Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η προστιθέμενη απαξία της εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η προστιθέμενη απαξία της εκπαίδευσης

ΤΟΥ ΦΡΑΓΚIΣΚΟΥ ΚΑΛΑΒAΣΗ*

Το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες του τις βαθμίδες και με όλες του τις πτυχές -φανερές και κρυφές- φαίνεται πως θα πρωταγωνιστήσει και σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Το εύρημα της περιόδου είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος φέρεται να πλήττει κυρίως τα φτωχά και μεσαία στρώματα!

Η επιτυχία του ευρήματος (το οποίο υιοθετήθηκε αμέσως και ταυτοχρόνως από το δημοσιογραφικό ρεύμα του Ποταμού και από τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ.) είναι ότι απαξιώνει -χωρίς όμως να αναφέρεται- τη δημόσια εκπαίδευση και απομακρύνει την περίπτωση να ανοίξει μια προεκλογική συζήτηση περί του δημόσιου σχολείου. Σε αυτό το πεδίο, στο οποίο η Γαλλία, η Γερμανία και οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν όλο και πιο μεγάλη αξία, οι δικές μας φερόμενες ως φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις προκρίνουν την απαξία.

Το ίδιο είχε συμβεί με τις παλαιότερες απόπειρες μετατόπισης των ζητημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συζήτηση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, η οποία δυστυχώς κατέληξε στην αγορά των λεγόμενων κολεγίων με τα αγγλοσαξονικά ονόματα και στην απαξίωση των κρατικών πανεπιστημίων με τη συστηματικά αφαιρούμενη αξία του προϋπολογισμού, του προσωπικού, της αυτονομίας και της ακαδημαϊκής διοίκησης. Η δομική απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή διαβούλευση για τη μετα-Μπολόνια εποχή γινόταν στη χώρα μας εν ονόματι... της Ευρώπης.

Το εύρημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ως κεντρικού στοιχείου της προεκλογικής διαμάχης, ήρθε να συναντήσει τη θερινή συνήθεια των ελληνικών πρωτοσέλιδων, κατά την οποία, με αφορμή τις πανελλαδικές εξετάσεις, η αναφορά στην εκπαίδευση έχει πάντα αρνητικό πρόσημο και πολεμική ορολογία.

Η «σφαγή» κυριαρχεί κάθε Ιούνιο και συνήθως συνδέεται με τα θέματα των Μαθηματικών, η «ιλιγγιώδης πτώση» κυριαρχεί τον Αύγουστο με τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, ίσως και λόγω της εκπορευόμενης από τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ εκδοχής της αριστείας, μεγάλη γοητεία ασκεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο συντηρητικό και λαϊκιστικό Τύπο και τα ΜΜΕ η αναζήτηση κάποιου πρωτεύσαντος υποψήφιου χωρίς ελληνική καταγωγή ή κάποιας πρωτεύσασας υποψήφιας από την επαρχία, που «δεν πήγαινε φροντιστήριο».

Αλλά η προεκλογική προστιθέμενη απαξία της εκπαίδευσης εμφανίζει και ένα άλλο συγκυριακό χαρακτηριστικό. Η Ν.Δ. διαδηλώνει πως ο συγκεκριμένος ΦΠΑ έχει καθαρά ιδεολογική καταγωγή και πως η Αριστερά διακατέχεται δήθεν από μίσος για την ιδιωτική εκπαίδευση. Καθώς όμως ήταν μικρή η χρονική διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, εύκολα έρχονται στο μυαλό όλων οι γραφικές διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος των Συμβουλίων επί των ΑΕΙ με το εφιαλτικό, ποταμο-πασοκικής έμπνευσης σύνθημα: «Με Μπαλτά και με Χασάπη κατακρεουργούν τα πανεπιστήμια».

Στον απόηχο εξάλλου αυτού του συνθήματος, λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών οι επικεφαλής Παιδείας και Τουρισμού της Ν.Δ. κατήγγειλαν το υπουργείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ότι αποφάσισαν να «βάλουν πρόσφυγες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο». Κορυφώνοντας μάλιστα την πολιτική ιδιοφυΐα τους πρόβαλαν τη συγκεκριμένη καταγγελία σε αντιδιαστολή με την περίφημη απόπειρα της βραχείας θητείας Λοβέρδου να ιδρύσει στην Κρήτη και στη Ρόδο -ερήμην των Πανεπιστημίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τμήματα σπουδών στον Τουρισμό όπου «θα εγγράφονταν φοιτητές από τρίτες χώρες και θα πλήρωναν δίδακτρα ικανά να συντηρήσουν αυτά τα Τμήματα».

Ευτυχώς, μετέχουμε ακόμη στην προοδευτική εκδοχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπου ενίοτε η πολιτική υποκρισία αποκαλύπτεται και το μείγμα του ρατσισμού με τον εξυπνακισμό εκρήγνυται στα χέρια των κατασκευαστών του.

* Ο Φραγκίσκος Καλαβάσης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL