Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ας κάνουμε μια προσπάθεια αρχίζοντας από το κυβερνητικό πρόγραμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ας κάνουμε μια προσπάθεια αρχίζοντας από το κυβερνητικό πρόγραμμα

Στις 13 Αυγούστου ήταν η ημέρα του Overshoot Day, δηλαδή η ημέρα της υπερεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Γης. Που σημαίνει ότι από αύριο θα αρχίσουμε να ψαρεύουμε περισσότερα ψάρια από αυτά που αναπαράγονται σ' ένα χρόνο, να κόβουμε περισσότερα δένδρα από αυτά που φυτεύουμε ή αναπαράγονται καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις που έχουν εκατοντάδες χρόνια ζωής, εκπέμποντας στην ατμόσφαιρα αέρια επιβλαβή για το κλίμα, που θα αλλάξουν το κλίμα για τους προσεχείς αιώνες κ.λπ.

Η τελευταία φορά που ο ανθρώπινος πληθυσμός κατόρθωσε να περιορίσει τις καταναλώσεις του στο πλαίσιο της ετήσιας «παραγωγής» ή «απόδοσης» του φυσικού συστήματος της Γης, ήταν το 1970. Τότε -που ο πληθυσμός της Γης ήταν 3,5 δισεκατομμύρια, έναντι των 7,3 σημερινών- η μοιραία ημέρα της υπερεκμετάλλευσης έπεφτε πολύ κοντά με το τέλος του χρόνου, μια και ήταν η 23η Δεκεμβρίου.

Από τότε η «πείνα» για ενέργεια και για κάθε είδους «καταναλωτισμό» μετατόπισε τη μοιραία ημέρα κατά 4,5 μήνες προς τα πίσω.

Μια μικρή συνεισφορά θα μπορούσε να δώσει και η χώρα μας, εν όψει της συνάντησης του Παρισιού -προσεχή Νοέμβρη- με τη βασανιστική επιλογή της οικολογικής αναδιάρθρωσης των παραγωγικών διαδικασιών και κοινωνικών καταναλωτικών συμπεριφορών ή, όπως, ευρωπαϊκά ονομάζεται, ένα Green New Deal. Aρχίζοντας από την ενέργεια, μια και η χώρα μας προσφέρεται ευνοϊκά, και από την πλευρά της αύξησης της παραγωγικότητας, της εξοικονόμησης κ.λπ. και από την πλευρά της ευνοϊκής «πλημμυρίδας» των ΑΠΕ.

ΣΤΑΘΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL