Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ένας συνηθισμένος πολίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης

Του Λευτέρη ΚΑΠΩΝΗ

Εντάξει, έχω κάποιες ενστάσεις... Πιστεύω, όπως κάθε Έλληνας, ότι ΕΓΩ τη διαπραγμάτευση θα την έκανα καλύτερα. Και στο τέλος θα τους τράβαγα και μια ρήξη και θα κλεινόμουν στο καβούκι μου να πεινάω περήφανος. Κι ο φίλος μου ο Σταμάτης, και καμιά δεκαριά φιλαράκια που πίνουμε τις μπιρίτσες μας, οπωσδήποτε ελληνικές, και ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας και ψάχνουμε έδαφος να ονειρευτούμε.

Όταν ακούω, όμως, τα καρακόλια που σαράντα χρόνια λεηλάτησαν τον τόπο και τις ψυχές μας να την πέφτουν στην κυβέρνηση και στον Τσίπρα που δεν έσωσαν τη χώρα, γίνομαι θηρίο. Διότι αυτοί οι φραγκολεβαντίνοι δεν δικαιούνται να ομιλούν, κατά το ρηθέν του αείμνηστου προφεσόρου της πασοκικής ρητορικής: Εμείς που υψώσαμε πολύ ψηλά τη σημαία μπορούμε να κάνουμε κριτική, να δούμε τις αυταπάτες μας, να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας, χωρίς να χάνουμε τον στόχο. Το αμαρτωλό παρελθόν δεν δικαιούται.

Δεν ξέρω τι θα βγάλει η διαπραγμάτευση. Όμως, αν δεν έχει τα σπέρματα εκείνα που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη, καλύτερα να μην τελειώσει. Ας μείνει ένα μνημείο ευρωπαϊκού αμοραλισμού προς "γνώση και συμμόρφωση" των ευρωπαϊκών λαών. Γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι με ποιες αξίες θα πορευτούμε στον βίο μας. Μια ήττα της ελληνικής κυβέρνησης θα καταρρακώσει όλες τις αξίες και τις έννοιες και θα αναγορεύσει το δόγμα του ισχυρού ως κεντρικό πολιτικό φαντασιακό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ρεαλισμός αποτελεί τη ρητορική του status quo... Η ελπίδα και το όνειρο, καθώς διαχρονικά το επαναοικειοποιείται το σύστημα, είναι αυτά που τροφοδοτούν με νέους χυμούς την πραγματικότητα και ξαναχαρίζουν εφηβεία στον γηρασμένο κόσμο του ρεαλισμού.

Πολύ σωστά και με ιστορική απαίτηση μπήκε το σύνθημα "Αλλάζουμε την Ευρώπη, αλλάζουμε τον κόσμο". Η αλλαγή, όμως, δεν εξαρτάται από τη νίκη ή την ήττα τής διαπραγμάτευσης. Η αλλαγή εξαρτάται από το κατά πόσο μπορείς να εμπνεύσεις τον ελληνικό λαό με τα προτάγματά σου. Γι' αυτό το πιο σημαντικό είναι πώς θα σταθείς απέναντι στο αποτέλεσμα, σαν έτοιμος από καιρό. Αν χρησιμοποιήσεις τη ρητορική και τον φόβο, όπως οι προηγούμενοι, το τρένο της Ιστορίας θα σταματήσει σε άλλο σταθμό. Οι ισχυροί κρύβουν το πραγματικό πρόβλημα, το προσπερνούν. Εμείς πρέπει να μένουμε σ' αυτό. Κι επειδή οι δρόμοι της Ιστορίας είναι ανοιχτοί, ας τους περπατήσουμε χωρίς φόβο. Αν είναι να χαθούν δυο γενιές Ελλήνων, τότε θα πρέπει να χαθούν για την ελευθερία τους, όχι για τη διαρκή υποδούλωσή τους...

Θέλω να πω ακόμη πως αυτή τη διαπραγμάτευση θα την καταπιούμε σαν το μουρουνέλαιο. Γι' αυτό στα εντός ας είμαστε πιο ριζοσπαστικοί. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσωπα. Γιατί το γαρ πολύ της πασοκοποίησης γεννά παραφροσύνη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL