Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΕΠΙΣΤΟΛΗ / Εθνικό προσκλητήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ / Εθνικό προσκλητήριο

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η νέα ελληνική κυβέρνηση, που κατά τεκμήριο πρέπει να θεωρείται προοδευτική, προσπαθεί να βρει λύση για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και να συμβιβαστεί μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του μικρόκοσμου των τοκογλύφων, που δεν κάνουν τίποτε λιγότερο από το να προσπαθούν να διατηρήσουν το καθεστώς υποταγής διά της οικονομικής ασφυξίας του ελληνικού λαού. Αυτή η προσπάθεια συμβιβασμού απλώς θα διαιωνίσει το πρόβλημα, με μια πιθανότητα παροχής ενός νέου μικροδανείου ή ολιγοήμερης αναστολής μιας δόσης τοκοχρεολυσίου ή μιας επιμήκυνσης. Αυτά όμως δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης ή εξάλειψης της ανεργίας και είναι απλώς εμβαλωματικές λύσεις που δεν μπορούν να αποτελέσουν προτεραιότητα για το μέλλον της χώρας. Ταυτόχρονα, η παλιά ιδέα περί διαγραφής του χρέους, που, εάν πραγματοποιείτο, θα έδινε ανάσα, άρχισε να φαίνεται χλομή και δεν παρουσιάζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου κυριαρχούν τα εφήμερα.

Παρατηρώ όμως ότι διαμορφώνεται σήμερα ένας νέος γεωπολιτικός παγκόσμιος χάρτης και δεν θα ήθελα εγώ να βρίσκομαι έξω από αυτό το γίγνεσθαι, εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμο των Μνημονίων, αλλά θα πρέπει κι εγώ να αποκτήσω κομμάτι από τον χάρτη.

Δεν περιμένω δάνεια από καινούργιους δανειστές που θα αντικαταστήσουν τους προηγούμενους, ούτε φαντάζομαι ότι κάποιοι θα μου χαρίσουν κάποια λεφτά για να πληρώσω τις παλιές αμαρτίες των Σαμαράδων. Το μόνο που θα επεδίωκα θα ήταν η υπόσχεση για την απρόσκοπτη απορρόφηση των γεωργικών μου προϊόντων, η άρση των εμποδίων για την ελεύθερη προσέλευση τουριστών στη χώρα μου και η ανάληψη έργων υποδομής προς αποφυγήν των εκτροχιασμών τρένων με την πρώτη βροχή.

Εάν αποσπάσω αυτές τις υποσχέσεις, τότε μπορώ να κηρύξω έναν εθνικό συναγερμό και να καλέσω τους νέους να μην αφήσουν καμία ελιά να πέσει κάτω ή να μη μείνει ούτε ένα στρέμμα χέρσο, χωρίς φυτοκαλλιέργεια, εξαγγέλλοντας και άλλες ηχηρές παραινέσεις. Παράλληλα, θα απαγορεύσω την εξαγωγή ελαιόλαδου με βυτία, διότι το λάδι είναι πολύτιμο προϊόν και δεν είναι πετρέλαιο θέρμανσης ή κίνησης, δίνοντας έτσι κίνητρα σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες τυποποίησης. Ταυτόχρονα, θα απαγόρευα τη διαμονή εποχικών εργατών γης σε ακατάλληλους χώρους (υπόστεγα, στάβλους), ενθαρρύνοντας προγράμματα κατασκευής ξενώνων με χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες, προς αποφυγήν της παλαιάς εικόνας του λαθραίου. Θέσπιση αυστηρότερων κανόνων λειτουργίας των χώρων εστίασης τουριστικού ενδιαφέροντος και χίλιες δύο εξαγγελίες εκσυγχρονισμού.

Εάν ξεκινήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα με ενθουσιασμό και πίστη, με πρόσημο το Εθνικό Προσκλητήριο, έχω τη γνώμη ότι τουλάχιστον 300.000 νέοι θα γυρίσουν στο χωράφι του πατέρα τους, καλύπτοντας τον πρωτογενή τομέα και στρεφόμενοι και προς την τυποποίηση, χωρίς να φοβούνται μήπως τα προϊόντα τους μείνουν απούλητα και πάνε για τη χωματερή. Το δε πεδίο του κατασκευαστικού τομέα που είναι γνώριμο για τους πιο πολλούς θα αποτελέσει αξιόλογο πόλο έλξης.

Ξέρω ότι οι αντιδράσεις που θα συναντήσει από τους δανειστές και τα κατεστημένα συμφέροντα αυτή η κίνηση θα είναι βίαιες, γιατί με την εφαρμογή τέτοιου προγράμματος χάνουν το ψωμί μέσα από τα χέρια τους και χάνουν και την αγελάδα που αρμέγουν, αλλά και η δική μου αμυντική αντίδραση πρέπει να είναι αντίστοιχη, αφού το διακύβευμα αυτής της σύγκρουσης είναι το μέλλον του τόπου και η επιβίωση ως έθνους ή η παράταση της μακραίωνης υποδούλωσης και υποταγής.

Ευχαριστώ,

Κ. Στυλιανίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL