Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Έξω γραμμή Κυριάκου, μέσα Όρμπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξω γραμμή Κυριάκου, μέσα Όρμπαν

Του Γιώργου Κυρίτση

Έχουν μπερδευτεί εκεί στη Συγγρού. Και δεν έχουν μπερδευτεί μόνο οι ψηφοφόροι, αλλά και τα ίδια τα στελέχη της Ν.Δ. Από τη μία ο αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο BBC, αναφέρθηκε στο προσφυγικό και υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος και να δημιουργηθεί εθνική στρατηγική, υπογραμμίζοντας ότι είναι άδικο να εγκαλείται η Ελλάδα ως βολικός αποδιοπομπαίος τράγος, από τη στιγμή που η Ε.Ε. δεν έχει κάνει όσα της αναλογούν.

Τα ίδια, μέσες - άκρες, είναι η επίσημη γραμμή Μητσοτάκη, όπου τοποθετείται εκτός Ελλάδος. Στο εσωτερικό της χώρας, όμως, η ρητορική είναι διαφορετική. Την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι λέει τα ίδια και μέσα στη χώρα και έξω, το κόμμα του εμφανίζει εντυπωσιακή διγλωσσία. Στελέχη κορυφαία, αλλά και διαμορφωτές της κοινής γνώμης που εγγράφονται στο στρατόπεδο της Ν.Δ., βγάζουν εθνικιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες κορώνες και εγκαλούν την κυβέρνηση για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, ισλαμοποίηση, ένταση της εγκληματικότητας και των ασθενειών και άλλα τέτοια ωραία, ενώ δεν διστάζουν να καταγγείλουν (χαμηλόφωνα, βέβαια) ακόμη και το ίδιο το ΝΑΤΟ, στο όνομα του οποίου κανονικά πίνουν νερό. Έχουν δηλαδή επιστρέψει στη ρητορική Σαμαρά - Όρμπαν για πλατείες που έχουν καταληφθεί από ξένους και πρέπει να τις ανακαταλάβουμε. Τσαλαβουτάνε, δηλαδή, στα λασπόνερα της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η διγλωσσία; Μια ερμηνεία προκύπτει από έρευνα της Prorata (από το "Βήμα της Κυριακής"), η οποία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι υπερσυντηρητικοί με βάση την κατάταξη 1-10, όπου 1 είναι η Αριστερά και 10 η Δεξιά. Στην κλίμακα 1-10, μάλιστα, σχεδόν ένας στους τρεις αυτοτοποθετείται στην ακραία τιμή, δηλαδή στο 10. Στον γενικό πληθυσμό, οι ερωτώμενοι τοποθετούν σε ποσοστό 31% τον εαυτό τους στον χώρο του Κέντρου, ενώ τη Ν.Δ. στις θέσεις 7-8-9, δηλαδή θεωρούν ότι έχει πολύ δεξιό στίγμα. Κατανοητό το ότι η ηγεσία της Ν.Δ. στηρίχθηκε στην ακροδεξιά έκφανση της Ν.Δ. για να κερδίσει την προεδρία, αλλά σήμερα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτά τα θέματα είναι εν ου παικτοίς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL