Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ένας συνηθισμένος πολίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης

Του Λευτέρη Καπώνη

Βαστάτε, Τούρκοι, τ' άλογα. Η κατάσταση είναι κάπως έτσι. Ιδεολογίες και οικονομικά συμφέροντα συγκροτούν στην Ευρώπη ένα σύμπαν εχθρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία, ακούγονται σαν ένας επικίνδυνος ιός που μπορεί να μολύνει το καθαρό και υγιές οικοδόμημα των τεχνοκρατών της χρηματοπιστωτικής Ευρώπης. Το βασικό ερώτημα, ποιος αποφασίζει τι, αποκρύπτεται από τους ευρωπαϊκούς λαούς που χειραγωγούνται από τα ΜΜΕ. Αν στην Ελλάδα, που είναι ο αδύναμος κρίκος, η οργάνωση της φαιάς προπαγάνδας είναι τόσο συγκροτημένη, στην Ευρώπη έχει οργανωθεί στο ανώτερο επίπεδο. Κι αν προσπαθήσει να εξηγήσει κανείς την ομοιομορφία των επιχειρημάτων, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πίσω απ' όλα είναι μια ιδεολογία και το ένστικτο της καταστροφής του αντιπάλου.

Βρισκόμαστε στο κέντρο της ιδεολογικής επίθεσης του αντιπάλου. Μ' έναν τρόπο, έχουμε ανακηρυχθεί σε επίσημο κακό της Ευρώπης, που απειθαρχούμε στη σοφή ορθοδοξία. Το μόνο που είναι υπέρ μας είναι το γεγονός πως η απόλυτη καταστροφή μας μπορεί να είναι το καμπανάκι που θα ξυπνήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το επιπλέον στοιχείο είναι η γεωπολιτική μας θέση και η αναταραχή γύρω μας. Μετά την Ουκρανία, τα ταραγμένα Βαλκάνια μπορεί να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.

Η κυβέρνησή μας κινείται σε τεντωμένο σκοινί και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο άγνωστο και το στόμα του λύκου. Περιμένουμε με αγωνία την έκβαση της μάχης και οι προσευχές μας είναι στους θεούς της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ρητορική που επανέρχεται μοιάζει πάντα με τον διάλογο των Μηλίων και των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι νίκησαν, αλλά η αλαζονεία τους διέλυσε τη συμμαχία. Το βασικότερο όμως είναι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης, που μάχεται με νύχια και με δόντια για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και είναι η βασικότερη κόκκινη γραμμή, γιατί η ακύρωσή της θα καταστρέψει όλες τις ελπίδες του ελληνικού λαού και η δημοκρατία θα κηρυχθεί ανοχύρωτη.

Όλοι, λοιπόν, παρ' όλες τις διαφωνίες, χωρίς μεμψιμοιρίες, θα πρέπει να στηρίξουμε την καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε από τη Μεταπολίτευση και έπειτα. Όλοι θα πρέπει να μιλάμε στην κοινωνία, να εξηγούμε, να πείθουμε με την ίδια ορμή και θέληση που επιδείξαμε στον προεκλογικό αγώνα. Ίσως τώρα μας χρειάζονται περισσότερο δίπλα τους. Ίσως τώρα η φωνή μας να τους εμψυχώνει περισσότερο. Και ίσως τώρα θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε όπλα στον αντίπαλο, γιατί οι πολεμικοί καιροί δεν μας περιμένουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL