Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διασώζει και εξωραΐζει τη Eurobank
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διασώζει και εξωραΐζει τη Eurobank

Έφτασε και η ώρα «μηδέν» για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που αποφασίστηκε η απορρόφησή του από τη Eurobank. Η τελευταία πράξη της εξαφάνισής του έχει ξεκινήσει στο διάστημα των τελευταίων ημερών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Στην περίπτωση της επιλογής της Eurobank ως νέου ιδιοκτήτη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ουσιαστικά το ΤΧΣ θα συγχωνεύσει δύο δικές του θυγατρικές, αφού τόσο στο Τ.Τ. όσο και στην Eurobank, το ΤΧΣ έχει το 100% των μετοχών τους. Σ' αυτή την περίπτωση, το ΤΧΣ επιλέγει τη συγχώνευση TΤ και Eurobank ώστε να προσδώσει μεγαλύτερη εσωτερική αξία στην Eurobank, την οποία θα προσπαθήσει αμέσως μετά να ιδιωτικοποιήσει με υψηλότερο τίμημα και με τον τρόπο αυτό να αποσβέσει το κόστος αγοράς των μετοχών της Eurobank και το κόστος εξυγίανσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Mια άλλη επιλογή θα ήταν να βρεθεί κάποια τρίτη μεγάλη τράπεζα ή επενδυτικός φορέας του εξωτερικού, πρόθυμοι να καταβάλουν ένα υψηλό τίμημα –σε μετρητά- για την αγορά του «καθαρού» Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά με την ελληνική οικονομία σε αστάθεια και αβεβαιότητα αυτό δεν κρίνεται ως πιθανό.

Η αρχική απόφαση του ΤΧΣ να θέσει ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης το αντάλλαγμα σε μετρητά εξαγρίωσε την τρόικα και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp). Με επιστολή της, η τελευταία ζήτησε από το ΤΧΣ να μην προταχθεί το αντάλλαγμα σε μετρητά.

Η διάθεση, όμως, που εξέφραζε η επιστολή αποτυπώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και την επιθυμία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας, και επομένως το Τ.Τ. να δοθεί στη Eurobank.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η επιστολή της ΕΚΤ, που, πρακτικά, υπενθύμιζε στο ΤΧΣ πως δεν είναι δυνατόν να προτιμηθούν προσφορές με μετρητά έναντι άλλων με μετοχές, εφόσον οι τράπεζες που τις καταθέτουν δεν έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες μείωσης της εξάρτησης ρευστότητας από την ΕΚΤ και αντλούν ακόμη ρευστότητα και από τον ELA.

Έτσι το προβάδισμα της Eurobank ήταν σαφές, από τις αρχές ήδη της εβδομάδας. Οι άλλες τράπεζες αναφέρουν την άποψη ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί και το Τ.Τ. να δοθεί με κριτήρια συστημικής ευστάθειας στη Eurobank.

Η Alpha και η Πειραιώς (μέσω της Γενικής) κατέθεσαν προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν τα 500 εκατ. Με δεδομένο ότι το νέο Τ.Τ. ανακεφαλαιοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες από το ΤΧΣ με 500 εκατ. και φέτος θα έχει ζημίες λόγω και του κόστους εθελουσίας που δεν θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ., η καθαρή του θέση διαμορφώνεται σε 420 εκατ. περίπου.

Οι προσφορές της Alpha και της Γενικής δίνουν, επομένως, τίμημα σε μετρητά που ξεπερνά αισθητά την καθαρή θέση του Ταμιευτηρίου.

Το γεγονός δε ότι μία από τις τέσσερις προτάσεις, της Γενικής, ήταν με κάλυψη μετρητών από ξένους δίνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στην υπόθεση. Τα ξένα funds που βρήκε ο όμιλος Πειραιώς, εμφανίζονται πρόθυμα να προσφέρουν τίμημα που αντιστοιχεί σε πάνω από 1,2 φορές την καθαρή θέση του Τ.Τ.

Θα πρέπει να συνυπολογιστεί βέβαια ότι, μετά την εξυγίανση, το Τ.Τ. είναι μια «καθαρή» τράπεζα, με τον χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις (περίπου 60%), με δείκτη επισφαλειών που κινείται στο 8% και χαμηλό κόστος πρόσκτησης καταθέσεων.

Με αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι, με τη μεταβίβαση του Τ.Τ. στη Eurobank, επιδιώκεται ο εξωραϊσμός της εικόνας της τράπεζας, έτσι ώστε να προσελκύσει τους επίδοξους αγοραστές.

Οι παράνομες και εγκληματικές ενέργειες, που επιχειρούνται μήνες τώρα σε βάρος του ελληνικού λαού, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που μόνο με πλιάτσικο μπορεί να συγκριθεί, την απροκάλυπτη εξαφάνιση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι οι δημόσιες τράπεζες, και τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζονται και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τις αδιαφανείς και απίστευτες διαδικασίες πώλησής του.

Στην πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών μαζί με την ΤτΕ και το ΤΧΣ και κάτω από την άγρυπνη επιτήρηση της τρόικας, εξέταζαν με αδιαφανείς διαδικασίες πως θα μεταβίβαζαν - «χάριζαν» το υγιές κομμάτι του Τ.Τ. στη Eurobank, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας και χωρίς να τους απασχολεί η προοπτική ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας για την ανάκαμψη και ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας.

Ξεχνούν όμως ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να παραμείνει αυτόνομο (έστω και μετά τον διαχωρισμό του), έτσι ώστε να διατηρήσει τον ρόλο του στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της χώρας μας. Για τον σκοπό αυτό θα έπρεπε το ΤΧΣ να δεσμευθεί για τη διατήρηση του διακριτού ρόλου και της αυτονομίας του Τ.Τ.

Τέλος, μετά από όλες αυτές τις αδιαφανείς διαδικασίες, επιβάλλεται να διερευνηθούν οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, αφενός γιατί δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη λύση τής εκκαθάρισης και αφετέρου επειδή δεν απέτρεψαν τις αδιανόητες ενέργειες του ΤΧΣ στον ορισμό προέδρου και δ/ντος συμβούλου της Eurobank μιας σημαντικής σε μέγεθος τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL