Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν θέλουμε ηρωικές ήττες, αλλά μια Αριστερά που θα κερδίσει (video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν θέλουμε ηρωικές ήττες, αλλά μια Αριστερά που θα κερδίσει (video)

//www.youtube.com/embed/ju2X9ASk-nA?rel=0

 

Για τη συγκρότηση της ριζοσπαστικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Ήταν ή όχι ριζοσπαστική η ανάλυση που κάναμε ότι η κρίση είναι μια καπιταλιστική συστημική κρίση και δεν υιοθετήσαμε τον κυρίαρχο λόγο τού 'όλοι μαζί τα φάγαμε' και το ότι είπαμε πως χρειάζονται υπερεθνικές λύσεις; Ήταν ριζοσπαστική η ανάλυσή μας ότι το χρέος είναι ταξικό, ότι λέγαμε να πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι και όχι ότι ο λαός χρωστάει, επειδή στη δική μας ανάλυση δεν είναι όλοι μαζί. Και δεν μιλάμε μόνο για τον Μπόμπολα, τον Σάλλα και τον Βαρδινογιάννη.

Εμείς λέμε ότι υπήρχε ένα μεγάλο κοινωνικό μπλοκ που συμμάχησε με το κεφάλαιο, ώστε να μην πληρώνει φόρους και να ενισχύει τη φοροδιαφυγή. Υποστηρίξαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι στις δαπάνες, αλλά προκύπτει από τα έσοδα. Μιλήσαμε από νωρίς για την κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης και το ότι η Κεντροαριστερά έχει τελειώσει, επειδή δεν αντιπροσωπεύει πια τις λαϊκές τάξεις και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της και γιατί έχασε κάθε επαφή με την κοινωνία.

Εμείς θα αντιμετωπίσουμε την απαξίωση της πολιτικής με μια Αριστερά που όχι μόνο θα λέει, αλλά θα κάνει πράγματα. Στηρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την αλληλέγγυα οικονομία, τις αξίες τους σοσιαλισμού, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, και θα αναδείξουμε πως αυτά μπορούν να δώσουν λύσεις στο τώρα. Ποιο είναι λοιπόν το δεύτερο κύμα ριζοσπαστισμού; Μια Αριστερά που δεν θέλει ηρωικές ήττες, αλλά μια Αριστερά που θα κερδίσει. Δεν θέλουμε σε 30 χρόνια να γράφονται τραγούδια για το πόσο ηρωικά χάσαμε και πόσο ηρωικά πέσαμε. Είμαστε αριστεροί και ριζοσπάστες γιατί θα αλλάξουμε τον κόσμο".

Επιπλέον σχετικά με το νέο κόμμα ανέφερε τα εξής: "Μακριά από τον κυβερνητισμό. Θα είμαστε στις Σκουριές και σε όλα τα κινήματα, ασχέτως του τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Να κηρύξουμε πόλεμο εναντίον της ανάθεσης. Όλοι μαζί, χωρίς λογικές ανάθεσης, είμαστε όλοι πολιτικά στελέχη, να φτιάξουμε όλοι μαζί τις θέσεις και το πρόγραμμα."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL