Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ναι ή Όχι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναι ή Όχι;

Του Γιώργου Μιχαήλ*

Θα αποφασίσουμε να ζήσουμε ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια παράγοντας ενδογενώς αξίες που θα μας προσφέρουν πλούτο για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας; Ή θα υποχωρήσουμε στον φόβο και θα συνεχίσουμε να ζούμε περιμένοντας τις δόσεις των δανείων από τους Σόιμπλε και Μέρκελ σαν εξαρτημένοι ναρκομανείς;

Τα τελευταία χρόνια, καταστρέφοντας τη γεωργία, τη βιοτεχνία και κάθε εν γένει παραγωγική προσπάθεια, βολευτήκαμε, παρασυρμένοι από φαύλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς πολιτικούς και ιδιοτελείς ημεδαπούς και αλλοδαπούς ολιγάρχες, να ζούμε δανειζόμενοι αενάως και καταναλώνοντας αποκλειστικά τα προϊόντα των ξένων.

Ήταν απολύτως φυσιολογικό η νοσηρή αυτή κατάσταση να πάρει τελικά μια τραγικά καταστροφική εξέλιξη. Όλα αυτά τα χρήματα που εισέρρευσαν στη χώρα μας, υπό μορφή πακέτων και δανείων, από τη μια έγιναν περιουσίες των επιτήδειων φαύλων πολιτικών και των ολιγαρχών υμετέρων τους, και, από την άλλη, πανάκριβα καταναλωτικά προϊόντα που επέστρεφαν ουσιαστικά τα δάνεια στις βιομηχανίες των χωρών που μας τα χορήγησαν.

Εν τέλει η Ελλάδα κατάντησε μια χώρα που, για να αποπληρώνει τα τεράστια και μη διαχειρίσιμα χρέη της, έπρεπε αενάως, ως αντάλλαγμα, αντί για τα προϊόντα της ενδογενούς παραγωγής της να προσφέρει την αξιοπρέπεια, αλλά και το αίμα, σε τελευταία ανάλυση, των πιο αδύναμων τάξεων του λαού της.

Είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως ελεύθερος και ισότιμος λαός με τους άλλους εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση; Η απάντηση που πρέπει να δώσει κάθε λογικός και ανεξάρτητος από ιδιοτέλειες άνθρωπος είναι Όχι. Μόνο η απεξάρτηση από αυτούς που υπόσχονται να μας δανείζουν με αντάλλαγμα την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και το αίμα μας, αλλά και το άμεσο ξεκίνημα της ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι η λύση.

Όχι στον φόβο, λοιπόν. Όχι στους φαύλους της Ευρώπης. Μας αξίζει νέο ξεκίνημα σε μια Ευρώπη των λαών, σε μια Ευρώπη του μέλλοντος.

* Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL