Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ασήμωσε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασήμωσε...

Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου*

Μουδιασμένος στον καναπέ, παρακολουθεί καθημερινά ένα άλλο «μαύρο», αυτό της απελπισίας και των πάλαι ποτέ χρησμολόγων (οι ίδιοι αναλυτές της τελευταίας δεκαπενταετίας), που εμβριθούν και αποσαφηνίζουν το δελτίο ειδήσεων, σαν καθημερινό ιδιαίτερο φροντιστήριο εμπέδωσης, ώστε η απροκάλυπτη πλέον προπαγάνδα τού κάθε δελτίου να γίνει πιστευτή από τους πιο δύσπιστους και απολύτως κατανοητή από τους πιο ηλίθιους.

Όμως, τίποτα δεν είναι καινούργιο. Με το αζημίωτο πάντα, οι κατά τους αιώνες «αόρατες κυβερνήσεις» αναλάμβαναν τη χειραγώγηση των μαζών.

«Φιλάργυρον γένος» αποκάλεσε σε μια άλλη εποχή ο Σοφοκλής τους μάντεις, θέλοντας να στηλιτεύσει το γεγονός ότι, χωρίς καμία ηθική ή νομική δέσμευση και έναντι «αδράς αμοιβής» προσάρμοζαν τους χρησμούς τους στη βούληση του αιτούντος, κυρίως πριν τις εκστρατείες, επιβάλλοντας με έμμεσο τρόπο τη βούλησή τους στον λαό.

Με τα χρόνια, τη σκυτάλη παρέλαβε η Εκκλησία οδηγώντας τα κοπάδια της μέσα στα σκοτάδια του φόβου (διαχρονικός Μεσαίωνας) κι εξασφαλίζοντας τα προνόμιά της. Παράδειγμα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, η επίδειξη δύναμης του πληθωρικού Παρασκευαΐδη - ένα εκατομμύριο υπογραφές! (κατά τα λεχθέντα του).

Οι εφημερίδες, με την πολύχρωμη παλέτα τους (κίτρινες, γκρι, πράσινες, γαλάζιες κ.λπ.) «ελεύθερη» δημοσιογραφία πρόθυμη να αυτοπεριοριστεί έναντι κάποιου τιμήματος, προσαρμόζοντας την είδηση στα εκάστοτε συμφέροντα, με τρόπο απαράλλαχτο από την εποχή που ο Μπαλζάκ έχανε τις ψευδαισθήσεις του.

Τα τελευταία χρόνια όμως, την καλύτερη δουλειά, την πιο βρόμικη, εξελιγμένη, ύπουλη και αποτελεσματική την κάνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές αμεσότητας, αποπροσανατολισμού, φόβου, προπαγάνδας και βλακείας έχουν άμεσο, εγγυημένο, ιδιοτελές αποτέλεσμα. Έτσι, οι ιδέες των περισσότερων συνομιλητών σου είναι προδιαμορφωμένες, οι απαντήσεις έτοιμες, τα καλούπια πολύ στενά κι «ο φόβος φυλάει τα έρμα».

Διαβάζοντας το σχέδιο του νόμου για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν υπήρχε ένας τέτοιος νόμος... Όπως επίσης, ότι το «ασήμωμα» δεν θα σταματήσει, η χειραγώγηση θα καταστεί ακριβή υπόθεση, της διαφοράς καλυφθησόμενης από τους εργαζόμενους, και δύσκολα θα αποθαρρυνθούν οι θύτες απ' το να χειραγωγούν τα θύματα ώστε να παραμένουν πάντα θύματα. (μοιραία κι άβουλα αντάμα, προσμένοντας ίσως... ανοήτως!).

* H Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL