Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κόμμα, μέλος, Δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόμμα, μέλος, Δημοκρατία

Του Μιχάλη Μίγκου*

Η συζήτηση στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αφιερώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο θεμελιώδες ζήτημα του κόμματος. Πάνω από 70 ομιλητές διατύπωσαν ενδιαφέρουσες απόψεις για τη μελλοντική πορεία, τη λειτουργία και το περιεχόμενο της δράσης του.

Νομίζω ότι τον θεσμό του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, πρέπει να τον εξετάσουμε υπό το φως των αλλαγών που συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Αυτές οι αλλαγές στην εργασία, την παραγωγή, την πληροφόρηση, στον Πολιτισμό αλλάζουν τις προϋποθέσεις της λειτουργίας αλλά και της δράσης των κομμάτων. Για παράδειγμα, κάποτε μάθαινες σημαντικές πληροφορίες για τα εσωκομματικά από την ίδια την οργάνωσή σου. Τώρα αυτά κυκλοφορούν ταχύτατα μέσω των media. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρουσία εξωκυβερνητικών και εξωθεσμικών παραγόντων που παίζουν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, αδειάζοντας κυριολεκτικά τις επίσημες ηγεσίες. Τα κόμματα συνήθως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις γρήγορες αυτές αλλαγές γιατί έχουν συνηθίσει σε ταχύτητες μιας άλλης εποχής. Η καθημερινή προβολή από τα media πολιτικών και κομμάτων τούς έχει κυριολεκτικά απομυθοποιήσει στα μάτια των πολιτών, ενώ σε άλλους έχει διογκώσει το πολιτικό τους προφίλ χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η πολιτική επιστήμη αναζητά και άλλες αιτίες όσον αφορά τη μείωση του ρόλου των κομμάτων. Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για τη ριζοσπαστική Αριστερά ώστε να ακολουθεί την πεπατημένη και να ενσωματώνεται στη λογική και τις πρακτικές των άλλων. Τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλουν να αποσαφηνίσουν τη διακριτότητά τους και σε ζητήματα πολιτικής αλλά και λειτουργίας. Οφείλουν να εκφράσουν τις πιο ζωντανές δυνάμεις τής κοινωνίας που προσπαθούν για ανατροπές τέτοιες που να ενισχύουν τους αδύνατους έναντι των πλουσίων, που να αλλάζουν τη σχέση μεταξύ αγοράς και Δημοκρατίας στηρίζοντας τη δεύτερη.

Θεωρώ πως μέγιστη σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη των κομμάτων έχει ο ρόλος που αποδίδεται στα απλά του μέλη. Όποιος γίνεται μέλος μιας συλλογικότητας το κάνει συνειδητά, με σκοπό να εργαστεί γι' αυτή. Αυτό όμως προϋποθέτει μια αναβαθμισμένη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, που θα δίνει στο μέλος τη δυνατότητα να συμμετέχει στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων που θα καθορίζουν την πολιτική του. Αν δεν συμβεί αυτό πολύ σύντομα το μέλος θα απομακρυνθεί χάνοντας το ενδιαφέρον του για την ενασχόληση με τα κοινά. Η αποκατάσταση του ρόλου του μέλους είναι χρέος της Αριστεράς όχι μόνο απέναντι στο κόμμα αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία.

* Ο Μιχάλης Μίγκος είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παύλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL