Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ομοβροντία από τους κοινωνικούς φορείς κατά των απολύσεων

Εννέα κοινωνικούς φορείς κάλεσε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ούτε ένας δεν το στήριξε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ετοιμάζεται αντάρτικο. Σε κλίμα πίεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ...

Εννέα κοινωνικούς φορείς κάλεσε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ούτε ένας δεν το στήριξε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ετοιμάζεται αντάρτικο. Σε κλίμα πίεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η κυβέρνηση απέσυρε χθες τη διάταξη που ουσιαστικά εξαιρούσε από την κινητικότητα όσους εργάζονται στα υπουργικά γραφεία.

Λίγο νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη ζητούσε να δώσει εξηγήσεις το υπουργείο Παιδείας για τις απολύσεις εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς το υπουργείο δεν εμφανίσθηκε επί 3 μέρες, λέγοντας ότι 697 εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι στο υπουργείο. Τόνισε δε, ότι, η απόφαση για απολύσεις των καθηγητών "συνιστά δώρο στις εταιρείες παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης".

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την παροχή ασυλίας στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Κουτσούκος να ζητά να αποσυρθεί η διάταξη, "αλλιώς θα καταψηφίσουμε και θα καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά". Έτσι υποχρεώθηκε να ζητήσει την απόσυρση και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Όμως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δεν απάντησε.


ΚΕΔΕ: Αντισυνταγματικό


Τα πυρά των κοινωνικών φορέων προήλθαν από τρεις πλευρές στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων: την αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση και την οικονομία. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, καταργούν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και ζήτησε την απόσυρσή τους - ακόμη και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να αποσυρθεί το άρθρο που επιβάλλει επιτροπεία στους δήμους... Αυτοί που συνέταξαν το νομοσχέδιο έχουν άγνοια πώς λειτουργούν οι δήμοι, είπε ο Κ. Ασκούνης, που εκτιμά ότι δημιουργείται ένα "συγκεντρωτικό κράτος".


Τι θα κάνει με τα σκουπίδια η ΠΟΕ-ΟΤΑ


"Αν κλείσει η Δημοτική Αστυνομία ο Δήμος Αθήνας θα χάσει το 60% των εσόδων του. Ποιος θα τα αναπληρώσει;", ήταν το ερώτημα του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου, το οποίο έμεινε αναπάντητο. Μάλιστα όταν βουλευτής της Ν.Δ. επεχείρησε να τον προβοκάρει ρωτώντας αν θα αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους, εκείνος υπενθύμισε ότι "δεν το έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και δεν πρόκειται να το κάνουμε, αλλά εάν είναι για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των δήμων, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα να έχουμε δουλειά και μελών και ελπίδα οι οικογένειές μας, είναι προτιμότερο να κλείσουμε 3 ή 4 ή 5 μέρες τους δήμους, παρά να κλείσουν οριστικά".


ΑΔΕΔΥ: Το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι 200.000


Την επανεξέταση του πολυνομοσχεδίου όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τη Δημόσια Διοίκηση, γιατί το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι "πολύ κοντά στις 200.000", ζήτησε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό τους είπε ότι πριν έρθει στο υπουργείο περίμενε ότι θα έβρισκε ανεξέλεγκτο βαθμό οργανισμών, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.


Εκπαιδευτικοί: Διάλυση του δημόσιου σχολείου


Την απουσία κάθε λογικής από την κατάργηση της τεχνικής εκπαίδευσης υπογράμμισαν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης και ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΕ Σεραφείμ Κερασιώτης, οι οποίοι αμφότεροι τίθενται σε διαθεσιμότητα! Ο Θ. Κοτσιφάκης τόνισε ότι οι απολύσεις θα έχουν 3 επιπτώσεις: απολύσεις εκπαιδευτικών, κατάργηση εκπαίδευσης για μαθητές και ιδιωτικοποίηση. "Μην επιτρέψετε τη διάλυση του δημόσιου σχολείου", είπε στους βουλευτές ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, προειδοποιώντας ότι τον Σεπτέμβριο συνολικά θα υπάρχουν 20.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί.

Ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΕ επεσήμανε ότι τα ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ που κλείνουν με την απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών από 52 ειδικότητες ήταν σχολεία που είχαν όλα γεμάτα τμήματα, ενώ κατήγγειλε ότι πλέον καμία κοπέλα δεν θα μπορεί να γραφτεί στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, διότι οι ειδικότητες που καταργούν είναι αυτές που αφορούν τις γυναίκες.

Την απουσία αναπτυξιακών κριτηρίων στο νομοσχέδιο, επεσήμανε ο Σπύρος Χρυσανθόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που μετέφερε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας, ο οποίος επεσήμανε το "ελληνικό παράδοξο", την ώρα που είναι αναγκαία η κοινωνική προστασία να επιλέγεται η διάλυση των κοινωνικών δομών. Επικριτικός για τις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΥΟ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, ενώ ακόμα πιο έντονη ήταν η διαφωνία του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας Γιώργου Καββαθά. "Εδώ είστε στην Ελλάδα; Ξέρετε πώς πληρώνουν οι μικροί; 100-100, δεν υιοθετείτε καμία από τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής", είπε και τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί όχημα για περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και μικρομεσαίων με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. "Εγώ αισθάνομαι ως πολίτης β' κατηγορίας, θα βάλω και ένα περιβραχιόνιο όπως ο Εβραίοι στην κατοχή", είπε χαρακτηριστικά.

Κ. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις