Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Οδηγία για την Άδεια Μητρότητας / Θα αποσύρει την πρόταση αναθεώρησης η Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδηγία για την Άδεια Μητρότητας / Θα αποσύρει την πρόταση αναθεώρησης η Κομισιόν

Παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις προσπάθειες της Επιτροπής FEMM, δεν υπήρξε σύγκλιση με το Συμβούλιο Υπουργών. Το Συμβούλιο Υπουργών ποτέ δεν έφθασε σε επίπεδο πρώτης ανάγνωσης και η συνάντηση Coreper, στις 15 Απριλίου 2015, επιβεβαίωσε την παντελή έλλειψη υποστήριξης για προώθηση του φακέλου, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από την εισηγήτρια Maria Arena, και την προθυμία της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να βρεθεί συμβιβαστική λύση με το Συμβούλιο Υπουργών.

Ωστόσο η Κομισιόν δεσμεύτηκε να βελτιώσει την κατάσταση των εργαζόμενων γονέων στην Ε.Ε., θεωρώντας ότι πρόκειται για σημαντικό στόχο, τόσο από την οπτική της ισότητας των φύλων, όσο και από τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, ιδίως στο πλαίσιο των τρεχουσών δημογραφικών τάσεων. Γι' αυτό τον λόγο η Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποσύρει προς το παρόν την πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας για την άδεια μητρότητας του 2008, δίχως την παρουσίαση ιδεών για μια νέα αρχή.

Ως γνωστόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 14 σε 18 εβδομάδες. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει επέκταση της άδειας μητρότητας στις 20 εβδομάδες, καθώς και δύο εβδομάδες άδεια πατρότητας, με πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους γονείς και στις δύο περιπτώσεις. Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, επικαλούμενο το υψηλό κόστος εφαρμογής τους. Η πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για την άδεια μητρότητας του 2008, κινδύνευε να αποσυρθεί οριστικά, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή της μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL