Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
"Υπόγραψε ό,τι σου δώσουν" σε νέα συσκευασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Υπόγραψε ό,τι σου δώσουν" σε νέα συσκευασία

Του Γιώργου Κυρίτση

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Πέρυσι ήταν το Grexit ως άξονας - μπαμπούλας γύρω από τον οποίο οργανωνόταν η αντιπολίτευση, τώρα είναι το Schexit. Όσο πλησιάζει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, η αντιπολίτευση, και κυρίως η Ν.Δ., επαναφέρουν το σχήμα "υπόγραψε ό,τι βάλουν μπροστά σου". Ο εξορκισμός του βέτο ακόμα και ως ενδεχομένου, ακόμα και ως όπλου ύστατης άμυνας στη φαρέτρα του πρωθυπουργού, αυτό ακριβώς δείχνει: τη βαθιά ενδιάθετη τάση τους η χώρα να είναι παθητικός δέκτης όσων αποφασίζονται για μας χωρίς εμάς.

Πέρυσι, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι (αλλά και η εξωκοινοβουλευτική τότε Ένωση Κεντρώων) έπαιζαν το χαρτί των δανειστών με μεγαλύτερο κυνισμό απ' ό,τι ο ίδιος ο Σόιμπλε. Η οικογένεια Μητσοτάκη μάλιστα πρωτοστατούσε, με τον Κυριάκο να περιφέρει στα κανάλια χαρτονομίσματα της Ζιμπάμπουε και την Ντόρα να προβλέπει μπανκ ραν. Από κοντά και ο, αντιπρόεδρος σήμερα, Άδ. Γεωργιάδης και άλλοι. Η κατίσχυση των πιο σκληρών συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης επί της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού που την εξέλεξε ήταν όρος πολιτικής επιβίωσης. Το πέτυχαν μόνον μέχρι ένα βαθμό. Η ευκαιρία της παρένθεσης χάθηκε.

Σήμερα, καλυπτόμενα πίσω από μια πολύ γενική και αόριστη "συναίνεση" στο προσφυγικό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ένα "ναι" που συγκροτείται από πολλά επιμέρους "όχι". Εκφωνούν σε κορυφαίο επίπεδο μια πολιτισμένη και ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά τα στελέχη τους πάνε χέρι - χέρι με τη Χρυσή Αυγή. Και δεν διστάζουν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και των άλλων χωρών του "μαύρου άξονα". Λένε μάλιστα τα στελέχη της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για την "κυρα-Τασία" (όπως αρέσκονται να αποκαλούν υποτιμητικά την Τ. Χριστοδουλοπούλου) τα ίδια ακριβώς που λένε οι ακροδεξιοί του Pegida για τη Μέρκελ. Όμως δεν κάνουν κακό στην κ. Μέρκελ, αλλά στην ίδια τους τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL