Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ένας συνηθισμένος πολίτης / Τι είναι οι εκλογές;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης / Τι είναι οι εκλογές;

Του Λευτέρη Καπώνη

Να 'μαστε πάλι εδώ, Αντρέα... Από φράγκα στεγνοί. Από εκλογές, πάλι, χορτάτοι. Από δημοκρατία το ψάχνουμε. Γιατί, φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, αν σου πουν τα καρακόλια απαγορεύονται οι εκλογές, είσαι υποχρεωμένος να μην τις κάνεις.

Διότι τι είναι οι εκλογές; Ένα σύστημα που ο ιδιώτης φορολογούμενος θα εκλέξει ποιος θα τον φορολογεί με τον ίδιο τρόπο που τον φορολογούσαν οι προηγούμενοι. Διότι μια αλήθεια υπάρχει στο σύμπαν εκ Θεού: Δημοσιονομική προσαρμογή. Κι επειδή ανάγκα και Θεοί πείθονται, εμείς σηκώνουμε σημαία από νάιλον πλαστική κι αναφωνούμε ότι ο κόσμος δεν έχει τίποτα να χάσει και τίποτα να βρει... Διότι αν με εννοείτε, όσοι πιθανόν με εννοείτε, ο συμβιβασμός που διαλύει το κεντρικό φαντασιακό ακολουθείται ιστορικά από διαρκείς συμβιβασμούς που αλλοιώνουν τα πάντα. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας; Ο καιρός θα δείξει.

Θα δώσουμε άλλη μια μάχη να την κερδίσουμε. Όχι γιατί πιστεύω πως θα προκύψει κάτι που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν έχω ακούσει κανένα πειστικό σχέδιο από κανέναν.

Φράσεις ατάκτως ερριμμένες. Όμως θέλω να δώσω την ευκαιρία στην Αριστερά και στον νεαρό Αλέξη Τσίπρα να ξεδιπλώσουν τις ιδέες και τις ικανότητές τους στον χρόνο.

Τι θα προκύψει; Δεν ξέρω. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τις παρέες του στο εξωτερικό έχει μάθει πράγματα που δεν τα ήξερε. Δεν θέλω να τον κρίνω από ένα εξάμηνο. Δεν θέλω και να αδικήσω τον εαυτό μου που πίστεψε στις αυταπάτες του.

Όμως, σύντροφοι της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει εκλογών νομίζετε πως είναι ωραίο πράγμα να είναι πρώτη μούρη στο Καβούρι ο σύντροφος Αλεξιάδης; Να μιλάει συνέχεια για φόρους; Εντάξει, το καταλαβαίνω. Σε καλούν στο γυαλί, σε ρωτάνε κι εσύ πρέπει να απαντήσεις. Όσο και να προσέξεις, θα τον τρομάξεις τον κόσμο. Εφοριακός ήσουνα, όχι ο πνευματικός της ενορίας. Κάθισε μέσα στο υπουργείο σου, κάνε τη δουλειά σου και δήλωνε συνέχεια απασχολημένος. Στη θέση σου θα αδυνατούσα για συνεντεύξεις λόγω φόρτου εργασίας. Κι αφού δεν έχεις ευχάριστα νέα να πεις, καλύτερα να μην μας πεις κανένα.

Βέβαια, σ' αυτό το διάστημα της διακυβέρνησης από την Αριστερά ακούσαμε πολλές παρλαπίπες από προβεβλημένα στελέχη. Όμως δεν είναι καιρός γι' αυτά. Πρέπει να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να ριχτούμε στη μάχη κι αυτή τη φορά, ακόμη κι αν ξέρουμε πως οι μήδοι επιτέλους θα διαβούν, θα το κάνουμε για μας. Για τη δική μας προσωπική διαδρομή. Το κόμμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ίσως γι' αυτό όσοι από μας κρατάμε την επαφή με την κοινωνία, που την αποκτήσαμε μέσα από την προσωπική μας διαδρομή, πρέπει να τρέξουμε περισσότερο και μετά σαν τον Κινγκινάτο να επιστρέψουμε στον προσωπικό μας βίο, αφού σωθεί η Ρώμη.

Τώρα, η κάθε ψήφος του φίλου, του γείτονα πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL