Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση!

Επιμέλεια: Γιάννα Καναβού (συντονίστρια Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ) Πηγές: ενημερωτικό σημείωμα της επιτροπής FEMM).

Η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, κρίνεται αναποτελεσματική και θα πρέπει να ανανεωθεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής που ασχολούνται με τα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, σε κείμενο που εγκρίθηκε την Τρίτη. Για τον λόγο αυτό, τα μέλη της Επιτροπής, καλούν την Κομισιόν να προετοιμάσει νομοθετική πρόταση για την αντικατάστασή της («αναδιατύπωση της Οδηγίας»).

«Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο λαμβάνουν κυρίως τη μορφή της έμμεσης διάκρισης με βάση την αβάσιμη πεποίθηση πολλών εργοδοτών ότι οι γυναίκες με παιδιά είναι λιγότερο παραγωγικές από τους άνδρες. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να θεσπιστούν δεσμευτικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ίδιες οι ρίζες αυτής της διάκρισης», ανέφερε η εισηγήτρια Anna Zaborska (EPP, SK).

Το κείμενο, που εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 6 αποχές, τονίζει ότι η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είναι πολύ αργή και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να υφίσταται με μέσο όρο 16,4% σε όλη την Ε.Ε.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων συνιστά σημαντικό δείκτη της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, που παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, από 17,5% το 2008 σε 16,4% το 2012. Η θέσπιση υποχρεωτικών ελέγχων των αμοιβών που προσφέρουν οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια των κρατών-μελών της Ε.Ε., εκτός από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, θα μπορούσε να αποτελεί μια λύση, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Τα μέλη καλούν επίσης την Επιτροπή να θεσπίσει κυρώσεις σε επίπεδο Ε.Ε., οι οποίες θα αποκλείουν κάθε επιχείρηση που θα παραβιάζει την αρχή της ισότητας από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Τα θύματα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν νομική βοήθεια. Επιπλέον, η διαφάνεια ως προς τους μισθούς και η ουδέτερη ταξινόμηση των επαγγελμάτων είναι απαραίτητες για την ύπαρξη ίσης μεταχείρισης.

Για να φροντίσουν τα παιδιά τους ή άλλα μέλη της οικογένειας, οι γυναίκες επιλέγουν συχνά να εργαστούν με μειωμένο ωράριο ή να εργαστούν σε τομείς που προσφέρουν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, αλλά να αμείβονται λιγότερο. Τα μέτρα που αποσκοπούν στη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωή θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μη αμειβόμενη εργασία των γυναικών φροντιστών και το γεγονός ότι αυτή η μη αμειβόμενη εργασία θα πρέπει να αναγνωριστεί, δήλωσαν τα μέλη της Επιτροπής.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η εισηγήτρια, η ευρωβουλεύτρια Ζaborska, απείχε από την τελική ψηφοφορία. Κατά τη γνώμη της, «το κείμενο που εγκρίθηκε στην Επιτροπή προτιμά εσκεμμένα τον νομικά ασαφή όρο 'gender' έναντι της σαφώς ορισμένης λέξης 'sex' θολώνοντας, συνεπώς, τα όρια μεταξύ των δύο τομέων της ανθρώπινης ύπαρξης: κοινωνικής και ιδιωτικής. Ως αποτέλεσμα, η αδικία και η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα των Ευρωπαίων πολιτών θα υπερισχύσει έναντι της δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό δεν ήταν δυνατό να ψηφίσω υπέρ ενός τέτοιου κειμένου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL