Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Θύελλα αντιδράσεων για το "πειρατικό" αγκυροβόλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θύελλα αντιδράσεων για το "πειρατικό" αγκυροβόλιο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους Δήμους Μονεμβασίας, Κυθήρων και Ελαφονήσου η μεθόδευση του λιμενάρχη Νεαπόλεως να νομιμοποιήσει το "πειρατικό" αγκυροβόλιο στον όρμο Βοιών με τον Ειδικό Κανονισμό Λιμένος. Μέσα στην εβδομάδα και οι τρεις δήμοι της περιοχής, η οποία ζει σε μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό, πήραν αρνητικές αποφάσεις κατά της νομιμοποίησης του αγκυροβολίου. Κοινή συνισταμένη και των τριών δήμων αποτελεί η αντίθεση στη χωροθέτηση αγκυροβολίου εντός του όρμου Βοιών, πολύ δε περισσότερο στις επισκευαστικές και άλλες εργασίες που γίνονται στα πλοία χωρίς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς, κανέναν έλεγχο από το τοπικό Λιμεναρχείο.

Μετά τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη, το Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας, που διαχειρίζεται το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή των Βοιών, τάχθηκε και αυτό κατά του αγκυροβολίου. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται: "Άποψή μας είναι επίσης ότι δεν πρέπει να αγκυροβολούν πλοία στον όρμο Βατίκων παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις (αποβίβαση ασθενών κ.ά.) και να μη χρησιμοποιείται, έστω και λεκτικά, ο όρος «όρμος ή λιμένας καταφυγής».

Την επόμενη ημέρα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας υιοθέτησε ομοφώνως την πρόταση του δημάρχου Ηρακλή Τριχείλη, η οποία είναι αρνητική στο αγκυροβόλιο εντός του όρμου Βοιών. Κατηγορηματικά αντίθετος είναι και ο Δήμος Ελαφονήσου, που διαβλέπει τον κίνδυνο επιβάρυνσης και ρύπανσης των παραλιών του νησιού, οι οποίες είναι από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Ανάλογοι είναι οι φόβοι και για τις δαντελωτές ακτές και τις παραλίες των Κυθήρων και της Νεάπολης, από τις οποίες κάθε χρόνο περνούν χιλιάδες παραθεριστές, δίνοντας ταυτόχρονα οικονομική ανάσα στην τοπική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον όρμο Βοιών βρίσκεται το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο που έγινε διεθνώς γνωστή από το σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC. Tην περιοχή έχει "υιοθετήσει" η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ΑRCH, η οποία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων, έχει υποβάλει την υποψηφιότητα του Παυλοπετρίου ως απειλούμενου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς στο Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων. Αυτό σημαίνει πως το θέμα του "πειρατικού" αγκυροβολίου θα πάρει και διεθνείς διαστάσεις και θα εκθέσει τη χώρα.

Παρά την αντίθεση και των τριών δήμων της περιοχής, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, τα συμφέροντα καραδοκούν για να τη μετατρέψουν σε "πειρατικό" αγκυροβόλιο, φθηνή και ανεξέλεγκτη επισκευαστική ζώνη. Το όχημα για τη νομιμοποίηση της παρανομίας, που γίνεται επί χρόνια με την ανοχή των λιμενικών και τελωνειακών αρχών, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, είναι ο ειδικός κανονισμός λιμένος, τον οποίο επιχειρεί να περάσει ο τοπικός λιμενάρχης.

Η "Αυγή" έχει στη διάθεσή της βίντεο - ντοκουμέντο το οποίο αποδεικνύει πως στον όρμο Βοιών δεν γίνεται μόνο η παρανομία με το "πειρατικό" αγκυροβόλιο, αλλά και επισκευαστικές εργασίες, χωρίς έλεγχο από το τοπικό Λιμεναρχείο. Αντιθέτως, ο λιμενάρχης έχει επιβάλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού επειδή τράβηξε φωτογραφίες στο λιμάνι της Νεάπολης. Κατά παράξενη σύμπτωση, ο ίδιος ραδιοφωνικός σταθμός έχει γίνει στόχος μαφιόζικης επίθεσης με πυροβολισμούς εναντίον της κεραίας αναμετάδοσης η οποία ήταν τοποθετημένη στην Ελαφόνησο.

Η "Αυγή" θα αναρτήσει τη Δευτέρα στον ιστότοπό της (www.avgi.gr) το βίντεο - ντοκουμέντο με τις παράνομες εργασίες στον όρμο Βοιών. Ελπίζουμε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο θα κινητοποιηθούν οι δικαστικές αρχές και το υπουργείο Ναυτιλίας και θα πράξουν ό,τι πρέπει προκειμένου να σταματήσει η "πειρατική" δραστηριότητα που απειλεί να μετατρέψει μια πανέμορφη περιοχή σε "Σκουριές" του Νότου.

Κάτοικοι και φορείς είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν αυτή την παρανομία, που ικανοποιεί τα συμφέροντα ολίγων εις βάρος του γενικού συμφέροντος της περιοχής που είναι η ήπια ανάπτυξη και ο ποιοτικός, ανθρώπινων διαστάσεων τουρισμός.

Σταύρος Καπάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL