Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η ευρύτερη σημασία του Όχι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ευρύτερη σημασία του Όχι

Του Γιάννη Αικατερινάρη

Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους αντιστάθηκαν με το Όχι τους στην απίστευτη κινδυνολογία, την παραπληροφόρηση και την πρωτοφανή επιχείρηση εκβιασμού της προσωπικότητας του κάθε πολίτη στην περίοδο του δημοψηφίσματος!

Για την ιστορία όμως, θα πρέπει να επισημανθούν ορισμένα πράγματα, γιατί μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα ως αφετηρία προβληματισμού για το μέλλον:

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι δεν "μέτρησαν" καθόλου οι δηλώσεις - παραινέσεις προς το Ναι φαντασμάτων του παρελθόντος από τον χώρο της πολιτικής και μελών διοικήσεων "συλλογικών χώρων", που υποτίθεται ότι εκφράζανε τη βούληση του συνόλου των μελών τους...

Εκ του αποτελέσματος καταδείχτηκε ότι υλοποιούσαν επιπόλαιες "αποφάσεις... σωτηρίας" στο όνομα του ελληνικού λαού και γι' αυτό οι παραινέσεις αυτές δεν βρήκαν καμιά ανταπόκριση! Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, καθώς εξέφραζαν το Ναι απαξιωμένων πολιτικών, βολεμένων "καλλιτεχνών", καθοριστικά επηρεασμένων - εξαρτημένων από μνημονιακές "λογικές" σωματείων και φορέων, ένοχα σιωπηλών μέχρι τότε στο δράμα των περισσοτέρων μελών τους... Ακόμα και η σφραγίδα ενός ενδεχομένως "ιστορικού ", για τους αγώνες του, συλλογικού χώρου, από μόνη της δεν μπορεί να πείσει κανένα σκεπτόμενο μέλος του...

Δεν είναι τυχαίο, ακόμη, ότι από όλη την Ελλάδα μόνο σε 5-6 δήμους, τους χαρακτηρισμένους και ως "δήμους των... αριστοκρατών" (σημ.: ασφαλώς όλοι οι κάτοικοί τους δεν είναι τέτοιοι) του Λεκανοπεδίου Αττικής (Κηφισιά, Ψυχικό, Παπάγου, Μαρούσι, Πεντέλη, Γλυφάδα, Βούλα, Φάληρο) υπήρξε ένα μικρό προβάδισμα του Ναι... Κι αυτή η διαπίστωση δεν μπορεί βεβαίως να χαρακτηριστεί λαϊκισμός, όπως κάποιοι ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να ισχυριστούν... Δείχνει απλώς ποιες κοινωνικές ομάδες εξυπηρετούν τέτοια Ναι... Δίνει, παράλληλα, πειστικές εξηγήσεις για το πείσμα της εναντίωσης, που διέκρινε ορισμένους από τους οικονομικά ισχυρότερους, απέναντι στο δικαίωμα ενός λαού να αποφασίζει για την τύχη του.

Αυτό όμως το βροντερό Όχι, μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει αναμφίβολα πυξίδα πλεύσης των απανταχού κατατρεγμένων, ακόμη και προς άγνωστα νερά… Γιατί οι «αγεωγράφητοι χάρτες» στους οποίους αναφέρονταν και... ξαναναφέρονταν, για εκφοβισμό, οι διάφοροι «μεγαλοδημοσιογράφοι» σίγουρα θα αποβούν καλύτεροι από τον Καιάδα στον οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα μας έριχναν οι «αφέντες» της Ευρώπης με τα τελεσίγραφα της υποταγής μας!

*O Γιάννης Αικατερινάρης είναι αρχιτέκτονας, π. πρόεδρος του ΤΕΕ/ΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL