Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Πλαίσιο σύγκλισης ή εμπλοκή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλαίσιο σύγκλισης ή εμπλοκή;

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους - δανειστές έχει μπει σε κρίσιμη φάση, με τις λέξεις αυτή τη φορά να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Το ερώτημα, σήμερα, είναι: υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, έντιμου συμβιβασμού, όπως λέει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ή οι "πολεμικές ιαχές" με πρωταγωνιστή τον "συνήθη ύποπτο" Β. Σόιμπλε και ορισμένες συντηρητικές εφημερίδες δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ναυάγιο;

Οι δυνατότητες, έντιμου συμβιβασμού παραμένουν υπαρκτές παρά τις διαφωνίες. Υπό μία προϋπόθεση, ότι οι εταίροι θα μετακινηθούν περισσότερο από την Αθήνα σε αυτή τη φάση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι "θεσμοί" πρέπει να μετακινηθούν από την άκαμπτη στάση τους για νέες περικοπές στις συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, ακόμη και σε ορισμένες κύριες, όπως αξιώνουν μέχρι σήμερα, εμμένοντας ουσιαστικά σε μνημονιακές δεσμεύσεις. Αν οι δανειστές μετακινηθούν από αυτή τη θέση, την οποία αναμένεται να επαναφέρουν τον Ιούνιο, τότε θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα κάποια μετακίνηση και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, με εξαίρεση τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στο άλλο "αγκάθι", του εργασιακού και των απολύσεων, η διέξοδος μπορεί να βρεθεί μέσα από τις συζητήσεις εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που προωθεί ο υπουργός Εργασίας. Να αποφασίσουν, δηλαδή, οι ίδιοι οι κοινωνικοί φορείς μέσω της συλλογικής διαπραγμάτευσης την επαναφορά των συμβάσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν παραπέμπονται για το διάστημα μετά την τελική συμφωνία του Ιουνίου.

Όσον αφορά τη διαφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά επιμένει σταθερά να λέει "όχι" στο ξεπούλημα, το οποίο αποδεχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ είναι ανοικτή σε συμπράξεις με αμοιβαίο όφελος. Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρξουν συμπράξεις, όπως ενδεχομένως στα περιφερειακά αεροδρόμια, ο ρόλος του Δημοσίου θα παραμείνει σημαντικός αν και όχι πλειοψηφικός. Θα απαιτείται όμως η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, ένα είδος βέτο, στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Στο θέμα της ενδεχόμενης αύξησης ορισμένων συντελεστών του ΦΠΑ, η ελληνική άμυνα φαίνεται ότι θα στηριχθεί στην εφαρμογή μιας τεχνικής λύσης (σ.σ.: πλαστικό χρήμα, ταμειακές κ.ά.), με την υλοποίηση της οποίας αναμένεται να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και να ελεγχθούν οι συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο η νέα κυβέρνηση προσδοκά ότι θα αυξηθούν τα έσοδα και θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή.

Το συνολικό αυτό πακέτο, μαζί με ορισμένες αλλαγές στο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αγορά, την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων στη συγκρότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, τη λειτουργική ανασυγκρότηση του Δημοσίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, θα μπορούσε να αποτελέσει το βάση ενός έντιμου συμβιβασμού μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, αν όχι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, από το οποίο πάντως θα μπορούσε να εκδοθεί μια ανακοίνωση περί προόδου στις διαπραγματεύσεις ούτως ώστε να αρθεί, μερικώς έστω, η χρηματοπιστωτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας. Αν τα πράγματα δεν πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση, σε περίπτωση που παραμείνει η μνημονιακή αδιαλλαξία των δυνάμεων της ευρωδεξιάς, ευρωπαϊκών και εγχώριων, η οποία δεν θα επιτρέψει την επίτευξη τελικής συμφωνίας, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται, υπό το φως νέων εξελίξεων, να κληθεί ο λαός για να επιλέξει τη γραμμή πλεύσης την οποία θα ακολουθήσει η χώρα.

Σταύρος Καπάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL