Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δημιουργούμε τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών: Υπογράφουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημιουργούμε τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών: Υπογράφουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Αναντίρρητα η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και πέντε χρόνια μια πρωτόφαντη δημοσιονομική κρίση, τη μεγαλύτερη που γνώρισε μετά την μεταπολίτευση. Η κρίση αυτή επέφερε την κατάπτωση των λαϊκών εισοδημάτων, την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από την περίφημη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την εκτίναξη της ανεργίας, αλλά και τη διάλυση των έστω και αστικά καθορισμένων θεσμών μέσω διαδικασιών δημοκρατικής εκτροπής. Αυταπόδεικτα, οι συνθήκες αυτές συνθέτουν μια κατάσταση οργανικής κρίσης, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα για την καταρχήν άρθρωση και εν συνεχεία επικράτηση εναλλακτικών στρατηγικών και στοχεύσεων.

Η κυρίαρχη από τις εναλλακτικές αυτές στοχεύσεις και αρθρώσεις εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, του οποίου το κυρίαρχο πολιτικό πρόταγμα συμπυκνώνεται στις τρεις σημαίες του σήματος του: σοσιαλισμός, φεμινισμός, ριζοσπαστική οικολογία. Μέσω του υπαρξιακού προτάγματος αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, επιδιώκει την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και την ενεργητική, διαλεκτική και όχι ποδηγετική σύνδεση της κυβέρνησης αυτής με οποιοδήποτε λαϊκό και μαζικό κίνημα. Στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας με την ενεργή, έντονη και αδιάλειπτη συμμετοχή της κοινωνίας.

Γι' αυτό η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να αποτελέσει την πολιτική ηγεσία του τόπου θα σχετιστεί σε σημαίνοντα βαθμό από την ικανότητά του να οικοδομήσει πολιτικές συμμαχίες που θα αξιοποιήσουν ανθρώπους από διάφορους πολιτικούς χώρους. Κατάδηλα, η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των ανέργων, των μεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των καταπιεσμένων κοινωνικών κατηγοριών, των διανοούμενων και των καλλιτεχνών αποτελούν τη σημαινότερη υλική προϋπόθεση για τη διαλεκτική συσχέτιση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και ενός μαζικού και ρωμαλέου κοινωνικού κινήματος, το οποίο και θα διαμορφώσει τους όρους για τη δημιουργία μιας νέας και σταθερής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Οι υπαρξιακές αρχές, αυτές, θα αποτελέσουν τον οντολογικό πυρήνα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, της οποίας άμεσος και κεντρικός στόχος είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των Μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της σήψης μέσα από τη διάρρηξη του τριγώνου που διαπλέκει αξεδιάλυτα το κρατικοδίαιτο ληστρικό κεφάλαιο, το αστικό πολιτικό σύστημα και τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αποσκοπεί στο να σταματήσει τον κοινωνικό και οικονομικό κατήφορο που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, μεταρρυθμίζοντας ριζικά και δημοκρατικά το κράτος και τους θεσμούς του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μακριά από τη λογική της ‘αναμονής' και απεμπολώντας την εσωστρέφεια, επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνικής οργάνωσης.

Οι πολιτικοί άξονες της δράσης μας, το διακύβευμα του ιδρυτικού συνεδρίου, απορρέουν άμεσα από τις οντολογικές μας αρχές και σημαίνουσες, γι' αυτό και ως κυρίαρχο πρόταγμα θέτουν τη σύνδεση κοινοβουλευτικού ελέγχου και συμμετοχής στα κινήματα οιασδήποτε μορφής. Ουσιαστικά δηλαδή, ο εξαντλητικός κοινοβουλευτικός έλεγχος, η διατύπωση αντιπροτάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, θα εκλαϊκεύονται και θα διαχέονται στη βάση της κοινωνίας ατσαλώνοντας το λαϊκό κίνημα με γνώσεις και κριτικές θεάσεις. Από την άλλη τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος θα επεξεργάζονται από τις επιστημονικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και θα εντάσσονται οργανικά στο εναλλακτικό του πρόγραμμα, αφού η επεξεργασία του προγράμματος αυτού είναι συνεχής, ανοιχτή, ενεργή και βαθιά συμμετοχική.

Βέβαια μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, ενώ τα εμπόδια που οφείλουμε να ξεπεράσουμε είναι δύσκολα διότι a priori γνωρίζουμε ότι η απόγνωση σπρώχνει συχνά στην αδιαφορία και την παθητικότητα, ακόμα και στην υιοθέτηση ρατσιστικών και φασιστικών ιδεολογιών. Γνωρίζουμε πως τα κινήματα αναπτύσσονται μονάχα αν αφεθούν να βασιστούν στην εγγενή τους δυναμική, χωρίς καμία έξωθεν παρέμβαση.

Για παράδειγμα οι πρωτόγνωρες σε μαζικότητα και διεκδικητικότητα κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική και τη Θράκη, το κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, τα κινήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανέδειξαν την κρισιμότητα αυτής της εγγενούς δυναμικής. Κοινή διαπίστωση όλων μας είναι πως το πρόβλημα της χώρας είναι κατ' εξοχήν πρόβλημα πολιτικό. Η καταστροφή δεν θα σταματήσει, τα πράγματα θα χειροτερεύουν, αν δεν ανατραπεί η κυβέρνηση των Μνημονίων.

Όλες οι προσπάθειες και όλες οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οφείλουν να συντείνουν σε αυτόν τον στόχο. Γι' αυτό, η ανάγκη οικοδόμησης ενός μαζικού και ισχυρού κόμματος, με σταθερό προσανατολισμό και ικανότητα να κινητοποιεί αποτελεσματικά τόσο τις δικές του δυνάμεις, όσο και τις ευρύτερα λαϊκές, είναι αναπόδραστη. Υπογράφουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Στη στόχευση αυτή προσβλέπει το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, για αυτό και κρίνεται από πολλούς από εμάς ως αδήριτης σημασίας.

 Μανόλης Μανιούδης είναι υπ. διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο.Μ. Μαλεβιζίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL