Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Τα πίτουρα της διαπλοκής και οι κότες των συμφερόντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πίτουρα της διαπλοκής και οι κότες των συμφερόντων

Του Γιώργου Μουργή*

"Έκανε φέτος την εμφάνισή του το νέφος της αιθαλομίχλης. Η ρύπανση από την ανεξέλεγκτη καύση των τζακιών ξανά ορατή". Αν αλλάξεις μερικές λέξεις, μια και τα τζάκια ακόμα δεν άναψαν, είναι σίγουρο ότι μπορείς να αποτυπώσεις τις συνθήκες ρύπανσης που προσπαθούν συστημικά μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικές σελίδες, αντιπολίτευση, μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα να επιβάλουν στην κοινή γνώμη.

Λες και όλοι είναι συνεννοημένοι. Σπέρνουν ρύπανση "κατά ρυπάς" σε πολιτικά πρόσωπα, σε πολίτες, στα ανταγωνιστικά μέσα. Δηλητηριάζουν τη κοινωνία με αποκλειστικές ρυπογόνες πληροφορίες στον βωμό τής δήθεν έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, με ειδικό σκοπό να εγκαθιδρύσουν κλίμα αναξιοπιστίας. Μέρα παρά μέρα αφήνουν σκιές αναπόδεικτες, ώστε η κοινή γνώμη στη γωνία να μην ξέρει τι να πιστέψει τελικά.

Ένας αχταρμάς ειδήσεων, όπου εμπλέκεται η σύνδεση της τρομοκρατίας με πολιτικά πρόσωπα, η οικονομική διαφθορά με μέλη της κυβέρνησης, η συναλλαγή του οικονομικού κατεστημένου με πολιτικά πρόσωπα, η στοχοποίηση της πολιτικής άποψης υπουργών, οι δηλώσεις μέσα στο Κοινοβούλιο αριστεροφάγων βουλευτών και πάει λέγοντας.

Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παρακμιακό φαινόμενο επικοινωνιακής πολιτικής που έρχεται από τον καιρό της μονταζιέρας, αλλά το αποτέλεσμα δεν πλήττει μόνο την αξιοπιστία των ειδήσεων μέσω της φαύλης αναπαραγωγής του. Στοχεύει κυρίως στη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών και στο πολίτευμα. Ποιος, αλήθεια, πιστεύει ότι η λάσπη από τα μιντιακά παράκεντρα έχει ως μόνο σκοπό να δημιουργήσει διαμαρτυρίες "κατσαρόλας";

Η ρύπανση και το νέφος της παραπληροφόρησης δημιουργούν εστίες μόλυνσης σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δίνει μάχη με τους εταίρους δανειστές στο πολυδαίδαλο έργο τής οικονομικής διάσωσης της χώρας, κάτω από ασφυκτικές συνθήκες για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα.

Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι κάποιοι παίρνουν την εκδίκησή τους για την αντιπολιτευτική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενοι τις δυσκολίες που διανύει ο τόπος. Η μικροκομματική σκοπιμότητα της αντιπολίτευσης σε αγαστή συνεργασία με τα συστημικά μέσα δεν έχει σκοπό την απλή δαιμονοποίηση της Αριστεράς, με πόθο να δημιουργήσουν εικόνες αδιεξόδων στη στρατηγική που επέλεξαν διακινώντας σενάρια οικουμενικής. Να ξεπλύνουν θέλουν οι μεν την περίοδο που οδήγησε τη χώρα και την κοινωνία στη μνημονιακή κρίση με τις επιλογές τους, οι δε να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα υπό το βάρος του νέου πλαισίου έλεγχου, διαφάνειας και αδειοδότησης που έφερε η κυβέρνηση με τον νόμο για τα κανάλια. Μπορεί τα σχέδια να αποδομούνται αλλά οι καιροί είναι πονηροί. Η προσπάθεια να πλήξουν την κυβερνητική σταθερότητα θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή.

Στα αντίμετρα είναι η άμεση αντεπίθεση απέναντι στον διπλό ζόφο της παραπληροφόρησης και της αντιπολιτευτικής τακτικής με μέτρα που θα ελαφρύνουν τα βάρη των πολιτών και θα ανταποκρίνονται στη ανάγκη ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Ο Ν. Παππάς με δύο φράσεις έδωσε το στίγμα: "Η πλειοψηφία είναι καθαρή με ισχυρό κορμό και όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα της διαπλοκής τον τρώνε οι κότες των συμφερόντων".

* Ο Γιώργος Μουργής είναι μέλος της Ο.Μ. Κυψέλης - Πλ. Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL