Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Επιστολές / Στον αέρα οι συντάξεις των ομογενών της πρώην ΕΣΣΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολές / Στον αέρα οι συντάξεις των ομογενών της πρώην ΕΣΣΔ

Θέλω να περιγράψω τα προβλήματα που έχουμε εμείς οι ηλικιωμένοι ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αυτοί που μετακομίσαμε στην Ελλάδα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Εγώ μαζί με την οικογένεια μου παλιννόστησα στην Ελλάδα από την Τιφλίδα της Γεωργίας το 1997, σε ηλικία 55 χρονών, άρχισα να ψάχνω δουλειά και δούλεψα μέχρι την ηλικία των 64 ετών. Έχω μεγάλη προϋπηρεσία: από το 1959 ώς το 2006, 41 χρόνια στο σύνολο (δεν υπολογίζω χρόνια για σπουδές και στρατό). Λόγω ηλικίας δεν πρόλαβα να μαζέψω εδώ αρκετά ένσημα και έπαιρνα σύνταξη ΟΓΑ για ανασφάλιστους υπερήλικες - 345 ευρώ.

Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση μάς διέκοψε αυτή τη σύνταξη - 100%, δημοσίευσε τον Ν. 4093/2012. Σύμφωνα με αυτό τον απάνθρωπο, αντισυνταγματικό, ρατσιστικό νόμο, για να πάρουμε σύνταξη πρέπει να έχουμε νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα παραπάνω από 20 χρόνια. Αυτό είναι παράνομο, γιατί το ελληνικό προξενείο στη Γεωργία άρχισε να λειτουργεί μόλις το 1997 και το 90% των ομογενών κάναμε χαρτιά για μετακόμιση μετά το 1997.

Η ΕΣΣΔ διαλύθηκε το 1991 και περιμέναμε να ανοίξει το προξενείο της Ελλάδας. Έτσι χάσαμε και εγώ και η σύζυγός μου τις συντάξεις μας. Σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται οι περισσότεροι ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ.

Αν δεν μπόρεσε η Ελλάδα να βρει τα λεφτά για τη σύνταξή μας, αν ήθελε να κάνει οικονομία εις βάρος μας, έπρεπε να κάνει πριν ειδική σύμβαση για συνταξιοδότηση με τη Ρωσία, χώρα η οποία έχει την ευθύνη για το χρέος της Σοβιετικής Ένωσης. Για να μας πληρώσει τη σοβιετική σύνταξη, που κερδίσαμε με πολύχρονη, έντιμη δουλειά, η Ρωσία απαιτεί να υπάρχει ειδική συμφωνία συνταξιοδότησης μεταξύ των δύο χωρών, της Ρωσίας και της Ελλάδας. Τέτοιο συμβόλαιο μέχρι σήμερα δεν έχουμε, ενώ το Ισραήλ το έχει κάνει και οι ομογενείς Εβραίοι παίρνουν τη σοβιετική σύνταξη χρόνια. Αλλά ο Αντ. Σαμαράς δεν το θεωρούσε απαραίτητο και μας άφησε χωρίς το μοναδικό μας εισόδημα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση συμφώνησε πως έκανε λάθος και η σύνταξη θα αποκατασταθεί. Το υποσχέθηκε πολλές φορές, αλλά κάθε φορά μας εξαπατούσε. Μας θεωρούν, μάλλον, ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας.

Εγώ και η οικογένειά μου ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας πως θα μας βοηθήσει. Και μάλιστα η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει κατάργηση του Ν. 4093 μέχρι το Πάσχα. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Βλέπουμε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, περιμένουμε, και υποφέρουμε πάλι. Είχα την ελπίδα ότι θα πάρουμε επίδομα φτώχειας. Ο πρωθυπουργός, στις ομιλίες του, είπε πολλές φορές πως θα βοηθήσει τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη. Πήγα να κάνω τα χαρτιά στο ΚΕΠ, επειδή η οικογένειά μας έχουμε μηδενικό εισόδημα. Αλλά τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση του Ν. 4320/2015 δεν υπολογίζουν τη σημερινή άμεση κατάσταση καθόλου δίκαια. Το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2014 δείχνει το εισόδημα το 2013 (όχι άμεσα). Πώς μπορώ να ζήσω με το εισόδημα του 2013 σήμερα, το 2015; Τι είναι αυτό; Απάτη, αδιαφορία; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ηλικιωμένοι;

Έχω δουλέψει ως αρχιμηχανικός εργοστασίου. Να ζητιανεύω, ντρέπομαι, να δουλέψω, ποιος θα μου δώσει δουλειά; Είμαι 73 χρόνων και υπάρχει μεγάλη ανεργία ακόμη και στους νέους. Τι έμεινε; Η Ελλάδα μάς σπρώχνει είτε πίσω στη χώρα μας (η οποία δεν υπάρχει πια) είτε στην αυτοκτονία; Ποιος θα μας βοηθήσει; Εγώ είμαι σίγουρος πως το εκκαθαριστικό του 2014 (με χρήση 2013) δεν δείχνει την αληθινή άμεση κατάσταση των οικογενειών.

Σας παρακαλούμε να πάρετε τη γρήγορη και δίκαιη λύση. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη μοναδική οικονομική υποστήριξη που είχαν και τώρα έχουμε μεγάλη ανάγκη. Απευθυνόμαστε στην εφημερίδα σας και έχουμε την ελπίδα πως θα το διαβάσουν οι αρμόδιοι άνθρωποι, στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με εκτίμηση

Σαχπαζίδης Γεώργιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL