Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σκέψεις για το πώς πρέπει να πάμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκέψεις για το πώς πρέπει να πάμε

του Γιάννη Σηφάκη*

Όσον αφορά τη συμφωνία

Σημαντικά σημεία η παραμονή στην Eυρωζώνη, η αποκατάσταση της ρευστότητας, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η ωρίμαση και η αναμενόμενη εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο που μαζί με τα ΣΕΣ, τα ΕΣΠΑ θα βοηθήσουν να ξεκινήσουν οι δημόσιες επενδύσεις, να παρακινηθεί και ο ιδιωτικός τομέας και με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία για να εκκινήσει η ανάπτυξη.

Τα περισσότερα από τα μέτρα δεν είναι στο δικό μας ιδεολογικό πεδίο και στις βασικές αρχές που πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία. Θα τα εφαρμόσουμε επειδή αποτελούν τμήμα μιας συμφωνίας που υπεγράφη επειδή δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική για τον λαό και τη χώρα. Όμως η κατάσταση βάζει νέα καθήκοντα που πρέπει και αυτά να τα δούμε με απόλυτη υπευθυνότητα:

Καθήκοντά μας

Πρώτο καθήκον μας: Η επεξεργασία πολιτικού σχεδίου, πολιτικής πρότασης και στρατηγικής στις νέες συνθήκες σε όλους τους τομείς. Σχέδιο που θα υλοποιείται παράλληλα με τα μέτρα της συμφωνίας. Σχέδιο που να ανοίξει, στα μέτρα του δυνατού, δρόμους για την υλοποίηση της κατεύθυνσής μας για την υπεράσπιση της κοινωνίας με ισοδύναμα και μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο, το αναπτυξιακό σχέδιο που να επανεκκινήσει την οικονομία, τα συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο. Την αλλαγή στον δημόσιο τομέα, που κάθε μέρα ανακαλύπτουμε ακόμη παραπάνω τις παθογένειές του. Την αύξηση της παραγωγής και την οργάνωση του αγροτικού κόσμου για να βρει αγορές ή να συμμετέχει με αξιώσεις στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό, που να εξασφαλίσει χαμηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στον τελικό καταναλωτή σε διασφάλιση της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία και τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Σ' αυτή τη διαδικασία των επεξεργασιών πρέπει να εμπλακούν συντεταγμένα, εκτός από την κυβέρνηση, τα τμήματα του κόμματος και οι βουλευτές των ΕΠΕΚΕ των οποίων η, ως τώρα, λειτουργία είναι απολύτως υποβαθμισμένη. Όπως και της Κ.Ο.

Βασικό καθήκον μας ακόμη είναι να μείνει η Αριστερά στην κυβέρνηση. Το θέλει ο κόσμος γιατί ξέρει ότι είμαστε εκτός διαπλοκών και διαφθοράς, εμπιστεύεται ότι θα παλέψουμε για το συμφέρον του, όπως είδε ότι παλέψαμε με πρώτο τον πρόεδρο στη διαπραγμάτευση. Θέλει κοινωνική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ακόμη θέλει να επανεκκινήσει η οικονομία για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας. Για να γίνει αυτό θέλει να αναβαθμιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία με εκλογές. Να μην παρασυρθούμε στη γνωστή κομματική γραφειοκρατία και σε ατελέσφορες προσπάθειες «τεχνικής» ενότητας και άχρωμων συμβιβασμών, που δεν έχει καμιά ουσία και θα απογοητεύσει τον κόσμο που προσδοκά σε μας. Χρειάζεται σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα. Όποια πρόταση άμεση και να επιλεγεί (τώρα να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης ή να γίνουν θερινά τμήματα ή ό,τι άλλο) οι εκλογές πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από όποια εξέλιξη. Να εκμεταλλευτούμε την πολιτική υπεροχή μας χωρίς ενδοιασμούς με όπλο τη διευθέτηση του χρέους και την πολιτική μας πρόταση που θα υλοποιείται παράλληλα με το Μνημόνιο.

Να κυβερνήσουμε, να κατέβουν νομοθετικές παρεμβάσεις το συντομότερο σε όλα τα υπουργεία. Ο νόμος για τον νέο συνεργατισμό των αγροτών, να προχωρήσει αποφασιστικά ο νόμος για τα κανάλια, για την παιδεία και αθλητισμό, νέος ενεργειακός νόμος για τις ΑΠΕ, για τη φορολόγηση των καταθέσεων που βγήκαν από τη χώρα, του πλούτου, που δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις.

Να γίνουν αποφασιστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, στα υπουργεία να μην φοβηθούμε να σπάσουμε αυγά, να τα βάλουμε με τις παθογένειες και να μην υποχωρήσουμε απέναντί τους. Να κόψουμε σταδιακά τις πελατειακές σχέσεις με νομοθετικές παρεμβάσεις για σαφείς κανόνες και διαφάνεια.

Να βγουν υποθέσεις διαφθοράς και μεγάλης φοροδιαφυγής, καθώς και φορολόγησης των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό για να εισπραχτούν έσοδα που θα δημιουργήσουν τη δυνατότητα για ισοδύναμα, προς παραδειγματισμό και να δείξουν ξεκάθαρα τις προθέσεις μας

Να προχωρήσουμε γρήγορα το ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ και το πακέτο Γιούνκερ. Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλο. Να ξεκινήσει άμεσα η διευθέτηση των κόκκινων δανείων για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία

* Ο Γιάννης Σηφάκης είναι βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL