Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Αληθινή δημοκρατία και αισθητική αναγέννηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αληθινή δημοκρατία και αισθητική αναγέννηση

Του Κώστα Μεσάρη*

Η μικρή Ελλάδα, που σήμερα παίζει με τους Σόιμπλε σαν το ποντίκι με τη γάτα, στη ναζιστική γερμανική κατοχή, με την Εθνική Αντίσταση, αποδείχθηκε το ποντίκι που έγινε γάτα κι έφαγε τους τότε Σόιμπλε. Κι όμως, η Εθνική Αντίσταση κατάντησε εμφύλιος και η βρετανοκρατία και ο ναζισμός έγιναν αμερικανοκρατία και ψεύτικη δημοκρατία, υπό το παρακράτος των δωσίλογων.

Οι πολίτες τότε αναζήτησαν τη νέα Αριστερά και τη Δημοκρατία στην ΕΔΑ και την πολιτισμική αισθητική αναγέννηση μέσα από ανθρωπιστικές αξίες, στους Λαμπράκηδες. Αυτά υπονομεύθηκαν από τη διαμάχη διπλής ηγεσίας (ΚΚΕ εξωτερικού και εσωτερικού), τον μικροαστισμό της Ε.Κ. και ανακόπηκαν από τη δικτατορία.

Η εξέγερση φοιτητών, εργατών, αγροτών, στο Πολυτεχνείο, ανέτρεψε τη χούντα, μα δεν έφερε αληθινή αλλαγή και δημοκρατία εξαιτίας του «Καραμανλής ή τανκς» και του ΠΑΣΟΚ του Αντρέα που έγινε ΠΑΣΟΚ του ευρώ και του Σημίτη, και του τηλελάιφ στάιλ ύφους και ήθους δημοκρατικής, αισθητικής, πολιτικής και οικονομικής ισοπέδωσης.

Η δήθεν επανίδρυση του κράτους -κατά νταβατζήδων- του Καραμανλή τζούνιορ και τα δήθεν «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ με σχέδιο ολοκλήρωσαν την κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και της οικονομίας και παραγωγής κι έφεραν το ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση της ιερής γερμανικής συμμαχίας των μεγαλοτοκογλύφων.

Η εξέγερση των νέων τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιούνιο 2011 έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ως νέα Αριστερά της αληθινής δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, που ζητούσαν στο Σύνταγμα οι πολίτες, και της αισθητικής αναγέννησης κατά του τηλελάιφ στάιλ που ζητούσε η κάτω πλατεία των νέων. Ή αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι τίποτε. Είναι πρωτόγνωρο, μοναδικό, πολιτικό πείραμα, πολλών φωνών, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πάντα καινούργιο κάθε φορά τραγούδι, ανάλογα με τις πολιτικές, πολιτισμικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Είναι μαζί το καλό ΚΚΕ, το καλό ΠΑΣΟΚ, η κυβερνησιμότερη ΔΗΜ.ΑΡ., ο φωτισμένος αντιεξουσιασμός, η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση και πρέπει να γίνει εξουσία κοινωνική, με ανατροπή του σάπιου κλεψιμαίικου συστήματος -όπου το ΙΚΕΑ π.χ., στην πάμπτωχη Ελλάδα, έχει διπλάσιες τιμές από την πάμπλουτη Αυστρία- γιατί σε καιρό κρίσης αυτό αφορά και το καίριο ζήτημα αν θα πληρώσουν το μάρμαρο οι φτωχοί ή οι πλούσιοι, γιατί το μάρμαρο θα πληρωθεί. Και γιατί αυτό είναι θέμα αληθινής αστικής δημοκρατίας, με αγορά ελεγχόμενη και κοινωνικό δημόσιο (και όχι κρατικό) άμεσα, με μακρόχρονη στρατηγική, την αληθινή δημοκρατία και τον σοσιαλισμό, που είναι η λύση στη θέση του καπιταλισμού που είναι η κρίση.

Για λιτό βίο για όλους, με αξιοπρεπή εργασία για όλους, σεβασμό στη φύση και το φυσικό οξυγόνο, για καθαρό φυσικό περιβάλλον και σεβασμό στο κοινωνικό οξυγόνο που είναι η δημοκρατία, για καθαρό κοινωνικό περιβάλλον, με πάντρεμα του μαρξισμού, με τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας, χωρίς δικτατορία του προλεταριάτου και δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, με δημιουργική αναίμακτη επανάσταση, αριστερής ανατροπής, με κανένα όπλο, ούτε επ' ώμου ούτε παρά πόδα, ούτε επί σκοπόν.

Τα πράγματα είναι σύνθετα, όχι μπερδεμένα από αναλύσεις αναλυτών χωρίς λύσεις, και εμφανίζονται πάντα με καθαρή εικόνα και με βάθος. Να πούμε τα πράγματα, λοιπόν, με το όνομά τους, να φανεί η εικόνα. Έχουμε πόλεμο για ελευθερία και δημοκρατία. Μέσα και έξω από την Ελλάδα. Η μάχη στο Βερολίνο κρίσιμη, η μάχη, μητέρα των μαχών, στην Αθήνα καθοριστική.

Ό,τι κι αν κερδίσουμε στο Βερολίνο, άλλο τόσο κι ακόμη περισσότερο θα χάσουμε εδώ στην Αθήνα και θα 'μαστε χαμένοι από χέρι αν αφήσουμε να μας υπονομεύουν οι εδώ εχθροί μας και δεν τους ανατρέψουμε έγκαιρα, να πάρουμε την εξουσία, μαζί με τον λαό, για τον λαό, όλοι μαζί για όλους. Αν χάσουμε πράγματα στο Βερολίνο και κερδίσουμε τη μάχη στην Αθήνα και βάλουμε τα πράγματα στη σωστή σειρά και τα λύσουμε, ένα-ένα, με σωστό προσανατολισμό και σχέδιο, τότε το κακό που θα 'ρθει από το Βερολίνο θα το κάνουμε καλό μέσα στην Αθήνα.

Ο Σοφοκλής λέει πως, με τα πράγματα στη σωστή σειρά, το κακό γίνεται καλό, κι επίσης λέει πως, αν αδρανήσουμε και αντιμετωπίσουμε την υπονόμευση των εχθρών μας ράθυμα, τότε το σχέδιό τους θα πετύχει, το δικό μας θα αποτύχει κι όλα θα χαθούν.

Να αλλάξουμε τα πάντα, χωρίς να χύσουμε αίμα ανθρώπου. Αν χρειαστεί, ας χύσουν αυτοί το δικό μας αίμα, να τους πνίξουμε μ' αυτό. Να μην τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τη δημοκρατία α λα καρτ κι έτσι να μετατρέψουμε το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» σε αποκλειστικά δική μας υπόθεση αφαιρώντας του τη δραματική ένταση.

ΥΓ.: Πριν από χρόνια το «Βήμα» δημοσίευσε πέντε απόρρητους χάρτες του ΝΑΤΟ που παρουσίαζαν την Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα χωρισμένη σε πέντε ζώνες και με την Ελλάδα στη ζώνη των Βαλκανίων και όχι στη ζώνη του ευρώ. Η Μέρκελ σε φωτογραφία, μετά τη χθεσινή μίνι διάσκεψη, βγήκε με τα δάχτυλα των δύο χεριών της σε σχήμα τριγώνου, πράγμα που κάνει κάθε φορά που στέλνει σε κάποιους κρίσιμο μήνυμα. Έτσι έκανε και ο τζουτζούκος της πολιτικής, ο Άδωνις, στην ορκωμοσία του.

* Ο Κώστας Μεσάρης είναι ηθοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL