων αυτών που μπορούν να στρατευτούν. Οι πόλεμοι επίσης χρειάζονται την επίταξη όλων εκείνων των χρήσιμων μέσων που θα υποστηρίξουν τα επιχειρησιακά σχέδια, όπως είναι οχήματα και κτήρια. Στον μεγάλο αυτό πόλεμο που βλέπουμε να διεξάγεται τις μέρες μας, δεν διακυβεύεται μόνο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα με το κλείσιμο πολλών συνόρων. Διακυβεύεται παράλληλα η ευημερία και η ζωή χιλιάδων αθώων προσφύγων και (άτυπων!) μεταναστών, που οι πόλεμοι και η αθλιότητα πολλών ιδιοτελών ηγεσιών, τους αναγκάζει να εγκαταλείπουν τη γη τους και τους αγαπημένους τους, για να διεκδικήσουν λίγη ελπίδα για ζωή με αξιοπρέπεια.

Η δυστυχία των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας -πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε καλά- είναι ο καθρέφτης της δυστυχίας που μας περιμένει αναπόφευκτα όλους μας, αν δεν επιστρατευτούμε ενάντια στους φαύλους και στους απάνθρωπους που θέλουν να κυριαρχήσουν στις ζωές των ανθρώπων της Ευρώπης και κατ' επέκταση στις ζωές των ανθρώπων όλου του πλανήτη. Χρειάζεται άμεση εγρήγορση σε όλους τους τομείς. Αν αδιαφορήσουμε γι' αυτούς, επειδή εμείς -όπως ισχυρίζονται κάποιοι- δεν έχουμε ευθύνη για τα βάσανά τους, τότε, όταν ο μεγάλος κίνδυνος θα χτυπήσει στο τέλος και τη δική μας πόρτα, δεν θα υπάρχει κανείς για να μας βοηθήσει.

* Ο Γιώργος Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL