Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Η Αριστερά οφείλει να πετύχει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αριστερά οφείλει να πετύχει

Του Ανδρέα Πιλάλη*

Δεν πρόλαβε να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και γίνεται πόλεμος. Πόλεμος με πολλές μορφές και από διάφορα κέντρα εξουσίας, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Οι αστοί... τρόμαξαν, που λέει κι ένα αντάρτικο τραγούδι της Κατοχής, βλέποντας κάτι τύπους περίεργους, διαφορετικούς από αυτούς που ξέρανε, με γένια, τζιν παντελόνια και χωρίς γραβάτες, να μπαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και να λένε με απόλυτη σαφήνεια "Τέρμα η τρόικα και τα Μνημόνια". Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι τύποι, οι ακτιβιστές της Ιστορίας και της πολιτικής, οι ριζοσπάστες της διαχρονικής Αριστεράς, οι άνθρωποι του 3%, τώρα, με την ψήφο του ελληνικού λαού, να μπουκάρουν ειρηνικά και νόμιμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σκάνδαλο μεγάλο, όχι σαν τα γνωστά σκάνδαλα που ποτέ δεν εξιχνιάζονται, αλλά σκάνδαλο για το σύστημα, επανάσταση, θα έλεγε κανείς. Και αν αναλογιστεί κάποιος αυτό που συνέβη στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, μοιάζει όντως με επανάσταση.

Ο λαός, ταλαιπωρημένος από τα Μνημόνια και τις πολλές... θυσίες, παράκουσε τις νουθεσίες, τις απειλές, την τρομοκρατία και επέλεξε αυτό το μικρό κόμμα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και αυτό, γιατί πίστεψε στον λόγο του, στο όραμά του για τον τόπο, μα πιο πολύ στη θέληση του να κυβερνήσει, να προσπαθήσει, τουλάχιστον, για το καλύτερο.

Οι εργολάβοι της διαπλοκής, όμως, ξέρουν από πρώτο χέρι πως αν αυτοί οι τύποι του ΣΥΡΙΖΑ κάτσουν για τα καλά στο Μαξίμου, θα αρχίσουν να φέρνουν νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή, για τις μίζες, για τα δημόσια έργα, για τα σκάνδαλα, για τα Μνημόνια, για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Κάτι το οποίο δεν θέλουν και το φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι. Γι' αυτό ανέλαβαν και πάλι εργολαβία να τρομάξουν τον κόσμο και να τον φοβίσουν ότι θα έρθει η καταστροφή, η δραχμή, το... Grexit.

Τα ίδια γνωστά, φθαρμένα και αντιπαθητικά πρόσωπα στην ελληνική κοινωνία, ασελγούν πάνω στην αλήθεια, αναμασούν νυχθημερόν όλες τις αρνητικές και φοβικές ειδήσεις των ξένων εφημερίδων και πρακτορείων, τις απειλές του Σόιμπλε και των συνοδοιπόρων του, ότι δεν είναι δυνατόν αυτοί οι τύποι του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητούν την ηγεμονία της γερμανικής Ευρώπης, τους κανόνες των ισχυρών, τις τρόικες και τα Μνημόνια διαρκείας. Στην ουσία, αυτοί που φοβίζουν τον ελληνικό λαό και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς είναι αυτοί που... φοβούνται πάρα πολύ για την αλλαγή του status quo.

Oι μεν φοβούνται πως με τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσουν τα πάρτι και τα γλέντια εις βάρος της κοινωνίας και πως θα μοιραστούν οι ευθύνες για το κατάντημα της χώρας, και οι έξω από εδώ, οι μεγάλοι, που κινούν τα νήματα, φοβούνται πως το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να αποτελέσει κακό παράδειγμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παράδειγμα που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και την πολιτική της λιτότητας που φέρνει κέρδη στη Γερμανία και στις τράπεζες και θα αρχίσει έτσι να ξηλώνεται το πουλόβερ του οικονομικού πολέμου που είναι σε εξέλιξη.

Τα συμφέροντα που παίζονται είναι μεγάλα, καθώς και οι ευθύνες που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Οι μάχες θα είναι καθημερινές και λυσσαλέες. Χρειάζεται σοφία, στρατηγική, δύναμη, αποφασιστικότητα και εκμετάλλευση των γεωπολιτικών μας πλεονεκτημάτων. Ο αντίπαλος είναι δυνατός, διαθέτει ισχυρά όπλα, απαιτούνται κινήσεις και συμμαχίες που θα υπηρετούν τους ίδιους σκοπούς, που στόχο θα έχουν να επιφέρουν ρήγμα στο υψωμένο τείχος και να ξαναφέρουν στην επιφάνεια τα θέματα της ανάπτυξης και της προστασίας των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η μικρή Ελλάδα και η κυβέρνησή της πρέπει να στηριχθεί στον λαό, που αμέριστα, σε αυτή τη φάση, είναι δίπλα της, από ένστικτο και επίγνωση της κατάστασης που βιώνει, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και τις υποσχέσεις της. Με αλήθειες και λόγια σταράτα, για να μην κοπεί το νήμα της εμπιστοσύνης και της νωπής εντολής. Αυτό θα δημιουργήσει τη διαφορά και την πεποίθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι σαν τις προηγούμενες.

Η Αριστερά ήρθε πάλι στα δύσκολα για την πατρίδα μας, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία. Να χτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, να βάλει κανόνες δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, να επαναφέρει τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό στο προσκήνιο. Να βάλει τις βάσεις για την αναγέννηση της πατρίδας μας!

Δύσκολο το έργο της, μεγάλη όμως η πρόκληση. Είναι ο μόνος δρόμος, ίσως και η τελευταία ελπίδα να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο. Η Αριστερά οφείλει να πετύχει!

* Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι μέλος της Γραμματείας και υπεύθυνος Τύπου της δημοτικής παράταξης Ενεργών Πολιτών για την Ανατροπή στο Περιστέρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL