Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Και... υπουργός Παιδείας ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και... υπουργός Παιδείας ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης

Του Γιάννη Λάμπρου*

Υπερψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΔΗΠ (Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων) στη συνεδρίαση της 22.02.2016 η εισήγηση της δημοτικής αρχής για εκπαιδευτικές δράσεις στον χώρο της Πλαζ - Αγυιάς του ΕΟΤ. Με την ψηφισθείσα εισήγηση ικανοποιείται(;) ένα βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αυτό της αξιοποίησης, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενός χώρου που δεν είχε τύχει ανάλογης προσοχής από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Επιπρόσθετα η αξιοποίησή του επιχειρείται να γίνει προς όφελος των μαθητών της Πάτρας απευθύνοντας πρόσκληση σε σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια να συμπεριλάβουν τις εγκαταστάσεις της πλαζ στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούν ως σχολικές μονάδες. Ωστόσο, μια σειρά ειδικότερα θέματα φανερώνει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αναλάβει αρμοδιότητες που δεν της αναλογούν και, προσωπικά, εκτιμώ ότι δεν έχει τις δυνατότητες να υλοποιήσει μονομερώς.

Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε τον δήμαρχο να θέλει να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, τώρα θα τον δούμε και υπουργό Παιδείας, αφού η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να προσφέρει γνωστικό παιδαγωγικό υλικό μέσω των υπηρεσιών και των οργανισμών του δήμου, υλικό που απευθύνεται μάλιστα στις πιο ευαίσθητες ηλικίες, αυτές των δημοτικών και γυμνασίων της Πάτρας. Εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχεδιάσει η επταμελής επιτροπή που συστήθηκε και θα υλοποιήσουν οι εξειδικευμένοι (sic) υπάλληλοι του Δήμου! Όσο δε για την αξιολόγηση των προγραμμάτων, η ίδια η επταμελής επιτροπή που θα τα σχεδιάσει και θα τα υλοποιήσει θα αναλάβει και να τα αξιολογήσει!

Ας θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απαιτούν, με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων και του αρμόδιου κάθε φορά σχολικού συμβούλου. Θα πρέπει δε να έχουν την προ-έγκριση αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, ενώ ο προγραμματισμός και ο απολογισμός τους γίνεται σε τρίμηνη και ετήσια βάση από τον σύλλογο διδασκόντων και από τον σχολικό σύμβουλο.

Με λίγα λόγια, ο δήμος, εάν έχει τις δυνατότητες αλλά και τις ικανότητες να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε μαθητές, τότε οφείλει να συνεργαστεί με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Παιδείας ώστε η προσφερόμενη εκπαίδευση να μην αποτελεί μια μονόπλευρη και παραμορφωτική τελικά οπτική της πραγματικότητας, οπτική την οποία η παρούσα δημοτική αρχή μας έχει συνηθίσει σε κάθε δημόσια εκδήλωσή της.

Η εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή κατά βούληση, ειδικότερα, δε, όταν αυτό το πλαίσιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την όποια χρηματοδότηση των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Γι' αυτόν τον λόγο, ως εκπρόσωπος της ΡΑΠ στον Κοινωνικό Οργανισμό, υπερψήφισα την αξιοποίηση της πλαζ μέσω της παραχώρησής της σε σχολεία για εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά καταψήφισα την απόφαση για σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τον Δήμο της Πάτρας χωρίς την απαιτούμενη συνεργασία σε όλα τα στάδια με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Παιδείας.

* Ο Γιάννης Λάμπρου είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL