Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Συρία και οι αγωγοί φυσικού αερίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία και οι αγωγοί φυσικού αερίου

Του Στάθη Λουκά

Tο συριακό πρόβλημα σχετίζεται, χωρίς άλλο, πρώτον, με τη θρησκευτική αντιπαράθεση μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Δεύτερον, με τη συνεπακόλουθη αντιπαράθεση μεταξύ Ιρανών και Σαουδίτων για τη διεκδίκηση της ηγεμονίας στον Περσικό - Αραβικό Κόλπο και στη διευρυμένη Μέση Ανατολή. Τρίτον, την «αρχική διάθεση» των ΗΠΑ να αποζημιώσουν τους σουνίτες για την απώλεια του Ιράκ, μια και πέρασε κάτω από τον έλεγχο των σιιτών. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από σοβαρότατες διεθνείς πηγές, αλλά έμμεσα και από «αφελείς» δηλώσεις του Κέρι και της ίδιας της κ. Κλίντον.

Φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθούν πια οι χρηματοδοτήσεις και οι κάθε είδους ενισχύσεις (στρατιωτικό υλικό κ.λπ.) του ΙSIS από τη μεριά Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Αραβικών Εμιράτων και Τουρκίας. Ούτε μπορεί να γίνουν στα σοβαρά πιστευτές οι χρηματοδοτήσεις, οικονομικές, στρατιωτικές κ.λπ., των αντι-Σαντάτ, με το επιχείρημα ότι προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα: Όταν μάλιστα το επικαλούνται χώρες όπου δεν υπάρχει άλλη θρησκεία από τον μουσουλμανικό βαχαμπισμό και όπου, αν κάποιος διαμαρτύρεται, κινδυνεύει να χάσει το κεφάλι του, ενώ μια γυναίκα που οδηγεί παίρνει, το λιγότερο, τον δρόμο για τη φυλακή.

Πέρα από τους πιο πάνω λόγους, το σπάσιμο της «σιιτικής ημησελίνου», που ξεκινά από το Ιράν, διατρέχει το Ιράκ και τη Συρία και καταλήγει στους Χεζμπολάχ του Λίβανου, σχετίζεται και με λόγους που κινούνται κατά μήκος ενεργειακών γραμμών. Δηλαδή δικτύων αγωγών (pipelines), υποδομές χάρη στις οποίες τα διάφορα κράτη (κυρίως της Ευρώπης) τροφοδοτούνται με το ορυκτό καύσιμο του φυσικού αερίου.

Εάν ο 20ός αιώνας ήταν «ο αιώνας του πετρελαίου, ο 21ος θα είναι, σχετικά, ο αιώνας του φυσικού αερίου». Υπογραμμίζεται «σχετικά», γιατί μετά την COP 21 θα είναι πιο έντονος ο περιορισμός της χρήσης του άνθρακα και του πετρελαίου σε σχέση με εκείνη του φυσικού αερίου.

Οι μόνες χώρες στον πλανήτη που μπορεί να καλύψουν επί πολλά χρόνια τις ανάγκες σε φυσικό αέριο μίας και περισσότερων ηπείρων είναι -κατά σειρά όγκου κοιτασμάτων- η Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ.

Όταν δε η σύγκρουση κινείται κατά μήκος ενεργειακών γραμμών, ανακαλύπτεται πως ευρωπαϊκές χώρες και ασιατικές συνδέονται ή μπορεί να συνδεθούν μέσα από ένα δίκτυο υποδομών και βιομηχανιών, σχέσεων ικανών να επεξηγήσουν την κατάσταση με μεγαλύτερη ευκρίνεια από εκείνη ενός διπλωματικού κειμένου εξωτερικής πολιτικής.

H Ρωσία και το Ιράν χρησιμοποιούν τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στο πλαίσιο των διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων που διαμορφώνουν, ενώ το Κατάρ κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής των ΗΠΑ.

Το 2009 ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινούσε από το Κατάρ θα διέσχιζε Σ. Αραβία, Ιορδανία και Συρία, θα κατέληγε στην Τουρκία και από εκεί στη Νότια Ευρώπη. Την πρόταση αυτή απέρριψε οριστικά ο Άσαντ το 2010, ενώ σύγχρονα είχε «το θράσος» να προτείνει μέσω του Μνημονίου Μπασάρ (πόλη του Ιράν) έναν αγωγό φυσικού αερίου που ξεκινά από το Ιράν, διασχίζει το Ιράκ και καταλήγει στις ακτές της Συρίας. Από εκεί θα προωθούνταν μέσω εγκαταστάσεων υγροποίησης με δεξαμενόπλοια για μεταφορά φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης. Ο αγωγός αυτός, που επονομάζεται Islamic Pipeline, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, και έχει και τη συναίνεση του Ιράκ, συναντά όχι μόνο την έντονη αντίδραση της τριάδος Σ. Αραβία, Κατάρ και Τουρκία, αλλά και των ΗΠΑ.

Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται στο προσκήνιο το ISIS, που χρηματοδοτείται άμεσα και έμμεσα από την τριάδα και ήταν «αποδεκτό», με διάφορους τρόπους, από τις ΗΠΑ. Επιδίωξη είναι η αποσταθεροποίηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και η αντικατάστασή του με μια κυβέρνηση που θα «αποδεχόταν» τη λύση του φυσικού αερίου που προτείνονταν από την τριάδα και τις ΗΠΑ.

Για τη σουνιτική τριάδα, η κατάργηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ ήταν αναγκαία συνθήκη για τη μη κατασκευή του αγωγού Islamic Pipeline και την κατασκευή του δικού τους αγωγού φυσικού αερίου Κατάρ - Τουρκία και κατά συνέπεια για την κατάρρευση της «σιιτικής ημισελήνου».

Για τις ΗΠΑ κατασκευή του αγωγού Κατάρ - Τουρκία και κατ' επέκταση Ε.Ε. θα είχε πολλαπλές θετικές επιπτώσεις: αποζημίωση των σιιτών, "απογαλακτισμό" των Ευρωπαίων από το ρωσικό Φ.Α. και τέλος «απομάκρυνση» του φυσικού αερίου του Κατάρ από την ενεργειακή αγορά της Άπω Ανατολής, που έχει πιο πρόσφορες τιμές για το φυσικού αερίου σχιστολίθου των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL