Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η κόκκινη και η πράσινη σημαία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κόκκινη και η πράσινη σημαία

Του Ανδρέα Δάνου*

Πριν από ένα χρόνο βρέθηκα σε δείπνο στην Αθήνα με νεοαπoκτημένους φίλους. Τους ζήτησα ιδέες για τις ερωτήσεις που θα μπορούσα να κάνω στον Αλέξη Τσίπρα, (...) μια από τις λίγες πηγές ελπίδας σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από τη λιτότητα.

Κάποιος μου πρότεινε: "Ρώτα τον: η Ιστορία χτύπησε την πόρτα σου. Tης άνοιξες;"

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για όλους μας.

[Από το τελευταίο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν "Αυτό τα αλλάζει όλα"].

Στο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ ανεμίζουν τρεις σημαίες: μια κόκκινη, μια πράσινη και μια μωβ.

* Η κόκκινη συμβολίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, το δίκιο των εργαζομένων, αυτών που παράγουν όλον τον πλούτο της κοινωνίας.

* Η πράσινη συμβολίζει τη διάσωση της ζωής πάνω στον πλανήτη από την άμεση απειλή του αφανισμού, τη συμμαχία με τη φύση κόντρα στην κακοποίησή της.

* Η μωβ συμβολίζει την ανεκτικότητα, τη φιλική στάση, το ενδιαφέρον για τον άλλον, τον διαφορετικό. Είτε η διαφορετικότητα αφορά την προσωπική ζωή είτε την πολιτισμική ταυτότητά του.

Το μικρό κείμενο που ακολουθεί αφορά τις δυο πρώτες σημαίες: την κόκκινη και την πράσινη.

Αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα στη Γερμανία (εκεί... επιτρέπονται) οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε αλλεπάλληλες απο-ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρισμού -μετά τη δραματική αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου - επιστρέφουν στον δημόσιο έλεγχο (αυτόν τον καταραμένο για την ελληνική πολιτική ελίτ και τα "ενσωματωμένα" ΜΜΕ).

Το αποτέλεσμα: Μέσα σε λίγα χρόνια το 25% της ενέργειας που καταναλώνει η Γερμανία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), δηλαδή από τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία κ.λπ. Στόχος είναι να φτάσει το 100% μέχρι το 2050. Άρα μέσα σε 35 χρόνια η Γερμανία θα παράγει όλη την ενέργεια που καταναλώνει, θα είναι δηλαδή απόλυτα αυτάρκης σε μια Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη -σήμερα- από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα:

* Θα έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας με πολύ μικρότερο κόστος ανά θέση σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις.

* Θα έχει συμβάλει σημαντικά στη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη που σήμερα απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. (Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχονται από την εκπομπή ρύπων άνθρακα που παράγουν τα ορυκτά καύσιμα).

Τι εμποδίζει την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας; Η Ελλάδα είναι πολύ πιο ευνοημένη από τη φύση, τουλάχιστον σε ηλιοφάνεια και ανέμους, και επομένως θα μπορούσε πολύ γρήγορα -πιο γρήγορα από τη Γερμανία- να πετύχει την τριπλή ευλογία.

* Της ενεργειακής αυτάρκειας.

* Της δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε μια Ελλάδα που βασανίζεται από την ανεργία και την άγρια λιτότητα.

* Της συμβολής στον περιορισμό των ρύπων του θερμοκηπίου.

Ποιος μας εμποδίζει λοιπόν;

* Οι εταιρείες πετρελαίου / φυσικού αερίου;

* Η ιδεολογία (θεολογία καλύτερα...) της "ελεύθερης αγοράς";

* Η υποτέλεια και η αδιαφορία των μέχρι τούδε ελληνικών κυβερνήσεων;

* Ή όλα αυτά μαζί;

Ωστόσο το "θαύμα" της Γερμανίας δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ανάκτηση από τους δήμους της παραγωγής ενέργειας. Γιατί οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου / φυσικού αερίου δεν θα ανταγωνίζονταν τον εαυτό τους με τη σοβαρή είσοδό τους στον χώρο των ΑΠΕ. Επιπλέον θα αναπαρήγαν τα από καιρό γνωστά προβλήματα των ιδιωτικοποιημένων εταιρειών: ακριβές τιμές, κακή συντήρηση των δικτύων, αδιαφορία για το περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που οδεύει ταχύτατα προς την καταστροφή, εκτός αν... ανασκουμπωθούμε εγκαίρως, πολίτες και πολιτικές ηγεσίες.

Εξ ου και η ελπίδα σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Ανδρέας Δάνος είναι αρχιτέκτονας, μέλος του κοινωνικού συνεταιρισμού "Βλαστός"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL