Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Η εκδίκηση της ουράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Η εκδίκηση της ουράς

Της Ευγενίας Λουπάκη

Οι πρώτες φωτογραφίες από ουρές στα ΑΤΜ δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Ιουνίου, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα. Είχαν προηγηθεί επίμονες "πληροφορίες" για ουρές, που μεταδίδονταν από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Επίμονες "πληροφορίες" για πανικό των Ελλήνων, που προκλήθηκε μέσα στη νύχτα σε χρόνο μηδέν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των παρουσιαστών των εκτάκτων δελτίων, σύμφωνα δηλαδή με τις εντολές που ψιθύριζε στο καλωδιωμένο αυτάκι τους ο διευθυντής ή ο αρχισυντάκτης τους καθ' υπόδειξιν του αφεντικού. Στον ΣΚΑΪ μέχρι τις τρεισήμισι το πρωί, είχε βγει δύο φορές ζωντανά ο ίδιος ο διευθυντής ενημέρωσης Σταμάτης Μαλέλης για να σπείρει τον πανικό ξεκινώντας με τη φράση: "Χρειάζεται ψυχραιμία και υπευθυνότητα από όλους... αλλά πώς να είναι ήρεμος ο κόσμος... δυστυχώς ήδη σχηματίζονται ουρές στα ΑΤΜ, από πολίτες που ανησυχούν κ.λπ. κ.λπ.". Η όλη παρέμβαση συμπληρωνόταν κάθε φορά από μια αγανακτισμένη κριτική της ανευθυνότητας της κυβέρνησης, που "πετάει το μπαλάκι στον λαό για νααποφύγει τις ευθύνες της".

Η "γραμμή" ήταν κοινή, το επιχείρημα πανομοιότυπο. Και φυσικά, μέχρι το πρωί, πολύς κόσμος που είχε ήδη πανικοβληθεί, είχε σπεύσει στα ΑΤΜ. Οι κάμερες ήταν ήδη στημένες, με τα σαγόνια ορθάνοιχτα. Πριν όμως τις κανονικές ουρές, στο Διαδίκτυο είχαν κυκλοφορήσει πολλά από κείνα τα "μωβ" που έλεγε η Ντάλια στο "παρά πέντε". Και είδαμε να παρουσιάζονται ως ουρές πανικόβλητων λόγω δημοψηφίσματος συνταξιούχων χειμωνιάτικες ουρές για την καταβολή της σύνταξης, ντυμένες με μπουφάν και παλτό.

Αφού λοιπόν έστειλαν τον κόσμο στα ΑΤΜ, αυτοί που δεν έχουν ούτε πενηνταράκι στην Ελλάδα, αυτοί που στράγγιξαν τα ταμεία και τα μετάγγισαν στην Ελβετία, αφού τρόμαξαν τους μικροκαταθέτες που ακόμα έχουν εδώ τις αποταμιεύσεις τους, άρχισαν να μας δείχνουν νυχθημερόν τις ουρές. Έβλεπες το υψωμένο φρύδι της Όλγας και τον στυφό μορφασμό του Γιάννη; Ουρές από δίπλα. Έβλεπες το γυάλινο βλέμμα της Τατιάνας; Ουρές στο φόντο. Έβλεπες το μπρατσάκι της Έλλης; Ουρές από κάτω. Έβλεπες το πλατινέ μαλλί της Σίας; Ουρές να μαυρίζει η οθόνη...

Ένα μαύρο πράμα, σαν τις σακκούλες σκουπιδιών με τα 5 εκατομμύρια ευρώ, που πιάστηκε να μεταφέρει ο Θέμος του "Θέματος", αρχιερέας κι αυτός του Ναι.

"Λέγε, λέγε, κάτι μένει", αλλά άμα το παρακάνεις, το αίμα στο κεφάλι ανεβαίνει. Και θυμάσαι τις ουρές στο ΙΚΑ για μια συνταγή και στις λαϊκές για ένα μαρούλι. Θυμάσαι τα σκυμμένα κεφάλια στις ουρές των συσσιτίων και δεν θυμάσαι να έκλαιγε καμία κυρία των δελτίων γι' αυτές. Θυμάσαι και θυμώνεις. Γιατί ποτέ η μηχανή δεν νίκησε τον άνθρωπο, ούτε καν στο σκάκι. Και υψώνεις το ανάστημα ενάντια στη μηχανή, που πίστεψε πως σε αλέθει όπως γουστάρει. Και θυμάσαι τη λαϊκή παροιμία πως πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Και τους τιμωρείς. Τους φωνάζεις Όχι!

Και περιμένεις τώρα, με το κεφάλι ψηλά, να τους τιμωρήσει κι η κυβέρνηση που εμπιστεύθηκες.

Γιατί δεν είσαι κανενός ουρά, ούτε δική της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL