Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Για τη «μητέρα όλων των δικών»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τη «μητέρα όλων των δικών»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Άρθρο του Παντελή Μπουκάλα, 23.4.2015

Η διακοπή για τις 7 Μαΐου της δίκης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά. Και κατ' αρχάς, όσον αφορά την επιλογή του δικαστηριακού χώρου. Η αίθουσα που έχει προκριθεί, στον Κορυδαλλό, ελάχιστους από τους απαιτούμενους όρους ικανοποιεί. Το μικρό της μέγεθος δεν υπηρετεί καν τις ανάγκες των συνηγόρων και των δημοσιογράφων. Μόνο τις δεδομένες ορέξεις των θορυβοποιών και προπηλακιστών χρυσαυγιτών ευνοεί, που, όπως έχει συμβεί σε κάθε εις βάρος τους δίκη μέχρι τώρα, έτσι και στην έναρξη της «μητέρας όλων των δικών» έδειξαν εξαρχής τις προθέσεις τους: να λοιδορούν και να απειλούν (και μέσα στη δικαστική αίθουσα) τα θύματα των επιθέσεών τους, τους συγγενείς τους και τους κατηγόρους. Σιγοντάροντας, έτσι, την απόφαση των φυρερίσκων να δείξουν με κάθε τρόπο την περιφρόνησή τους προς τη Δικαιοσύνη, δηλαδή προς τη δημοκρατία. Αλλωστε, αυτοί που ορκίζονταν ότι θέλουν να γίνει η δίκη μια ώρα αρχύτερα, «για να λάμψει η αλήθεια», φρόντισαν να απουσιάσουν. «Πατριωτικά».

Δεν μπορεί, επίσης, να μη συνυπολογιστεί η βούληση των κατοίκων του Κορυδαλλού, της δημοτικής αρχής, των εκπαιδευτικών στα πολύ κοντινά σχολεία. Η δίκη στην αίθουσα των φυλακών τραυματίζει τη λειτουργία της βεβαρημένης πόλης. Και, όπως αποδείχτηκε από την πρώτη μέρα, την παραδίδει στους εκδικητικούς σχεδιασμούς των χρυσαυγιτών, που βγήκαν από νωρίς παγανιά, εξοπλισμένοι με λοστάρια και σιδερογροθιές. Και φρόντισαν να μην ξεμείνει από περιστατικά το Κρατικό Νοσοσομείο της Νίκαιας, στέλνοντας εκεί προς περίθαλψη τραυματισμένους μάρτυρες ή αντιναζιστές διαδηλωτές.

Εδώ δεν μπορεί παρά να μνημονευτεί, για να καταδικαστεί, η διευκόλυνση που προσφέρθηκε στα τάγματα εφόδου από μια εφημερίδα που και τα προηγούμενα χρόνια διακρίθηκε για τις ποικίλες «προσφορές» της προς τον εν γένει χρυσαυγιτισμό: με απύθμενη ελαφρότητα, το ηλεκτρονικό «Πρώτο Θέμα» έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας, με πλήρη στοιχεία ταυτότητας, συχνά και εργασίας. Ετσι, κάθε μαυρομυάλικο καλόπαιδο μπορεί να βάλει μπροστά το (πατριωτικό, τι άλλο) σχέδιο «σπάμε νεύρα πριν τσακίσουμε κόκαλα», τηλεφωνώντας λ.χ. στους μάρτυρες, ειδικά τους μετανάστες, και εκφοβίζοντάς τους. Κι έναν μόνο να καταφέρουν να τρομοκρατήσουν τόσο ώστε να αποφασίσει ότι πια «δεν θυμάται καλά», θα την έχουν κάνει τη δουλίτσα τους.

Αν οι της εφημερίδας δημοσίευσαν τον κατάλογο μόνο και μόνο από φανατική προσήλωση στη διαφάνεια, δεν θα κατέβαζαν το δημοσίευμα μερικές ώρες αργότερα, όταν τα επικριτικά σχόλια τους υποχρέωσαν να καταλάβουν το βαρύ σφάλμα τους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε μια μέρα, σε κάποιο «αποκλειστικό», και τα ονόματα και τις διευθύνσεις των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων. Εν ονόματι, πάντοτε, του δόγματος «όλα στο φως». Και με θεράποντές του, μάλιστα, όσους διευκόλυναν, συνειδητά ή μη, τα χρυσαυγίτικα σχέδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL