Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Για να μη μας "δουλεύει" ο Συνασπισμός...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για να μη μας "δουλεύει" ο Συνασπισμός...

Η Ευρώπη φέρει το όνομα μιας μετανάστριας από τη Φοινίκη που έπεσε θύμα βιασμού.

Αντίθετα, το όνομα ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατασκευάστηκε μέσα σε μια νύχτα -χωρίς να γίνει καμία συζήτηση στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ- από κάποιους γραφειοκράτες χωρίς φαντασία για τις ανάγκες μιας εκλογικής καθόδου, και παραπέμπει στο όνομα ενός κόμματος (που σε λίγες μέρες "αυτοδιαλύεται"), με μερικές τσόντες και παύλες από πίσω: Ο "Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας" γίνεται "Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο".

ΠΡΟΤΑΣΗ:

Να διατηρηθεί το όνομα "ΣΥΡΙΖΑ" και να φύγουν το "Συνασπισμός" και το «ΕΚΜ» απ' αυτό.

Πώς μπορεί να γίνει; Μια πρόταση είναι να αντικατασταθεί η λέξη "Συνασπισμός" από τη λέξη "Συσπείρωση": "ΣΥσπείρωση ΡΙΖοσπατικής Αριστεράς".

Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και ας δούμε μερικά στοιχεία από την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αρκετοί τα έχουν ξεχάσει: Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πήρε σάρκα και οστά για πρώτη φορά το 2003, ως «Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς»

Εδώ μερικά από τα σχετικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής:

1. Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς (ιστοσελίδα του ΣΥΝ: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=2317)

2. Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς - Η ενότητα δεν έχει κλειστές πόρτες (ιστοσελίδα της εποχής: http://epohi.gr/greek_left_politics_1372005.htm)

3. Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς: Αναγκαία μια διαφορετική πορεία (ιστοσελίδα της ΚΟΕ: http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=181:---------&catid=22:-207-1122006&Itemid=163)

4. Για τη συγκυρία και τα πολιτικά μέτωπα της Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς (ιστοσελίδα της ΚΕΔΑ: http://www.kedaaristera.gr/article/politiki-diakiryxi-tis-protovoylias-gia-ti-syspeirosi-tis-aristeras)

Δέκα χρόνια μετά, αυτό το ξεκίνημα της «Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς» μέσα από μια πολυτάραχη πορεία, καταλήγει στο ιδρυτικό συνέδριο ενός νέου κόμματος. Σε αυτή την πορεία ο Συνασπισμός προσπάθησε να επιβάλει τον οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο του εγχειρήματος με κάθε μέσο. Πρώτα απ' όλα επέβαλε το όνομά του στο εγχείρημα και μετέτρεψε την «Συσπείρωση» σε «Συνασπισμό».

Έτσι, η «πρωτοβουλία για την συσπείρωση της Αριστεράς» έγινε «Συνασπισμός της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Μετά, για να μην δημιουργούνται συγχύσεις ότι ο Συνασπισμός δεν είναι απλά διακοσμητικό στοιχείο στο όνομα του εγχειρήματος, επέβαλε και τον «διπλοθεσίτη» πρόεδρο, ώστε να ταυτίζεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού (της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας) με τον πρόεδρο του Συνασπισμού (της ριζοσπαστικής Αριστεράς).

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε αυτή την εφαρμογή της αντίληψης περί "ηγεμονίας", παρ' όλο έχουν καταναλωθεί τόνοι μελάνης για την προβολή της έννοιας όπως την έχει προσδιορίσει ο Γράμσι και παρ' όλο που ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης είναι δήλωση που επαναλαμβάνεται σε όλες σχεδόν τις διακηρύξεις του Συνασπισμού (της Ριζοσπαστικής Αριστεράς). Ακόμα και τα αστικά κόμματα, όταν κάνουν «συμμαχικές κυβερνήσεις», συνήθως δεν ακολουθούν την πρακτική του Σαμαρά στην τρικομματική κυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού, που γίνεται ο ίδιος πρωθυπουργός, αλλά επιλέγουν ένα τρίτο πρόσωπο «κοινής αποδοχής», όπως έπραξε και ο Μητσοτάκης με την κυβέρνηση Τζανετάκη. Τη σαμαρική πρακτική στην τρικομματική κυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού ακολούθησε και ο Συνασπισμός στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών την προηγούμενη δεκαετία και φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα μπροστά στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ των μελών...

Αν θέλουμε το ιδρυτικό συνέδριο να καταγράψει τομή και όχι την συνέχεια και τη αναπαραγωγή του παρελθόντος, αυτές οι λογικές θα πρέπει να μπουν στην άκρη. Όμως, τα πράγματα δείχνουν ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρόκειται να καταγράψει τέτοιες τομές, αλλά θα συνοδεύεται και από πισωγυρίσματα, με τη μετατροπή του νέου κόμματος «καθ΄ εικόνα και καθ' ομοίωση» του παλαιού Συνασπισμού.

Αν λοιπόν δεν θέλουμε να «παίζουμε με τις λέξεις», τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι η σωστή πραγματολογικά απόδοση σε συντομία του ονόματος του «Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΕΚΜ» είναι αυτή ακριβώς που είχε χρησιμοποιηθεί και από τον «Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας», αφού το κύριο όνομα είναι «Συνασπισμός», το οποίο συνοδεύεται μετά τη λέξη «της» με πρόσθετους επιθετικούς προσδιορισμούς, οι οποίοι ευκόλως παραλείπονται...

* Ο Γιώργος Καλαντζόπουλος είναι μέλος της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χαλανδρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL