Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Παρέμβαση της Φωτεινής Κούβελα: / Οι προτεραιότητες της νέας Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση της Φωτεινής Κούβελα: / Οι προτεραιότητες της νέας Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

«...Έχω τη χαρά και την τιμή να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας με δύο ιδιότητες: της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του μέλους της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς μπορούν αυτά τα δύο να συνδυαστούν ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο αντικείμενο που εξετάζουμε, δηλαδή το αίτημα της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, και ταυτόχρονα να πρέπει να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές γι' αυτό;

Η αλήθεια είναι πως η επιτυχία στο έργο μας ως κυβέρνηση εξαρτάται από το αν έχουμε καθημερινά τη στήριξη του κόσμου -ο οποίος είναι μέχρι σήμερα σταθερά και με μεγάλα ποσοστά δίπλα μας- και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατό το κόμμα μας, που θα διαμεσολαβεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον λαό, θα στηρίζει κριτικά την κυβέρνηση και το έργο της σε μια περίοδο που, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, δεχόμαστε μεγάλη πίεση και επίθεση, ζούμε έναν οικονομικό πόλεμο.

Οι εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι στον πυρήνα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας αλλά ταυτόχρονα είναι και οι δικές μας κόκκινες γραμμές.

Ειδικότερα εξετάζουμε το σημερινό θέμα σε μια εποχή που είναι σε εξέλιξη μια ευρύτερη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, που προσπαθεί να ξεπεράσει την ανθρωπιστική κρίση και να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με αξιοπρεπή εργασία και αξιοπιστία της πολιτικής

.Για να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα, θέλω να πω ότι η επεξεργασία και δημιουργία προγραμματικών θέσεων για τα θέματα της ισότητας και του φύλου που έκανε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής μπροστά στην προοπτική της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μας βρήκε έτοιμες και έτοιμους ώστε να αποτελέσουν αυτές οι θέσεις τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στη Βουλή και τον καθημερινό μπούσουλα της δουλειάς μου στη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Μια Γραμματεία τελείως υποβαθμισμένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι η αξία και το αίτημα της ισότητας έπεσε θύμα των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη πενταετία στη χώρα μας. Με αποτέλεσμα και το αίτημα της ισότητας να πάει πίσω αλλά και να φαντάζει σαν πολυτέλεια η διεκδίκησή του.

Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένες και υποχρεωμένοι να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς κοινωνική διέξοδο από την κρίση και δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική διέξοδος από την κρίση χωρίς αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στον τομέα της ισότητας των φύλων, η κυβέρνησή μας δεσμεύεται:

* Να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού (με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες που βιώνουν εντονότερα τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό), της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας και των σχέσεων φύλου στο εσωτερικό της κοινωνικής αναπαραγωγής.

Με βάση τα ανωτέρω και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας:

* Θα αναμορφώσουμε, θα εκσυγχρονίσουμε και θα επικαιροποιήσουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ισότητας των Φύλων σε τομείς άμεσης προτεραιότητας όπως εργασία, αντιμετώπιση της φτώχειας, ανεργία, ασφαλιστικά δικαιώματα, δικαιώματα υγείας και αναπαραγωγής, έμφυλη βία, εκπαίδευση, αλλαγή συλλογικής κοινωνικής συνείδησης.

* Στο πλαίσιο αυτό, θα επικαιροποιήσουμε και θα προωθήσουμε όλες τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις που προάγουν το ζήτημα της κατοχύρωσης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

* Παράλληλα, θα προωθήσουμε άμεσα προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει με την προβλεπόμενη από τη Σύμβαση ψήφιση ενιαίου νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής.

* Επίσης, θα εξασφαλίσουμε τη συνέχιση και στήριξη του πλέγματος των δομών αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών (συμβουλευτικά κέντρα και τηλεφωνική γραμμή SOS).

Αυτή την περίοδο έχω επαφές με τους υπουργούς για να συνεννοηθούμε πώς θα περάσουμε τις πολιτικές ισότητας οριζόντια στις πολιτικές των υπουργείων.

Στόχος μας είναι η Πολιτεία, με εκείνη την οικονομική πολιτική που θα ευνοεί την ανάπτυξη και με την ενίσχυση των πολιτικών ισότητας, να βοηθήσει ώστε να αξιοποιηθεί το γυναικείο δυναμικό, οι δεξιότητές του, οι φιλοδοξίες και τα ταλέντα του, οι προσδοκίες του ως πηγή δύναμης για την οικονομία.

Τώρα είναι η στιγμή, η οπτική του φύλου στη χάραξη των πολιτικών να αποτελέσει ένα 'ορατό' πεδίο στρατηγικής στόχευσης, το οποίο να διαπερνά οριζόντια όλες τις πολιτικές ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για την κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Η κοινωνία και η ελληνική ανδροκρατούμενη πραγματικότητα αλλάζει και εξελίσσεται.

Το ίδιο και ΕΜΕΙΣ!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL