Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Τράβα μπρός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράβα μπρός

Του Ανδρέα Πιλάλη

Φιλική συμβουλή, συντροφική προτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο δύσκολο και θολό πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα και να τραβήξει μπρος.

Γιατί η ελληνική κοινωνία όντως είναι πιο μπροστά, ώριμη, ψύχραιμη, το απέδειξε άλλωστε στο δημοψήφισμα και στο κλείσιμο των τραπεζών, έχει διαλέξει πλευρά και περιμένει.

Περιμένει έργα και όχι λόγια. Η κοινωνία γνωρίζει πως χάθηκε μια μάχη που δόθηκε τίμια και ειλικρινά, αλλά δεν χάθηκε ο πόλεμος. Τα οχυρά του Ρούπελ έπεσαν ηρωικά σε μια άλλη εποχή αντιμετωπίζοντας την κατά πολύ ισχυρότερη πολεμική μηχανή του Γ' Ράιχ, αλλά οι Έλληνες βρήκαν τον τρόπο και τη δύναμη τα επόμενα χρόνια της Κατοχής να οργανωθούν, να φτιάξουν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και στο τέλος μέσα από κατάλληλες συγκυρίες και συμμαχίες να νικήσουν και να λευτερωθεί η πατρίδα.

Δύσκολες οι ώρες μετά τη συνθηκολόγηση, τους εκβιασμούς των εταίρων και την τιμωρία της κυβέρνησης της Αριστεράς για παραδειγματισμό, αλλά υπάρχουν και ελπίδες μέσα από συνεχή αγώνα για να ανασυνταχθούμε.

Στις δυσκολίες φαίνονται οι ηγέτες, οι στρατηγοί, αλλά και οι στρατιώτες. Στις δυσκολίες φαίνονται οι ριψάσπιδες και οι φυγόπονοι, οι βολεμένοι στο εύκολο και βολικό μετερίζι της καταγγελίας, αυτοί που εγκαταλείπουν τη μάχη του σήμερα και αυτοί που μένουν για να πολεμήσουν.

Βγήκαν τα μαχαίρια, έτοιμα από καιρό, στον βωμό της ιδεολογικής καθαρότητας, της προβολής και της ιδιοτέλειας. Επανάσταση τώρα, όχι συνθηκολόγηση, μόνοι μας απέναντι στα θεριά, γροθιά στο μαχαίρι, αλλαγή στο νόμισμα. Ναι, αλλά οι επιπτώσεις για την κοινωνία θα ήταν τεράστιες. Και ποιος θα πάρει την ευθύνη της άτακτης χρεοκοπίας και της φτωχοποίησης της κοινωνίας;

Mε αφορισμούς και επαναστατικές κορώνες δεν πάει μπροστά η κοινωνία. Θέλει σχέδιο, υπομονή, ρεαλισμό, πολλή δουλειά και αλήθειες.

Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ' όλα τα προβλήματά του, και ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την ιστορική στιγμή είναι οι μόνοι που μπορούν να βγάλουν τη χώρα στο ξέφωτο.

Το παλαιό πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής το έχει απορρίψει και αυτό φάνηκε απερίφραστα στο δημοψήφισμα του "Όχι".

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν κουβαλάνε αμαρτίες, έχουν καθαρά χέρια και καθαρά πρόσωπα, είναι γνήσια τέκνα της ανάγκης, της οργής, αλλά και της ωριμότητας της κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας όμως που ζητάει να παταχθούν η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, τα μεγάλα συμφέροντα, οι μεγαλοεργολάβοι και οι καναλάρχες. Να πληρώσουν επιτέλους και αυτοί που κατάντησαν τη χώρα επαίτη των ξένων τρώγοντας και πίνοντας στην υγειά των κορόιδων. Να βάλουν τάξη στο κράτος, στη γραφειοκρατία, στην υγεία, στην παιδεία. Να αντιπαλέψουν τα υφεσιακά και μελανά κομμάτια της συμφωνίας με αντίμετρα απαλύνοντας τη ζωή των φτωχότερων στρωμάτων, προβάλλοντας ένα προοδευτικό πρόγραμμα και τις αξίες της Αριστεράς.

Να οργανώσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να χτυπήσουν την ανεργία, να εμπιστευτούν τη νέα γενιά. Να παλέψουν για τη μείωση του χρέους, ώστε σιγά-σιγά να πάρει μπρός η οικονομία.

Το στοίχημα με την Ιστορία είναι μεγάλο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ο πρωταγωνιστής, στο χέρι του είναι, έχοντας το ηθικό πλεονέκτημα και την κοινωνία στο πλευρό του, να γίνει και ο αναμορφωτής. Η Αριστερά δεν πρέπει να αποτελέσει παρένθεση στη πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εμπρός λοιπόν να δώσουμε και αυτή τη μάχη με στόχο να την κερδίσουμε.

* Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι μέλος της Γραμματείας και υπεύθυνος Τύπου της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL