Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Πρόσφυγες παντού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες παντού

Στρατόπεδο Σομαλών προσφύγων στην Ερυθραία

Ενόσω εδώ οι δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης υπευθυνότητας, πολιτικές και μιντιακές, συζητάνε για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί μεταναστευτικά ρεύματα, στο Κέρας της Αφρικής, η υπό μόνιμο πόλεμο Σομαλία, δέχεται κύματα Υεμενιτών προσφύγων και "παλιννοστούντων" Σομαλών από την εμπόλεμη Υεμένη, σε μια αντιστροφή ενός τερατωδώς φονικού μόνιμου κύματος μετανάστευσης από την Σομαλία προς στην Υεμένη, ακόμα και τα τελευταία χρόνια με τον χαμηλής και όχι-και-τόσο-χαμηλής έντασης εμφύλιο πόλεμο και επανάσταση στην Υεμένη.

Παράλληλα η Σομαλία υφίσταται τρομοκρατικές επιθέσεις από την Αλ Σαμπάμπ, και επικείμενη επαναπροώθηση προσφύγων της από την Κένυα (μετά το μακελειό της Αλ Σαμπάμπ στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα εκεί).

Στην Ερυθραία, τη δεύτερη σε αριθμό προσφύγων στην Ευρώπη πέρυσι, χιλιάδες επί χιλιάδων εγκαταλείπουν όπως-όπως μια χώρα που την κυβερνά ένα δικτατορικό και στρατοκρατικό καθεστώς (με βασανιστήρια και εκτελέσεις αντιφρονούντων και με στρατιωτική θητεία που στην κυριολεξία "δεν σταματάει πουθενά", είναι δυνητικά απεριόριστη) και ζητούν καταφύγιο (μαζί με Σομαλούς) ακόμα και στο υπό εμφύλιο πόλεμο Νότιo Σουδάν, από όπου φεύγουν αυτές τις ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες.

Η υπάρχουσα "διαδικασία του Χαρτούμ" για την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών από το Κέρας της Αφρικής ουσιαστικά προβλέπει και βασίζεται στην συνεργασία δικτατορικών καθεστώτων ή διαλυμένων κρατών με την ΕΕ, οπότε είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας - αλλά και αξιοπιστίας. Προτάσεις για να επανέλθουν με άλλο τρόπο τα στρατόπεδα "συγκράτησης" των μεταναστευτικών ρευμάτων, αλά Καντάφι, σε ένα περιβάλλον πλήρους αστάθειας και εκτός ελέγχου, δεν μοιάζουν να έχουν τύχη.

Για Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν, Ιράκ κτλ να μην τα επαναλαμβάνουμε είναι κατά τι γνωστότερα - και μαζικότερα. Ας αφήσουμε λοιπόν τα καραβάκια και τους "φράκτες" που θα σταματήσουν τους "μετανάστες", όπως επιμένουν να λένε τα Ελληνικά ΜΜΕ τους πρόσφυγες. Πρόκειται για μια τεράστια προσφυγική καταστροφή που έχει γεωπολιτική διάσταση - από τα Ιμαλάια μέχρι τον Ατλαντικό - και μόνο με μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή διαδικασία υποδοχής και αρωγής των ανθρώπων που η τεράστια διαδικασία γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης έχει πυροδοτήσει, στην οποία οι μεγάλες χώρες της ΕΕ είχαν συμμετοχή, μπορεί να προσφέρει μια λύση η οποία θα αποτρέψει την μετατροπή της μεσογείου σε ένα τεράστιο υδάτινο νεκροταφείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL