Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ο πατριωτισμός των απατεώνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πατριωτισμός των απατεώνων

Του Γιώργου Κυρίτση

Μια φράση, η ισχύς της οποίας επιβεβαιώνεται συχνά - πυκνά, είναι ο γνωστός αφορισμός της Έμα Γκόλντμαν ότι "ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων". Όπως όλοι οι αφορισμοί, έχει το στοιχείο της υπερβολής και της ακρότητας, ωστόσο, εάν θέλει κάποιος να βρει επιχειρήματα να τον στηρίξει, είναι σίγουρο πως δεν θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα, ούτε σήμερα ούτε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν διατυπώθηκε.

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει εσχάτως και έχει εκλάβει διαστάσεις "εθνικού θέματος" από τους τελούντες εν πατριωτικώ αυτοματισμώ είναι αυτό της Ρόδου και του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Συνοπτικά, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν έπρεπε να επιλεγεί αεροπορικό δρομολόγιο μετάβασης και επιστροφής. Η υπερπτήση της Τουρκίας περιείχε την "απαίτηση", από πλευράς Άγκυρας, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να μην ανεφοδιαστεί στη Ρόδο λόγω των γνωστών ενστάσεων σχετικά με το στρατιωτικό καθεστώς των Δωδεκανήσων. Η απόφαση των αρμοδίων ήταν η τουρκική πρόταση να παρακαμφθεί και ο πρωθυπουργός να πετάξει από άλλο δρομολόγιο.

Το ταξίδι αφορούσε το Ιράν για την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στη χώρα ύστερα από δεκαετίες κυρώσεων, επίσκεψη στην οποία και η Αθήνα και η Τεχεράνη απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία, συμβολική, πολιτική, οικονομική και, όπως ρητά ελέχθη, και στρατηγική. Εν προκειμένω, δηλαδή, σημασία είχε ο προορισμός και όχι το... ταξίδι. Και όμως, βρέθηκαν, ουκ ολίγοι, και ανάμεσά τους και άνθρωποι που ασχολούνται με θέματα διπλωματίας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που εγκαλούν την κυβέρνηση ότι δεν προσγειώθηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Ρόδο ειδικά για "να κάνει τσαμπουκά στους Τούρκους".

Και μάλιστα, έτσι, απρογραμμάτιστα, χωρίς να εντάσσεται σε κάποιο σχεδιασμό, απλώς παρεμπιπτόντως και εις βάρος φυσικά της επίσκεψης στο Ιράν που ήταν η αποστολή. Ήθελαν να πυροδοτήσει η ίδια η Αθήνα θέμα Δωδεκανήσων εν όψει της ΝΑΤΟϊκης παρουσίας στην περιοχή; Στο μυαλό τους, άραγε, αυτό είναι εξωτερική πολιτική, είναι διπλωματία, είναι προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων; Όχι, φυσικά. Δεν είναι βλάκες, απατεώνες είναι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL