Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ένας συνηθισμένος πολίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης

Του Λευτέρη Καπώνη

"Ακούω τρίξιμο δοντιών" λέει ο Σολωμός. Όλοι ζορίζονται, σύντροφοι. Και αυτοί του Ναι και αυτοί του Όχι. Το θέμα είναι, όπως είπε ο Αλιέντε, πως δεν είναι δικό μας το πεδίο, το παραλάβαμε. Ο Αλιέντε πλήρωσε το ναρκοθετημένο πεδίο με τη ζωή του και ο λαός της Χιλής με μια εγκληματική δικτατορία. Μπορεί να κάναμε λάθη, και κάναμε. Όμως μετά μια στρατηγική ήττα δεν μπορεί να κλαίμε πάνω στις απώλειες. Θα έρθει ο καιρός να επιμεριστούν ευθύνες. Τώρα πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, να ανασυντάξουμε δυνάμεις και να κοιτάξουμε το παρόν καθαρά και το μέλλον οραματικά.

Ας αρχίσω από το κόμμα. Αναρωτιέμαι εδώ και καιρό τι κόμμα μπορεί να είναι αυτό που δεν ανοίγει τις οργανώσεις του στην κοινωνία και σπαταλά περισσότερο τις δυνάμεις του στους εσωτερικούς συσχετισμούς. Αναρωτιέμαι τι κόμμα είναι αυτό που η νεολαία τού γυρίζει την πλάτη. Και αναρωτιέμαι μετά το δημοψήφισμα περισσότερο, γιατί είδα τη νεολαία ενεργή, να το παίρνει στα χέρια της σαν δική της υπόθεση. Αναρωτιέμαι τι κόμμα είναι αυτό που λείπει από τις συνεταιριστικές κινήσεις που άρχισαν να φυτρώνουν στη χώρα και δεν έχει πει λέξη για συνεργατική οικονομία. Αντίθετα, τρέχει σε κάθε σύλλογο μήπως βγάλει κάποιους στο διοικητικό συμβούλιο για να κερδίσει κάποια ψηφίσματα. Αναρωτιέμαι τι κόμμα είναι αυτό που η ιδεολογία του (ο σοσιαλισμός) είναι ηττημένη στην κοινωνία και δεν μπορεί να δώσει καινούργια λάμψη στις ιδέες του.

Αυτές οι παρατηρήσεις αφορούν και το Ναι και το Όχι. Ας δούμε λοιπόν καθαρά τι έκανε αυτό το κόμμα μεγάλο σε αριθμούς και το έφερε στην κυβέρνηση. Το πρώτο είναι η βαθιά ανάγκη της κοινωνίας να απαλλαγεί από τα Μνημόνια. Το δεύτερο, η ηθική απαξίωση του καθεστώτος που εξέφραζαν τα προηγούμενα κόμματα. Και, τρίτον, η χαρισματική προσωπικότητα του Τσίπρα. Αφού λοιπόν ο καθένας μας δει τι έκανε για να μεγαλώσει το κόμμα, για να ρίξουν ρίζες οι ιδέες του στην κοινωνία, ας κάνει μετά την κριτική στην κυβέρνηση. Γιατί φοβάμαι πως όλοι ταυτίζουν την Αριστερά με την κυβέρνηση και έτσι καταλήγουν στο Ναι ή το Όχι.

Ταπεινά στέκομαι δίπλα στους συντρόφους τού Ναι, γιατί αυτή η στάση και οδύνη έχει, αλλά και οδηγεί σε μια συλλογική ανάληψη των ευθυνών. Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τις αιτίες της ήττας. Και πολλά από αυτά δεν αφορούν πρόσωπα. Ας πούμε πώς μπορείς να λύσεις τον γρίφο ανάμεσα στους απελπισμένους της κοινωνίας που θέλουν ρήξη και σε αυτούς που τη σκαπουλάρουν εντός ευρώ και θέλουν πάση θυσία συμφωνία. Πώς μπορείς να λύσεις τον γρίφο ενός κόμματος που πιστεύει στον σοσιαλισμό, αλλά δεν μπορεί να μιλάει γι' αυτό και επικεντρώνεται σε θέματα δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας.

Θέλω να πω, σύντροφοι, πως το πεδίο το παραλάβαμε και μ' αυτό θα πορευόμαστε για καιρό. Ευτυχώς ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος ισχύουν ακόμα και μ' αυτούς θα ονειρευτούμε το αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL