Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η Ελλάδα, το προσφυγικό και ο ρόλος της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα, το προσφυγικό και ο ρόλος της Ευρώπης

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΛΑΛΗ*

Μήνες τώρα, στα νερά του Αιγαίου και στις ακτές του Ομήρου πνίγονται τα όνειρα των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών των πολέμων που προκαλούν οι ισχυροί του πλανήτη για τα ζωτικά τους συμφέροντα.

Άνθρωποι κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους, με τη φρίκη του πολέμου, της βίας και της φτώχειας στα πρόσωπα και στην ψυχή τους, φτάνουν στη χώρα μας, στην πύλη της Ευρώπης, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Και για καλή τους τύχη αυτή την ιστορική στιγμή, πολιτεία και απλοί πολίτες τους δέχονται με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό. Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και των Μνημονίων στέκεται με αξιοπρέπεια στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας μαθήματα ανθρωπισμού σε όλο τον πλανήτη.

Πολλοί ξένοι αλλά και ντόπιοι, που λοιδόρησαν τους Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης για τα ελαττώματά τους, τώρα, στις δύσκολες στιγμές, που εκατομμύρια δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη τους και αυτοί δείχνουν περίσσευμα ψυχής και μεγαλείο καλοσύνης, στέκονται μπροστά τους με σεβασμό.

Γιατί οι Έλληνες ξέρουν καλά από προσφυγιά και μετανάστευση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από τον ξεριζωμό του Πόντου και της Μ. Ασίας, τα εργοστάσια της Γερμανίας, τις στοές του Βελγίου, τα πλυσταριά της Αμερικής, τη μετανάστευση των μορφωμένων παιδιών στους καιρούς των Μνημονίων.

Και η Ευρώπη της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, της ανάπτυξης και του Πολιτισμού, φοβική και ολίγιστη απέναντι στους κολασμένους της Γης, υψώνει τείχη και φράχτες, σκάβει τάφρους για να εμποδίσει τους ικέτες πρόσφυγες, αναζωπυρώνοντας με τις συμπεριφορές της την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον φασισμό και τη βαρβαρότητα.

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη των λαών, της Δημοκρατίας, των ιδεών και των αξιών που έχουμε οραματιστεί. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη η όμορφη κόρη που άρπαξε ο Ξένιος Δίας, που οφείλει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και να προστατεύει τους πρόσφυγες. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που κλείνει τον δρόμο των κατατρεγμένων προσφύγων για μια καλύτερη ζωή, που τους κατάσχει τα τιμαλφή, τα δαχτυλίδια και τα βραχιόλια ως αντίτιμο για τις υπηρεσίες που θα τους παράσχει...

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που φαίνεται να σχεδιάζει με τον τρόπο της να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες εκφράζοντας απλώς τη συμπάθειά της και διώχνοντας το πρόβλημα μακριά από την αυλή της.

Δυστυχώς, η σημερινή Ευρώπη έθαψε τα ιδεώδη της στα νερά της Λέσβου και της Χίου, στις λάσπες της Ειδομένης, όντας μικρή στο μπόι απέναντι στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, που, παρ' όλα τα προβλήματα, συμπονά, αγκαλιάζει, μοιράζει, προσπαθεί..

Και είναι μεγάλη τύχη για τους πρόσφυγες που σε αυτή τη συγκυρία κυβερνά η Αριστερά, με τα ιδεώδη και τις αξίες που πρεσβεύει. Η Αριστερά δείχνει τον δρόμο τής ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και προσπαθεί για την αξιοπρεπή διαβίωση και φιλοξενία των προσφύγων, δίνοντας καθημερινές μάχες. Μάχες που άλλες κερδίζει και άλλες χάνει, μπρος στο ανθρώπινο δράμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα όμως λειτουργεί ως ανάχωμα σε υποκριτικές μικροπολιτικές συμπεριφορές εκμετάλλευσης του προσφυγικού δράματος από τη συστημική αντιπολίτευση, αλλά κυρίως απέναντι σε φασιστικές και ρατσιστικές εκτροπές που την περίοδο Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν στην επικαιρότητα.

Όταν οι φυλακές ψυχών, οι Αμυγδαλέζες, τα πογκρόμ κατά των μεταναστών και τα διάφορα σχέδια "Ξένιος Ζευς" για καθαρές πόλεις είχαν αναχθεί σε επιστήμη...

Υπάρχει μέλλον λοιπόν για την πατρίδα μας, γιατί υπάρχει μεγαλείο ψυχής, υπάρχει απόθεμα προσφοράς και ενέργειας στην ελληνική κοινωνία, τόσο ώστε να κάνουμε τη ζωή των προσφύγων καλύτερη για όσο χρόνο θα χρειαστεί, αλλά και για να χτίσουμε με υπομονή το μέλλον των νέων γενεών σε πιο γερές βάσεις, αφήνοντας πίσω μας Μνημόνια και επιτηρήσεις.

* Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι συντονιστής της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL