Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Είμαστε με τους λαούς που δοκιμάζονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είμαστε με τους λαούς που δοκιμάζονται

Του Χρήστου Σταμόπουλου*

Είμαστε όλοι Γάλλοι! Είμαστε όλοι Σύροι! Είμαστε όλοι Λίβυοι! Είμαστε όλοι Αφγανοί! Είμαστε όλοι Υεμενίτες! Είμαστε όλοι Ιρακινοί! Είμαστε με όλους αυτούς που δολοφονήθηκαν άδικα, με όλους τους λαούς, όπου γης, που δοκιμάζονται, χωρίς να φταίνε σε τίποτα, απ' τις βάρβαρες πολιτικές των βαρβάρων.

Το σύνθημα «είμαστε όλοι Γάλλοι» (ΜΟΝΟ) ή, παλαιότερα (2001), «είμαστε όλοι Αμερικανοί» (ΜΟΝΟ) είναι ρατσιστικό. Είναι πολιτικά απαράδεκτο και υποκρίνεται τον φιλανθρωπισμό. Κρίμα στους φορείς ή όσους υιοθετούν το σύνθημα αυτό. Είναι τυφλοί! Ή, έστω, κοντόφθαλμοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάκριση ανάλογα με το χρώμα, την ήπειρο, το έθνος ή τον πολιτισμό απ' τον οποίο προέρχονται τα θύματα. Όλοι είναι άνθρωποι ισότιμοι και ισοδύναμοι, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Αν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι! Δεν πρέπει ν' αφηνόμαστε και να μπαίνουμε στο «τριπάκι» της καλοκουρδισμένης δυτικής προπαγάνδας.

Η προπαγάνδα, ξένων και εγχώριων μέσων και πολιτικών παραγόντων και ηγεσιών, κρύβει τα πραγματικά αίτια του μακελειού στο Παρίσι, που είχε θύματα αθώους ανθρώπους και οδήγησε έναν ολόκληρο λαό, τον γαλλικό, σε πανικό. Ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας και, αξιοποιώντας προς όφελός τους την τρομοκρατία, προσανατολίζονται σε μέτρα ούλτρα αντιδραστικά: καταστολή, ενίσχυση της αστυνομοκρατίας, στροφή των στρατών σε καθήκοντα εσωτερικής καταστολής, δρακόντειοι νόμοι, περιστολή της δημοκρατίας, όρθωση τειχών μεταξύ κρατών και λαών, εγκλωβισμός των προσφύγων - θυμάτων πολέμων και τρομοκρατίας -κυρίως στην καθημαγμένη οικονομικά Ελλάδα.

Δύο είναι τα πραγματικά (αν θέλουμε να φτάσουμε στην αληθινή ρίζα του κακού) αίτια του μακελειού στο Παρίσι: Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι εστίες κόλασης για εκατομμύρια ανθρώπους στην καρδιά της αναπτυγμένης Ευρώπης και Αμερικής. Για τα δύο αυτά αίτια η προπαγάνδα της Δύσης τσιμουδιά!

Τα τελευταία χρόνια Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι (οι Γάλλοι πρώτοι και καλύτεροι!) ιμπεριαλιστές, μια τεράστια περιοχή (του «τρίτου κόσμου», συγκεκριμένα του «ισλαμικού κόσμου») από τη Βόρεια, ακόμα και την υποσαχάρια, Αφρική μέχρι το Πακιστάν (με εξαίρεση το Ιράν), την έχουν ανατινάξει!

Μιλάμε όχι μόνο για οικονομική και κοινωνική καταστροφή, με εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, με ακόμα περισσότερα εκατομμύρια πρόσφυγες και πεινασμένους, ληστεία των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, αλλά και ξεθεμελίωμα και διάλυση στην κυριολεξία μνημείων, πολιτισμών, γλωσσών, ιστορίας και των κρατών των ιδίων! Πρόκειται για απόπειρα σβησίματος από τον χάρτη κάθε λαού ή κράτους της περιοχής που εναντιωνόταν ή δεν ήταν πλήρως υποταγμένοι στους Δυτικούς ιμπεριαλιστές.

Δεύτερη αιτία, η κόλαση που ζουν (άνεργοι, φτωχοί, εξαθλιωμένοι και χωρίς μέλλον) εκατομμύρια, κυρίως νέοι αραβικής καταγωγής, μέσα στα γκέτο των παρισινών προαστίων και άλλων πόλεων της «πλούσιας» Γαλλίας. Εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες β' κατηγορίας. Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς μέλλον!

Όταν ένας άνθρωπος (άμα είναι και νέος) δεν έχει στον ήλιο μοίρα και κανένα μέλλον μπροστά του, είναι εύκολο να γοητευθεί από το ISIS και την τρομοκρατία. Δεν είναι πάντα και τόσο μακριά η ώρα που θα πάρει την απόφαση να θυσιάσει την κολασμένη (έτσι ή αλλιώς) ζωή του για τον Αλλάχ (σήμερα), τον Θεό (αύριο) ή με την επίκληση κάποιας άλλης «ιερής» ή ανώτερης ιδέας ή σκοπού (μεθαύριο).

Το ζήτημα λοιπόν τίθεται με σαφήνεια από μόνο του επί τάπητος: πώς θα σταματήσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πώς θα σβήσουμε τις συνθήκες κόλασης που ζουν σήμερα (ακόμα και μέσα στην αναπτυγμένη Δύση) εκατομμύρια άνθρωποι;

Όλα τ' άλλα είναι σκέτη προπαγάνδα ή πολιτικές σκοπιμότητες. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, ασπιρίνες στο κακό, που θα ανακυκλώνουν τη βία διαρκώς (πόλεμοι, φτώχεια, τρομοκρατία).

* Ο Χρήστος Σταμόπουλος είναι δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL