Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης

Του Φραγκίσκου Σέργη*

Ο χώρος των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων από το 2009 και μετά, ειδικά από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και την εμπλοκή του ΔΝΤ, άρχισε να πιέζεται ασφυκτικά, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του. Όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν και παραμένουν ακόμα ανοιχτές, με συνεχιζόμενη την αβεβαιότητα και την άσχημη οικονομική κατάσταση, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό που έχει άμεση ανάγκη η αγορά σήμερα είναι η σταθερότητα της οικονομίας και η καλή ψυχολογία των καταναλωτών.

Το λιανικό εμπόριο και η μικρομεσαία επιχείρηση είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οικονομική ικανότητα των νοικοκυριών, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους σήμερα τα βγάζουν δύσκολα πέρα, ακόμα και αυτά που έχουν κάποια οικονομική άνεση δεν καταναλώνουν αντίστοιχα και αυτό οφείλεταο στο ότι φυλάγονται από το απρόβλεπτο. Η κυβέρνηση στον έναν χρόνο, έκανε πολλά για την ελάφρυνση των συναδέλφων, με μια σειρά νομοθετημάτων, αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να δώσουν ανάσα στους ασφυκτικά πιεσμένους αυτοαπασχολούμενους και ΜμΕ. Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά τους ΜμΕ, κινείται σε σωστή κατεύθυνση, παρά την παραπληροφόρηση και την απουσία πρότασης από αυτούς που λεηλάτησαν τα ταμεία όλα αυτά τα χρόνια, οδηγώντας τα στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Το νέο ασφαλιστικό συνδέει για πρώτη φορά τις ασφαλιστικές εισφορές με το καθαρό εισόδημα. Αυτό σημάνει ότι το 85-90% των επαγγελματιών το οποίο δηλώνει εισοδήματα έως 15.000 ευρώ θα πληρώσει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Δεν γίνεται λοιπόν κατανοητή η εξαθλίωση που η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ βλέπουν να έρχεται μέσα από την πρόταση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Πού στηρίζουν την θέση τους ότι τα νέα μέτρα διαλύουν το εμπόριο; Σήμερα ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ μας ζητάνε πολύ εύκολα να κλείνουμε τα καταστήματά μας. Δεν αντέδρασαν όμως με το ίδιο τρόπο, όταν ψηφίστηκε το Μνημόνιο, κόπηκαν μισθοί και συντάξεις και διαλύθηκε η αγορά. Μια περίοδο που πολλοί εμπορικοί σύλλογοι έκλειναν τα καταστήματα τους προβλέποντας την οικονομική κρίση που θα επακολουθήσει και μαζί με πολλές ΟΕΒΕ ανά την Ελλάδα συμπαραστέκονταν, λαμβάνοντας μέρος στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιο του 2015 μας καλούσαν να ψηφήσουμε Ναι στο δημοψήφισμα, που ως αποτέλεσμα θα είχε τη μείωση στις συντάξεις 30% βάση του σχεδίου Γιούνκερ, οδηγώντας το ασφαλιστικό σύστημα σε διάλυση και στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Απέναντι στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί έναν άλλο προσανατολισμό, αυτόν της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, με τόνωση της ρευστότητας. Για τον σκοπό αυτό πρέπει άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας και η ενίσχυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και παράλληλα στροφή στην καινοτομία και την προώθηση συνεταιρισμών νέας μορφής, που θα είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις. Παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια εξαιτίας της νέας συμφωνίας, πρέπει να παρθούν μέτρα ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών των ΜμΕ, με βάση το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια να ξεκινήσουν άμεσα καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και τις εναλλακτικές που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Για να μπορέσει η μικρομεσαία επιχείρηση να σταθεί όρθια και να ξαναπαίξει τον ρόλο της, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σταματώντας τα λουκέτα που χρόνια τώρα ταλανίζουν τον χώρο.

* Ο Φραγκίσκος Σέργης είναι έμπορος, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χίου, μέλος Δ.Σ. ΟΕΒΕ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL