Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη και η ήττα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη και η ήττα

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Για να δούμε, λοιπόν, τι μας λένε οι δημοσκοπήσεις (ALCO, GPO, PULCE) που δημοσιεύτηκαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και δείχνουν ισοπαλία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στην εκλογική μάχη με πολύ χαμηλή συσπείρωση, η Ν.Δ. με αρκετά υψηλότερη, παρ' όλα αυτά οι πρώτες δημοσκοπήσεις της ALCO και της PULSE (σ.σ.: η GPO έχει κάνει μόνο μία δημοσκόπηση, οπότε δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο σύγκρισης) έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 1,5% και 1% αντιστοίχως. Μέχρι την επόμενη δημοσκόπηση, η Ν.Δ., ευρισκόμενη σε κατάσταση ευφορίας για την απρόσμενα μικρή διαφορά, αύξησε αισθητά τη συσπείρωσή της, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρέμεινε εγκλωβισμένος στις εσωτερικές διαμάχες. Το αποτέλεσμα ήταν η διαφορά να πέσει στο 0,4% στην ALCO και στο 0,5% στην PULSE.

Στην ALCO η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 56% και της Ν.Δ. στο 77%. Στην PULSE, 50% και 75% αντιστοίχως. Αν υποθέσουμε ότι οι εισροές και οι εκροές από και προς τα άλλα κόμματα παραμείνουν ως έχουν σήμερα, η πρωτιά στις εκλογές θα κριθεί από την συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων. Αν συσπειρώσουν το ίδιο ποσοστό ψηφοφόρων, τότε θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινάει από μεγαλύτερη βάση (36,4%, έναντι 27,8%). Αν, με βάση τα στοιχεία της PULSE, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάσει στο 70% και της ΝΔ στο 95% (είναι αδύνατον, αλλά τέλος πάντων), ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει την πρώτη θέση με διαφορά 2%.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα θα προεξοφλούσαν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη του 3%. Οι συνθήκες, όμως, δεν είναι κανονικές. Δεν είναι κανονικές για τους δυνητικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται σε κατάσταση αμηχανίας, στενοχώριας, απορίας, θυμού, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά τους. Κάποιοι από αυτούς θα στραφούν εντέλει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, θες για λόγους συναισθηματικούς, θες από φόβο για την ολική επαναφορά της Δεξιάς, η στροφή αυτή, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσει τη νίκη κι αν τη δώσει, θα είναι νίκη με πολύ χαμηλά ποσοστά, μετά βίας 30%.

Για κάποιους οι επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κάτι σαν αυτονόητος επαναπατρισμός. Οι υπόλοιποι δεν θα επιστρέψουν τόσο απλά, θα απαιτήσουν συγκεκριμένες εγγυήσεις. Μια και μόνη εγγύηση: Η επόμενη ημέρα με την Αριστερά να είναι καλύτερη απ' ό,τι η επόμενη ημέρα με τη Δεξιά. Να εγγυηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στα σκοτεινά χρόνια της Συμφωνίας θα παλέψει γι' αυτά που είναι δυνατόν να παλευτούν. Και για τα εντός της Συμφωνίας, τα εργασιακά, τη ΔΕΗ, το ασφαλιστικό, τις απολύσεις, και για τα εκτός της Συμφωνίας, την παιδεία, τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, τον πολιτισμό.

Εγγυήσεις, λοιπόν. Εγγυήσεις σοβαρές, μετρήσιμες, προσγειωμένες εντός της πραγματικότητας. Αν καταλήξουμε διά της πλαγίας οδού στο «σκίζουμε το τρίτο μνημόνιο», θα χαθεί η αξιοπιστία και μαζί της θα χαθούν και οι εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL