Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Καμία αίσθηση μέτρου;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία αίσθηση μέτρου;

Του Γιώργου Κυρίτση

Τις τελευταίες ημέρες τείνουν να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις όσων αναλύοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση προέβλεπαν ότι αυτή δεν θα θυμίζει καν το γράμμα L, δηλαδή πτώση και σταθεροποίηση σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά ότι θα είναι περισσότερο W, με το W να δείχνει και δεύτερη όξυνση της ίδιας κρίσης.

Η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά στον τραπεζικό τομέα είναι και πάλι επιεικώς επισφαλής. Και το επιεικώς τραβηγμένο είναι αν σκεφτεί, δηλαδή, κάποιος ότι εκφράζονται ανησυχίες πως "θα σκάσει" η Deutsche Bank, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της παράγωγα 55 τρισ., πάνω από δέκα φορές το ΑΕΠ της ίδιας της κραταιάς Γερμανίας. Ανησυχίες που ανάγκασαν τον ίδιο τον Β. Σόιμπλε να βγει να κάνει καθησυχαστικές και πυροσβεστικές δηλώσεις.

Μέσα σε αυτό κλίμα που διαμορφώνεται και επηρεάζει τα χρηματιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ευάλωτο, και άλλο τόσο οι ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να καταγράφουν σοβαρότατες απώλειες. Κάποιοι, βέβαια, στην Ελλάδα έσπευσαν να αποδώσουν την πτώση στο Χ.Α. και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών με την αναστάτωση για το ασφαλιστικό. Σίγουρα η πολιτική αναστάτωση στην οποία μπιζάρουν η αντιπολίτευση και τα κανάλια της διαπλοκής δημιουργεί αναταράξεις στην οικονομία, αλλά το θέμα δεν είναι κατά βάσιν ελληνικό.

Θα μπορούσε, μάλιστα, να πει κάποιος πως είναι τόσο ελληνικό όσο ελληνικό είναι και το προσφυγικό, όπως υποστηρίζουν οι λιγότερο σοβαροί από την αντιπολίτευση. Υπάρχουν άνθρωποι -Έλληνες, μάλιστα- που υποστηρίζουν ότι το προσφυγικό δεν το δημιούργησαν ο πόλεμος και οι τζιχαντιστές ούτε προκάλεσε την αύξηση των προσφύγων η αρχική θετική στάση της Γερμανίας και οι σέλφι της καγκελαρίου με τα προσφυγόπουλα, αλλά ο ελληνικός νόμος για την ιθαγένεια ή κάποιες περσινές δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Γι' αυτό, άλλωστε, όλοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα θέλουν να μείνουν και όχι να βρουν καταφύγιο στις πλούσιες χώρες του Βορρά.

Προφανώς αυτού του είδους οι αναλύσεις είναι για γέλια, όπως και όσοι λένε ότι η διεθνής χρηματιστηριακή αναστάτωση και το πρόβλημα με την Deutsche Bank δεν επηρεάζουν το ελληνικό τοπίο. Είναι ώς έναν βαθμό κατανοητή και θεμιτή η στάση της αντιπολίτευσης. Ώς έναν βαθμό, όμως. Ώς τον βαθμό που θα πάψει να πουλάει φούμαρα περί σωφροσύνης και υπευθυνότητος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL